ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας για το τα προβλήματα του ΕΣΥ και στην περιοχή

Το ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας για το τα προβλήματα του ΕΣΥ και στην περιοχή

Η τραγική κατάσταση που βίωσε η ανθρωπότητα με τη πανδημία του κορωνοϊού αποκάλυψε τη σημασία που έχει για τη χώρα μας το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Στη δύσκολη συγκυρία οι δημόσιες δομές του κράτους, τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, σήκωσαν όλο το βάρος. Παρά τα χειροκροτήματα της πρώτης περιόδου της πανδημίας, η κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει την ιδεοληπτική οπτική υποβάθμισης των υπηρεσιών του Ε.Σ.Υ. Η πανδημία «έβαλε στο πάγο» τις ενέργειες ιδιωτικοποίησης, όμως η Νέα Δημοκρατία δεν άλλαξε. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας θεσπίστηκε το 1983 (Νόμος 1397/1983) και αποτελεί εμβληματική πράξη της πρώτης διακυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ φέρει τις υπογραφές δύο κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, του Γιώργου Γεννηματά και του Παρασκευά Αυγερινού. Η Νέα Δημοκρατία τότε το είχε καταψηφίσει.

Τo ΠΑΣΟΚ διαχρονικά άσκησε πολιτικές με πρόταγμα το Ε.Σ.Υ. Πριν από λίγες ημέρες συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τον αδόκητο χαμό της Προέδρου μας Φώφης Γεννηματά, που πάλεψε με γενναιότητα και αξιοπρέπεια και η πολιτική της διαδρομή χαρακτηρίστηκε από το ενδιαφέρον της για τον άνθρωπο και τους αγώνες της για το εθνικό συμφέρον και την κοινωνική δικαιοσύνη. Για το λόγο αυτό, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, με πρωτοβουλία του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη, τίμησε σε ειδική εκδήλωση την πολιτική παρακαταθήκη της Φώφης, παρουσιάζοντας τις σύγχρονες προτάσεις του κόμματος μας, για έναν τομέα για τον οποίο η Αείμνηστη Πρόεδρος είχε ιδιαίτερο προσωπικό ενδιαφέρον, το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η Ελλάδα σήμερα έχει τις τρίτες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πίσω μόνο από τη Βουλγαρία και τη Λιθουανία. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας μας δεν είναι απεριόριστες. Ενώ όμως είχαμε τη δυνατότητα διάθεσης νέων πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επέλεξε να μην το αξιοποιήσει.

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Μαγνησίας έχει υλοποιήσει το τελευταίο διάστημα μια σειρά δράσεων για τη στήριξη των δομών του Ε.Σ.Υ. στη περιοχή:

-Επισκεφθήκαμε με κλιμάκιο το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής και καταγράψαμε προβλήματα, επικεφαλής του Ανδρέα Σπυρόπουλου, Γραμματέα του Κινήματος.

-Αναδείξαμε τις τραγικές συνέπειες έπειτα από ατύχημα στη Ζαγορά που είχε παντελή έλλειψη οδηγών ασθενοφόρου. Θίξαμε το γεγονός της καθυστερημένης αποπεράτωσης απαραίτητων κτιριακών εργασιών στο Κ.Υ. Ζαγοράς που έκαναν τους γιατρούς να κρατάν ομπρέλα την ώρα υπηρεσίας τους.

-Συναντηθήκαμε με τον Σύλλογο εργαζομένων Κέντρων Υγείας και δημοσιοποιήθηκε πίνακας που κατέγραφε όλες τις ελλείψεις στα Κ.Υ. και Αγροτικά Ιατρεία του Νομού. Ο Αλμυρός, το Βελεστίνο, βιώνουν την ίδια εγκατάλειψη με τις περιοχές του Πηλίου και των Σποράδων. Από το Κεραμίδι στο Βελεστίνο χρειάζεται σχεδόν μια ώρα διαδρομή.

-Αναδείξαμε το πρόβλημα που πήγε να δημιουργηθεί από διακοπή επισκέψεων της κινητής μονάδας μαστογραφίας στα νησιά των Σποράδων.

-Επισκεφθήκαμε το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς τη περασμένη εβδομάδα, με πολυμελές κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Μαγνησίας, με αφορμή τη πληθώρα δράσεων που διοργανώνει το Κίνημα αναφορικά με το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη μνήμη της Φώφης Γεννηματά.  Επικεφαλής του κλιμακίου ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μιχάλης Τζελέπης, πρώην Βουλευτής Σερρών. Στο κλιμάκιο παραβρέθηκε ο Γραμματέας και η Αναπληρώτρια Γραμματέας της Ν.Ε., Νίκος Πολίτης και Σούλα Βακουφτσή, ο Γραμματέας της Τοπικής Οργάνωσης Δημήτρης Σπανός - πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ζαγοράς, το μέλος της Ν.Ε. και της Κ.Π.Ε. Ματίνα Πρίγκου, τα μέλη της Κ.Π.Ε. Δημήτρης Τσιμπανάκος και Αντώνης Πολίτης και οι πολιτευτές Γιάννης Αναστασίου, Νίκος Χαυτούρας, Φώτης Χατζηδημητρίου.

·       Τρεις Γιατροί όλοι και όλοι στη Ζαγορά οι οποίοι εξυπηρετούν ο ένας και τη Πορταριά, ο άλλος το Νοσοκομείο Βόλου. Ο τρίτος συνταξιοδοτείται σε λίγες μέρες ενώ οι οργανικές θέσεις προβλέπουν πέντε.

