ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Να συνεχιστούν τα δρομολόγια από τις Σποράδες προς Μαντούδι και Θεσσαλονίκη τον Χειμώνα

Να συνεχιστούν τα δρομολόγια από τις Σποράδες προς Μαντούδι και Θεσσαλονίκη τον Χειμώνα

Προς τον κ. Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής
 
Θέμα: Πρόβλημα στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις στις Σποράδες
 
Οι Βόρειες Σποράδες από τις αρχές Οκτωβρίου θα συνδέονται ακτοπλοϊκά μόνο από το λιμάνι του Βόλου, αφού καταργούνται οι μετακινήσεις και από το λιμάνι του Μαντουδίου (ταχύτερη σύνδεση με Αθήνα) στις 22 Οκτωβρίου. Η επιδοτούμενη γραμμή με το λιμάνι της  Θεσσαλονίκης έχει σταματήσει από τις 11 Σεπτεμβρίου παρόλο που η τουριστική περίοδος συνεχίζεται έως και σήμερα σε Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο και παρόλο που αποδεδειγμένα και οι δύο γραμμές εξυπηρετούν σημαντικά τους 10.000 μόνιμους κατοίκους των νησιών αλλά τους επισκέπτες τους.
 
Αποτέλεσμα της διακοπής της γραμμής Βόλος- Σκιάθος- Σκόπελος- Αλόννησος- Μαντούδι είναι να διακόπτεται η ταχύτερη σύνδεση με την Αθήνα και με τους γύρω νομούς της, ενώ το ίδιο ισχύει και για τη γραμμή της Θεσσαλονίκης. Αξίζει να αναφέρουμε πως η απόσταση της Αλοννήσου έως το Μαντούδι είναι μόλις 25 μίλια και δε θα πραγματοποιείται έως 23 Μαρτίου που είναι προγραμματισμένο να επανέλθουν τα δρομολόγια.
 
Από Νοέμβρη ως και τα τέλη Φεβρουαρίου θα υπάρχει μόνο μία γραμμή από το λιμάνι του Βόλου για τις Σποράδες. Το πλοίο μάλιστα που θα εξυπηρετεί λόγω μεγέθους δεν θα μπαίνει στο λιμάνι της Γλώσσας Σκοπέλου, με αποτέλεσμα οι 1.000 περίπου κάτοικοι της Γλώσσας και του Ν. Κλήματος να επιβαρύνονται επιπρόσθετα με 1 ώρα οδικής ταλαιπωρίας ως το κεντρικό λιμάνι της Σκοπέλου.
 
Τέλος, φέτος η αγροτική παραγωγή ελιάς και των παραγώγων του στα νησιά διαφαίνεται αρκετά μεγάλη μετά από αρκετά έτη. Πολλοί ιδιοκτήτες ελαιώνων έχουν προγραμματίσει να έρθουν στα νησιά για τη συγκομιδή τον επόμενο μήνα και η διακοπή δρομολόγιων μόνο προβλήματα μπορεί να επιφέρει.
 
Με βάση τα παραπάνω ερωτάτε ο κ. Υπουργός:
1.Θα δοθεί το κίνητρο της επιδότησης της γραμμής Αλοννήσου-Μαντουδίου (25 μίλια) ώστε να βοηθηθούν οι 10.000 κάτοικοι των Βόρειων Σποράδων και οι επισκέπτες στις μετακινήσεις τους;
2. Θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να συνεχιστεί το δρομολόγιο από και προς τη Θεσσαλονίκη;
 
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
 
Παπανάτσιου Αικατερίνη
 
Μιχαηλίδης Ανδρέας