ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επιστολή διαμαρτυρίας του Συλλόγου "Αριστοτέλης" προς την Αμφικτιονία Θεσσαλών Καραγκούνηδων για την "Φορεσιά Στεφανοβικείου"

Επιστολή διαμαρτυρίας του Συλλόγου "Αριστοτέλης" προς την Αμφικτιονία Θεσσαλών Καραγκούνηδων για την "Φορεσιά Στεφανοβικείου"

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΚΕΙΟΥ -ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΔΩΝ                                                                                                               

Στεφανοβίκειο 8.09.2022

Κοινοποίηση απόφασης Δ. Ρήγα Φεραίου περί μη αλλαγής της ονομασίας της «Φορεσιάς Στεφανοβικείου» και διαμαρτυρία για την απόπειρα αλλαγής αυτής της ονομασίας κατά το Συνέδριό σας στο Βελεστίνο.

Με την παρούσα σας γνωστοποιούμε την υπ’ αριθ. 102̸2022 (30.08.2022), ΟΜΟΦΩΝΗ Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρήγα Φεραίου περί μη αλλαγής της ονομασίας της «Φορεσιάς Στεφανοβικείου», βλ.: ΑΔΑ:9Β7ΗΩ19-Κ2Χ αν και πιστεύουμε ότι την γνωρίζετε ήδη. Με αυτή, εκφράζεται η βούληση του Δήμου Ρήγα Φεραίου, η παραδοσιακή φορεσιά Στεφανοβικείου (γυναικών και ανδρών) να ονομάζεται «Φορεσιά Στεφανοβικείου», χωρίς καμία προσθήκη ή αφαίρεση στην ήδη καθιερωμένη ονομασία, ειδικά εντός των ορίων του Δήμου.

Μετ’ εκπλήξεως διαπιστώσαμε ότι, παρά την ανωτέρω ομόφωνη απόφαση του Δήμου Ρήγα Φεραίου, ο οποίος και σας φιλοξενεί, περί μη αλλαγής της ονομασίας της «Φορεσιάς Στεφανοβικείου», στο δημοσιευμένο επίσημο Πρόγραμμα του 7ου Συνεδρίου σας στο Βελεστίνο συμπεριλάβατε   ανακοίνωση (10.09.2022)  με τίτλο: «Παρουσίαση της καραγκούνικης ενδυμασίας της ανατολικής θεσσαλικής πεδιάδας (Στεφανοβικείου)». Με διαφορετική δηλ. και απορριπτέα ήδη ονομασία σύμφωνα με την απόφαση του Δήμου μας.

Το Στεφανοβίκειο, ο τόπος που δημιούργησε, έραψε, φόρεσε αυτή την φορεσιά και την διέδωσε και σε άλλους γειτονικούς οικισμούς, αλλά και γίνεται γνωστός και δοξάζεται από αυτή την ανεκτίμητη φορεσιά, από αυτόν τον θησαυρό, δεν τον εκχωρεί σε καμία περίπτωση στην απέραντη και ανώνυμη …..πεδιάδα της Ανατολικής Θεσσαλίας κτλ. Ποιού τμήματος άραγε αυτής της πεδιάδας; Διαμαρτυρόμαστε λοιπόν εντόνως μπρος σε μία νέα απόπειρα αλλαγής της ονομασίας. Το Στεφανοβίκειο δεν είναι να αναγράφεται σε παρενθέσεις· το όνομά του Στεφανοβικείου είναι χαραγμένο με χρυσά και ανεξίτηλα γράμματα στον τίτλο της Φορεσιάς Του, που δεν είναι παρά μόνο ένας, μοναδικός και αναλλοίωτος: «Φορεσιά Στεφανοβικείου». Συμπέρασμα: οποιαδήποτε προσθήκη ή αφαίρεση στην ονομασία είναι καταδικαστέα και αποδοκιμάζεται ηχηρώς.

Επίσης στη αφίσα του Συνεδρίου σας τοποθετήσατε φωτογραφία της Φορεσιάς Στεφανοβικείου από το Λεύκωμα της κας Ι. Παπαντωνίου με τίτλο: «Ελληνικές Τοπικές Ενδυμασίες» (έκδ. Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, Ναύπλιο 1996, σ. 42), όπου η Φορεσιά αναφέρεται με το καθιερωμένο και διεθνώς γνωστό όνομα: «Φορεσιά Στεφανοβικείου Θεσσαλίας», τόσο στην λεζάντα της φωτογραφίας, όσο και στο συνοδευτικό κείμενο που την συνοδεύει. Το Συνέδριο λοιπόν ακόμη και στις διαφημιστικές αφίσες, επειδή αναζητά την αλήθεια (αυτός είναι άλλωστε και ο σκοπός των Συνεδρίων), έχει «ιερό» καθήκον να αναφέρει ρητώς την πηγή των φωτογραφιών, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να ανατρέχουν στις ήδη γραπτές μαρτυρίες. Εξυπακούεται βέβαια ότι κάθε σχετιζόμενος με την φορεσιά έχει την άποψή του,· αυτή όμως μπορεί να εκφραστεί στο κείμενο της εισήγησης και όχι αλλάζοντας κατά βούληση την ήδη καθιερωμένη ονομασία της φορεσιάς, που επαναλαμβάνουμε εντόνως ότι είναι μία και μοναδική: «Φορεσιά Στεφανοβικείου». Όλα αυτά θα πρέπει να ανακοινωθούν στο Συνέδριό σας για την ακέραια πληροφόρηση των συνέδρων και γενικότερα κάθε ενδιαφερομένου.

Θεωρούμε λοιπόν την νέα απόπειρα αλλαγής της ονομασίας ανεπίτρεπτη, διότι αγνοεί τις αποφάσεις του Δήμου που σας φιλοξενεί, αντιβαίνει στις αρχές της συνδιοργάνωσης του Συνεδρίου σας και εκ μέρους του Δήμου μας και παραθεωρεί την κατηγορηματική βούληση όλων των Δημοτών, όπως αυτή εκφράστηκε και ψηφίστηκε ομόφωνα κατά την συνεδρία στις 30.08.2022 από τα εκλεγμένα όργανα του Δήμου, φθάνοντας στα όρια της προσβολής. Ως εκ τούτου η εναρμόνισή σας με την ανωτέρω ειλημμένη απόφαση του φιλοξενούντος Δήμου Ρήγα Φεραίου, τόσο κατά τις εισηγήσεις, όσο και κατά την μουσικοχορευτική εκδήλωση του Συνεδρίου σας, όσον αφορά την «Φορεσιά Στεφανοβικείου», κρίνεται αυτονόητη και επιβεβλημμένη.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΒΛΑΧΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