·       Χηρευμένη η θέση του μοναδικού διοικητικού υπαλλήλου, εδώ και κάποιες μέρες. - Δεν αντικαταστάθηκε η θέση Κοινωνικού Λειτουργού, ενώ τα Κέντρα Κοινότητας έχουν αναλάβει δύσκολα ζητήματα Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης και τα προβλήματα που διογκώνονται απαιτούν αρκετούς ειδικούς ψυχικής υγείας.

·       Καλύφθηκαν οι βάρδιες των οδηγών ασθενοφόρου με απασχόληση ατόμων με καθεστώς παροχής υπηρεσιών. Παραμένει όμως το πρόβλημα της έλλειψης όταν λείψει κάποιος σε διακομιδή.

Την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου, όπως είχαμε δεσμευτεί, επισκεφθήκαμε το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου, το μόνο στο Νομό και συναντηθήκαμε με το Διοικητή κ. Ντόκο Ιωάννη, τον Αναπληρωτή Δοικητή κ.Νταμπούνη Σταύρο, τη Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας κ. Χαρανά Κατερίνα, τον Πρόεδρο  των Νοσοκομειακών Ιατρών κ. Χαυτούρα Νίκο, το μέλος του ΔΣ της Ένωσης Γιατρών κ. Μαλινδρέτο Παύλο και τον κ. Μηνδρινό Κωνσταντίνο Πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής εκπροσώπησαν οι Πολίτης Νικόλαος Γραμματέας Νομαρχιακής Επιτροπής, η Αναπληρώτρια Γραμματέας Βακουφτσή Σούλα, τα μέλη Παπατόλιας Απόστολος, Μέρκατας Γιώργος, Τσιώμου Φούλη (μέλος και του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου), Λεωνίδας Αναστασίου (μέλος και του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου), καθώς και το μέλος της ΚΠΕ Τσιμπανάκος Δημήτρης.

Τα συμπεράσματα από την πολύωρη συζήτηση μας, επιβεβαίωσαν τις φοβίες μας για την στυγνή νεοφιλελεύθερη πολιτική της Νέας Δημοκρατίας: απαξίωση του ΕΣΥ προς όφελος της ιδιωτικοποίησης της υγείας. Καθοδηγούνται και αυτοί από τις ιδεοληψίες τους, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Έχουν ανατεθεί νέες ευθύνες και δημιουργήθηκαν νέες δομές στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο, όπως το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο – πραγματικά θετική εξέλιξη. Οι αυξημένες ανάγκες όμως, με την ταυτόχρονη υποστελέχωση που υφίσταται το νοσοκομείο οδηγεί σε καταστάσεις που μόνο ντροπή προκαλούν στη λειτουργία του, όπως το «Εντέλεσθαι» για κάλυψη εφημεριακών αναγκών. Δυστυχώς τους ήρωες της πανδημίας τους υποχρεώνουμε να εξεγείρονται λόγω της απαράδεκτης κατάστασης στην οποία η κυβέρνηση φέρνει το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο. Ακόμα και οι απέλπιδες προσπάθειες της Διοίκησης αλλά και του υπολοίπου υγειονομικού προσωπικού δεν επαρκούν. Το οργανόγραμμα δεν καλύπτεται ούτε με τις αριθμητικές αλχημείες, ώστε να προσεγγιστεί ένα ικανοποιητικό ποσοστό πληρότητας εργαζομένων, καθώς όταν λείπει οργανική θέση γιατρού δεν μπορεί να καλυφθεί με γραμματέα διοικητικού προσωπικού. Μόνο στο επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη φαίνεται λειτουργικό αυτό.  Σε μία περιοχή όπως η Μαγνησία, η μη λειτουργία Πνευμονολογικής κλινικής ή η λειτουργία της Αιμοδοσίας χωρίς γιατρό σε οργανική θέση μόνο θυμό πρέπει να προκαλεί στους πολίτες της Μαγνησίας.

Οφείλει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας να στηρίξει άμεσα το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου. Φτάνουν πια τα παιχνίδια με την υγεία. Σοβαρό Ε.Σ.Υ. σημαίνει Ισχυρό Κράτος. Ισχυρό Κράτος σημαίνει δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης και κοινωνικής προόδου. Και αυτά ισχύουν ως δεδομένες αρχές και στο πλάνο των «golden boys» του επιτελικού κράτους. Ασχέτως αν οδηγούν ξεκάθαρα σε διάλυση την δημόσια υγεία προς όφελος μεγάλων ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων. Άμεσα πρέπει να ισχύσουν:

  • Μηχανισμός αντικατάστασης θέσεων βάσει οργανογράμματος
  • Ταχύτατη λειτουργία του μηχανισμού διορισμών
  • Κάλυψη «μικρών ειδικοτήτων» σε όλα τα νοσοκομεία
  • Κάλυψη των ελλείψεων σε βασικές ειδικότητες
  • Σοβαρός σχεδιασμός για την Εκπαίδευση Προσωπικού
  • Πλάνο ανάπτυξης & σωστής λειτουργίας των Κοινωνικών Δομών & Ψυχικής Υγείας

Η ουσιαστική αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας για να μπορεί να υπηρετεί τους πολίτες αποτελεί βασικό μας στόχο. Ένα δημόσιο σύστημα υγείας ευέλικτο, αποτελεσματικό και πρωτοπόρο, το οποίο λειτουργεί ως μηχανισμός μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων και όχι διαιώνισής τους. Είμαστε διαχρονικά υπέρ της ανάπτυξης ενός Δημόσιου, Εθνικού Συστήματος Υγείας με καθολική κάλυψη του πληθυσμού. Επιδιώκουμε την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου δικτύου υπηρεσιών με ενιαίες παροχές και εγγυημένη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες για τον πολίτη. Η αξιοποίηση και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών του ΕΣΥ, της περιουσίας του ελληνικού λαού, αποτελεί προτεραιότητα.