ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Γυναικοκτονίες - Μια πληγή που δεν κλείνει

Από την Πόπη Μακρονάσιου, εκπαιδευτικό
Γυναικοκτονίες - Μια πληγή που δεν κλείνει
Η κ. Πόπη Μακρονάσιου (δεξιά) στην ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΝΩΣΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ που πραγματοποιήθηκε στον Βόλο και συμμετείχε ως Μέλος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Δήμου Ρήγα Φεραίου και μέλος του Συλλόγου Γυναικών Βελεστίνου Υπέρεια Κρήνη

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, όλο και πιο συχνά ακούμε την είδηση ότι μιά ακόμη γυναίκα δολοφονήθηκε από τον πρώην ή τον εν διαστάσει σύντροφό της.

Μιλάμε για γυναικοκτονία. Γιατί όμως μιλάμε για γυναικοκτονία; Τι χαρακτηριστικά έχει;

Γυναικοκτονία είναι η δολοφονία γυναικών ή κοριτσιών, είναι έγκλημα μίσους, λόγω του φύλου τους. Διατρέχει όλα τα κοινωνικά στρώματα, όλων των μορφωτικών επιπέδων.

Όταν μία γυναίκα θέλει να απαλλαγεί από μια τοξική σχέση, εγκαταλείπει τον σύντροφό της. Ο άντρας όμως που πιστεύει ότι η γυναίκα του είναι κτήμα του και ότι έχει πάνω της την απόλυτη εξουσία, δεν ανέχεται μια τέτοια εξέλιξη και τη σκοτώνει. Μάλιστα, για να της προκαλέσει δυνατό ψυχικό πόνο πριν τη δολοφονήσει, σκοτώνει πρώτα το παιδί τους και μετά την πρώην γυναίκα του. Επίσης, ένας πατέρας μπορεί να δολοφονήσει την κόρη του επειδή δεν υπακούει στους ηθικούς νόμους που διέπουν το πολιτιστικό περιβάλλον στο οποίο ζει.

Τι δεν ειναι γυναικοκτονία;

Όταν ένας άντρας σκοτώσει μια γυναίκα με την οποία είχε κτηματικές διαφορές, τότε δεν μιλάμε για γυναικοκτονία.

Επίσης δεν μιλάμε για γυναικοκτονία, όταν μεταξύ των θυμάτων μιας ληστείας είναι μια γυναίκα. Τότε, και στις δύο περιπτώσεις, μιλάμε για ανθρωποκτονία. 

Ο όρος γυναικοκτονία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Αγγλία το 1801, για να υποδηλώσει τη δολοφονία μιας γυναίκας: The killing of a woman!

To 1848 ο όρος δημοσιεύτηκε στο νόμο- λεξικό νομικών όρων του Whartons: The low lexicon: or Dictionary of jurisprudence

Το 1976 η Diana EH Russel φεμινίστρια και συγγραφέας καθόρισε και διέδωσε αυτόν τον όρο στη σύγχρονη εποχή με το βιβλίο της: Femicide: the politics of woman killing: -The killing of famales by males because they are famale.

Το 2012 δολοφονήθηκαν 43.600 γυναίκες και κορίτσια παγκοσμίως.

Στην Ελλάδα έχουμε ρεκόρ γυναικοκτονιών με 19 θύματα το 2019

Στη Γερμανία, κάθε τρεις μέρες δολοφονείται μια γυναίκα από τον πρώην σύντροφό της, όπως αναφέρει η κοινωνιολόγοs Monika Schrötte στη δημοσιογράφο Sussane Führer σε ραδιοφωνική της συνέντευξη, στις 18.09.2021,στην εκπομπή Deutschland Kultur. Είναι μια κληρονομιά της πατριαρχίας, επειδή οι άντρες θεωρούν, ότι μια γυναίκα τους ανήκει.

Η Ιταλία, Γερμανία  και η Μεγάλη Βρετανία καταγράφουν τα περισσότερα θύματα στην Ευρώπη.Ποιά είναι τα κίνητρα;

Σεξισμός, Μισογυνισμός, Επιβολή Ισχύος, Γυναίκα Κτήμα του άντρα, Εξαναγκασμός σε πορνεία, κ.λ.π.

Πως εκδηλώνεται;

Αρχικά με Τρομοκρατία, Εκβιασμό, Προσβολές, Bία σωματική και ψυχική, εξαναγκασμό σε επεμβάσεις γυναικολογικού τύπου ή εξαναγκασμό σε πορνεία και τελικά σε περίπτωση ανυπακοής ή εγκατάλειψης του συντρόφου, σε άγριο φόνο.

Τι μπορεί να κάνει μια γυναίκα, όταν νοιώθει απειλή, ή βιώνει κακοποιητική συμπεριφορά

Μπορεί να απευθυνθεί στη γραμμή SOS 15900

Έχει το δικαίωμα να φύγει μαζί με τα παιδιά της χωρίς νομικές κυρώσεις και να απευθυνθεί για περαιτέρω ενέργειες στους αρμόδιουςφορείς.

Αστυνομικές και Εισαγγελικές Αρχές, συμβουλευτικά κέντρα κοκ., για να λάβει την απαραίτητη πληροφόρηση και στήριξη http://www.isotita.gr.

Βιβλιογραφία 

Bettoni, Margerita, Backes, Laura: Alle drei Tage. Warum Männer Frauen töten und was wir dagegen tun müssen.Μτφρ. Κάθε τρεις μέρες. Γιατί οι αντρες σκοτώνουν τις γυναίκες και τι εμεις ενάντια σ  αυτό πρέπει να κάνουμε.
http://www.ndr.de
http://www.derstandard.at
http://www.deutschlandfunk.de
www.ertnews.gr