ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο λαός του κάμπου, οι Γκαραγκούνηδες έσωσαν τελικά την Θεσσαλία

Ο πανηγυρικός λόγος στην επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλίας το 1881 εκφωνήθηκε από τον Δρ. Δημήτριο Καραμπερόπουλο, ιστορικό της ιατρικής και πρόεδρο της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Φερών-Βελεστίνου-Ρήγα, στον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης Πλάκας, με την παρουσία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστού
Ο λαός του κάμπου, οι Γκαραγκούνηδες έσωσαν τελικά την Θεσσαλία

Η εκδήλωση διοργανώθηκε την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022 από την Ομοσπονδία Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής "Η Πανθεσσαλική Στέγη".

Ένα μέρος του λόγου:

«…Η προσάρτηση της Θεσσαλίας, η αποτίναξη της ξενικής κυριαρχίας και η ελευθερία της δεν ήταν χάρισμα, όπως υποδηλώνεται στις αποφάσεις του Συνεδρίου του Βερολίνου. Ήταν κατάκτηση των ανθρώπων της, των Ελλήνων Θεσσαλών με τους επαναστατικούς αγώνες τους. Ήταν η δικαίωση των πόθων τους στους τόσους αιώνες σκλαβιάς. Ήταν η μεγάλη προσφορά των Ελλήνων κατοίκων του κάμπου της Θεσσαλίας.

Οι καμπίσιοι αυτοί, οι Γκαραγκούνηδες, που έμεναν στα λασπόσπιτά τους, καλλιεργώντας τη θεσσαλική γη, υπέμεναν τις αλυσίδες της σκλαβιάς, την βαριά φορολογία, τους εξισλαμισμούς, τους κατατρεγμούς, τους αποκεφαλισμούς από τους Οθωμανούς κατακτητές. Οι καμπίσιοι αυτοί ήταν πραγματικοί μάρτυρες του ελληνισμού. Έτσι πρέπει να θωρούνται οι καταφρονημένοι του κάμπου Γκαραγκούνηδες. Ήρωες να λογιάζονται. Παρέμειναν στη θεσσαλική γη. Διατήρησαν την ελληνική υπόσταση της Θεσσαλίας. Δεν έγιναν μειονότητα. Χωρίς την διαχρονική θυσία τους παραμένοντας στον κάμπο της Θεσσαλίας, χωρίς την πίστη στην ελληνικότητά τους, δεν θα ήταν δυνατόν να γίνει λόγος το 1881 για προσάρτηση της Θεσσαλίας στο ελληνικό κράτος του 1830. Ο λαός του κάμπου, οι Γκαραγκούνηδες έσωσαν τελικά την Θεσσαλία…».