ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΡΕΤΡΟ

Στο περίπτερο - 1987

Στο περίπτερο - 1987

Η κ. Χαρίκλεια (Κική) Παπαϊωάννου έξω από το περίπτερο που διατηρούσε στην κεντρική οδό -νυν πεζόδρομο- Ρήγα Φεραίου στο Βελεστίνο.

Όπως αναφέρει και το πολύ κατατοπιστικό άρθρο του lifo.gr, "το περίπτερο είναι άμεσα συνδεδεμένο με την καθημερινότητα των Ελλήνων από τότε που πρωτοεμφανίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα.

Είναι μια παγκόσμια πρωτοτυπία, ένα μοναδικά ελληνικό φαινόμενο που συνεχίζει να είναι επίκαιρο και κομβικό ακόμα και σήμερα, σχεδόν δύο αιώνες μετά". 

Θα είχε ενδιαφέρον και μία καταγραφή των κλασικών περιπτέρων που λειτούργησαν στο Βελεστίνο, μιας και -όπως σε όλη την Ελλάδα- αρχίζουν και χάνονται με την παλιά τους μορφή.

Όσον αφορά την κ. Κική, διατήρησε το συγκεκριμένο περίπτερο, το οποίο πλέον δεν υπάρχει, από το 1983 μέχρι και τις αρχές τις δεκαετίας του 1990, όταν το ανέλαβε άλλος ιδιοκτήτης. 

Στην φωτογραφία που αποτυπώθηκε καλοκαίρι βρίσκεται ακριβώς έξω από αυτό, δίπλα στο τότε κρεοπωλείο του Απ. Νανόπουλου (διακρίνεται και η ζυγαριά), εκεί που βρίσκεται σήμερα το ΚΑΠΗ Βελεστίνου.

Πιθανώς να κάθεται έξω για μία ανάσα αέρα και δροσιάς αλλά και κάποια κοινωνική συναναστροφή εν μέσω εργασίας. Αλλωστε, όπως συνεχίζουμε να διαβάζουμε στο εξαιρετικό απόσπασμα, "τα περίπτερα λειτουργούσαν πάντα ως ο καθρέφτης της ελληνικής κοινωνίας καθώς πέρα από σημεία κατανάλωσης είναι και σημεία συνάντησης, με τον κόσμο να συγκεντρώνεται γύρω τους για ενημέρωση, συζήτηση και επικοινωνία".

Τα snacks Fofico, τα Pacotinia, το παγωτό ΑΓΝΟ και τα τσιγάρα KΑΡΕΛΙΑ μερικές χαρακτηριστικές μάρκες προϊόντων για όσους πρόλαβαν τα 80s... 

Ευχαριστούμε τον φίλο της σελίδας Γιώργο Παπαϊωάννου για την παραχώρηση της φωτογραφίας.

Διαβάστε μία επίσης ενδιαφέρουσα ιστορική διαδρομή του ελληνικού περιπτέρου ως θεσμού ΕΔΩ

Πιο διαβασμένα