ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Πώς να φτιάξετε εύκολα νηστίσιμο κέικ

Μία συνταγή της Ελένης Σκρίμπα, απόφοιτο σχολής ζαχαροπλαστικής
Πώς να φτιάξετε εύκολα νηστίσιμο κέικ

Εύκολο νηστίσιμο (vegan) κέικ

Υλικά

  • 200 ml σπορέλαιο (ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο)
  • 150 ml νερό
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • Ξύσμα από λεμόνι ή πορτοκάλι
  • 150 ml χυμό πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. σόδα
  • 1 φαρίνα

Εκτέλεση

Ρίχνουμε τα πρώτα πέντε υλικά (λάδι, νερό, ζάχαρη, κανέλα και ξύσμα) σε μία λεκάνη και ανακατεύουμε καλά με έναν αυγοδάρτη για να διαλυθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η ζάχαρη.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και μόλις αφρίσει, το προσθέτουμε στο πρώτο μείγμα.

Δεν ανακατεύουμε πολύ.

Τέλος, ενσωματώνουμε σιγά σιγά τη φαρίνα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως.

Μεταφέρουμε σε μια κλασική φόρμα για κέικ που έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει καλά ή σε μια φόρμα σιλικόνης και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μία ώρα.

Το κέικ μας είναι έτοιμο όταν βυθίσουμε ένα μαχαίρι και βγει στεγνό.

Δεν πρέπει να ανοίξουμε την πόρτα του φούρνου πριν το μισάωρο.

Μικρές Συμβουλές

  • Με τα αρωματικά μπορούμε να πειραματιστούμε.
    Αντικαθιστούμε το ξύσμα με βανίλια ή λίγο γαρύφαλλο ή ακόμα και τζίντζερ.
    Μπορούμε να προσθέσουμε και λίγους τριμμένους ξηρούς καρπούς (καρύδι, αμύγδαλο) αν επιθυμούμε να το εμπλουτίσουμε.
  • Μετά τα πρώτα πενήντα λεπτά, καλό θα είναι να έχουμε το νου μας στο ψήσιμο, γιατί ο χρόνος διαφοροποιείται ανάλογα με τον φούρνο.
  • Η υφή του είναι λίγο πιο τριφτή από το παραδοσιακό κέικ με τα αυγά και το βούτυρο.

Καλή τύχη και περιμένουμε τις εντυπώσεις σας.

Καλό Πάσχα σε όλους!