ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

"Γιατί δεν παρακολουθούμε πλέον τους αγώνες των Εθνικών Ομάδων στην τηλεόραση;"

Του Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
"Γιατί δεν παρακολουθούμε πλέον τους αγώνες των Εθνικών Ομάδων στην τηλεόραση;"

Για ποιο λόγο παρακολουθούμε τους αγώνες των Εθνικών Ομάδων σε συνδρομητικά κανάλια, και όχι σε κάποιο ελεύθερο κανάλι;

Χθες, μεταδιδόταν ο αγώνας της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ ενάντια στη Σερβία στο πλαίσιο των προκριματικών του Μουντομπάσκετ. Πολλοί παρακολούθησαν την ενδιαφέρουσα αναμέτρηση των δύο ομάδων, ακόμα περισσότεροι όμως όχι, λόγω του ότι αυτή μεταδόθηκε συνδρομητικά ή μέσω πλατφόρμας που επιτρέπει ολιγοήμερη ελεύθερη πρόσβαση.
 
Παρότι οι αγώνες των Εθνικών Ομάδων εμπίπτουν στην κατηγορία των αθλητικών "γεγονότων μείζονος σημασίας| που πρέπει να μεταδίδονται και στην ελεύθερη τηλεόραση, και όχι αποκλειστικά σε συνδρομητικό περιβάλλον, και παρότι η ΕΡΤ από το περασμένο καλοκαίρι έχει υποβάλει πρόταση για τη μετάδοση των αγώνων της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ σε διεθνείς διοργανώσεις, ο αγώνας δε μεταδόθηκε στην ελεύθερη τηλεόραση.
 
Αυτό, επειδή εκκρεμεί μέχρι σήμερα από την Κυβέρνηση ο προσδιορισμός της λίστας με τα γεγονότα μείζονος αθλητικής σημασίας στα οποία οι πολίτες πρέπει να έχουν ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση.
 
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από εξαντλητικό διάλογο και εκτεταμένη διαβούλευση με τηλεοπτικούς φορείς, το ΕΣΡ και εκπροσώπους του πολιτισμού, από το 2018, συνέταξε και απέστειλε στην Κομισιόν τη λίστα με τα αθλητικά γεγονότα που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το εθνικό τηλεοπτικό κοινό και θα μεταδίδονται υποχρεωτικά από ελεύθερα κανάλια.

Στόχος ήταν να εξασφαλίζεται ότι όλοι οι πολίτες σε όλες τις άκρες της χώρας, χωρίς συνδρομή και ανεξαρτήτως αν έχουν ίντερνετ ή όχι, θα έχουν δωρεάν τηλεοπτική πρόσβαση σε αυτά. Η λίστα αυτή περιλάμβανε και όλες τις συμμετοχές της Εθνικής Ελλάδος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ.
 
Σήμερα, 4 χρόνια μετά, η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για την κατάρτιση της λίστας, όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή Οδηγία που έχει ήδη ενσωματωθεί. Ούτε καν συνέχισε τη δουλειά που βρήκε έτοιμη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθώντας, τουλάχιστον, την πορεία της λίστας που κατατέθηκε το 2018.
 
Η αδράνειά της αυτή δεν είναι φυσικά συμπτωματική. Είναι καλά υπολογισμένη και μετρημένη αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στα ιδιωτικά συνδρομητικά κανάλια και υποχρεώνοντας τους πολίτες να πληρώνουν για κάτι που μέχρι πρότινος είχαν δωρεάν.

Το "τζάμπα πέθανε", όπως έχει διαμηνύσει εδώ και καιρό διά των στελεχών του ο κ. Μητσοτάκης, και οι πολίτες θα βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τις εξυπηρετήσεις και τις διαπραγματεύσεις του κ. Μητσοτάκη με τους φίλους και τους χορηγούς του.