ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κων. Μαραβέγιας: Πακέτο παροχών 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ με ευρύ κοινωνικό αντίκτυπο

Κων. Μαραβέγιας: Πακέτο παροχών 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ  με ευρύ κοινωνικό αντίκτυπο

 

"Η Βουλή ψηφίζει σήμερα ένα τεράστιο κοινωνικό πακέτο μακροπρόθεσμης στήριξης των πλέον ευάλωτων, που καταδεικνύει την κοινωνική ευαισθησία της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη και την δέσμευση της Ν.Δ. να εφαρμόσει ό,τι υποσχέθηκε στους Έλληνες το 2019, μέχρι κεραίας". Αυτό τόνισε ο βουλευτής Μαγνησίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας κατά την ομιλία του για το νομοσχέδιο με θέμα «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις», την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Μαραβέγιας υπογράμμισε ότι πρόκειται για κοινωνικές παροχές και ουσιαστικές ελαφρύνσεις που ανέρχονται συνολικά, μόνο για έναν χρόνο, σε 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Πέρα από τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας εν όψει Χριστουγέννων, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει πλήθος άλλων διατάξεων με ευρύ κοινωνικό αντίκτυπο, όπως:

  • Οι μόνιμες μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών για όλους τους μισθωτούς κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες
  • Η καταβολή πρόσθετης ειδικής παροχής μητρότητας
  • Η κατάργηση της κράτησης υπέρ ΤΠΔΥ στους δημοσίους υπαλλήλους
  • Η αύξηση της βασικής σύνταξης του Ο.Γ.Α
  • Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος Πρώιμης Παρέμβασης για παιδιά ηλικίας ως 6 ετών που έχουν διαγνωσθεί με αναπτυξιακές δυσκολίες και
  • Η χρηματοδότηση νέων παρεμβάσεων προσβασιμότητας σε χώρους μόνιμης κατοικίας και εργασίας ατόμων με αναπηρία.

Αναφερόμενος στο πακέτο των Χριστουγέννων, ο βουλευτής τόνισε ότι το αρμόδιο υπουργείο κάνει βήματα για την επιτάχυνση της πληρωμής των νέων κοινωνικών παροχών. Έτσι μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου θα έχει καταβληθεί το έκτακτο προνοιακό βοήθημα των 250 ευρώ το οποίο θα λάβουν χαμηλοσυνταξιούχοι, ανασφάλιστοι υπερήλικες, Άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια άνεργοι. Ταυτόχρονα οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα εισπράξουν μία ακόμη μηναία δόση και οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιών θα εισπράξουν επιπλέον μιάμιση δόση για τις γιορτές. 

«Πρόκειται για παροχές με απολύτως μετρήσιμο κοινωνικό αντίκτυπο», υπογράμμισε ο κ. Μαραβέγιας και υπενθύμισε ότι έρχονται από 1ης Ιανουαρίου 2023 αυξήσεις ύψους 7,5% για τους συνταξιούχους εκτός προσωπικής διαφοράς, ενώ για όλους χωρίς εξαίρεση τους μισθωτούς, δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους έρχεται η οριστική και πλήρης κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. 

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο κ. Μαραβέγιας αναφέρθηκε σε επιμέρους θέματα που αφορούν ευαίσθητες κατηγορίες ασφαλισμένων, όπως το αίτημα της ΕΣΑμεΑ να ισχύσει οριζόντια το 50% ως ελάχιστο ποσοστό αναπηρίας και για την συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων του τ. Ο.Γ.Α. Στο σημείο αυτό, μάλιστα, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι, ειδικά για τους τυφλούς συμπολίτες η Εθνική Ομοσπονδία έχει θέσει μια σειρά δίκαιων αιτημάτων όπως είναι:

  1. Η χορήγηση του επιδόματος απολύτου αναπηρίας και στους τυφλούς συνταξιούχους του τ. Ν.Α.Τ.
  2. Οι συνταξιούχοι του Ν.612/77 και συναφών νόμων να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές για υγειονομική περίθαλψη, σε περίπτωση λήψης δυο συντάξεων, μόνο από την κύρια και την επικουρική σύνταξη με το μεγαλύτερο ύψος.

Ειδικά για το θέμα των χαμηλών κύριων συντάξεων του τ. ΤΣΑΥ, ο κ. Μαραβέγιας πρότεινε το ζήτημα της χρηματοδότησης να εξεταστεί εντός ενός διπλού πλαισίου: Αφενός αναδιάρθρωσης του ΕΟΠΥΥ από την οποία θα μπορούσε να προκύψει ενίσχυση των συντάξεων, αφετέρου μιας συμφωνίας με τους υγειονομικούς για το εύρος εφαρμογής των Βαρέων και Ανθυγιεινών που σίγουρα θα πρέπει να εξετασθούν σύντομα. Στο πλαίσιο αυτό κατέθεσε στα πρακτικά σχετική πρόταση του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, ζητώντας να εξεταστεί από κοινού μα άλλα συναφή μεγάλα ασφαλιστικά θέματα των υγειονομικών.

Τέλος, για το σύνολο των ασφαλιστικών θεμάτων που άπτονται των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, επισήμανε την ανάγκη να ξεκινήσει ένας διάλογος με όλους τους επηρεαζόμενους κλάδους, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα αίτημα που προέρχεται και από εργαζόμενους στη Μαγνησία, η οποία έχει σημαντική συμμετοχή στη βιομηχανία τσιμέντου, έναν μεγάλο επαγγελματικό κλάδο που συγκαταλέγεται στα βαρέα και περιλαμβάνει χιλιάδες ασφαλισμένους.