ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

"Χορήγηση 4μηνης γονικής άδειας άνευ αποδοχών σε εκπαιδευτικούς"

"Χορήγηση 4μηνης γονικής άδειας άνευ αποδοχών σε εκπαιδευτικούς"

 

Ερώτηση προς την Υπ. Παιδείας κατέθεσε η Βουλευτής Μαγνησίας Κ. Παπανάτσιου σχετικά με την άρνηση της κυβέρνησης της ΝΔ να εφαρμόσει τον νόμο, που η ίδια ψήφισε, σχετικά με τη χορήγηση γονικής άδειας άνευ αποδοχών του άρθρου 28 Ν. 4808/2021 και του άρθρου 56 Ν. 4830/2021, για τον κλάδο των εκπαιδευτικών. Σύμφωνα με την αριθμ. 2019/1158 Οδηγία ΕΕ, η εν λόγω ρύθμιση προχώρησε προκειμένου να αυξηθούν τα κίνητρα ώστε οι εργαζόμενοι που είναι γονείς, να ενθαρρυνθούν και να λαμβάνουν τις προβλεπόμενες από την εν λόγω οδηγία περιόδους άδειας. Την ερώτηση συνυπογράφουν οι Τομεάρχες Παιδείας κ. Φίλης, Τζούφη και 41 ακόμα Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η κα Παπανάτσιου επαναφέρει το θέμα, κοινοβουλευτική ερώτηση τον Μάιο 2022, μετά την επιστολή του Συνηγόρου του Πολίτη προς το Υπ. Παιδείας. Οι εκπαιδευτικοί όλο το προηγούμενο διάστημα βρίσκουν κλειστές πόρτες στο Υπουργείο Παιδείας και στην προσπάθεια τους να λάβουν απαντήσεις κατέθεσαν αναφορές προς τον Συνήγορο του Πολίτη. Σε απάντηση του ο Συνήγορος του Πολίτη στις 6/12/2022 απευθυνόμενος προς τον Γεν. Γραμματέα Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής κ. Κοπτσή για το θέμα της άδειας άνευ αποδοχών αναφέρει «Συνοψίζοντας, η θέση της Αρχής μας στο επίμαχο ζήτημα είναι ότι, οι εκπαιδευτικοί δικαιούνται να λαμβάνουν -κατόπιν έγκαιρης ενημέρωσης- τη γονική άδεια  ανατροφής τέκνου άνευ αποδοχών κατά τα διαστήματα που οι ίδιοι επιθυμούν, χωρίς να είναι απαραίτητο καταληκτική ημερομηνία αυτής να είναι η ημερομηνία λήξης του σχολικού έτους, ήτοι η 31η Αυγούστου εκάστου έτους» και ζητάει την εφαρμογή του νόμου.

Με βάση τα παραπάνω η Βουλευτής Μαγνησίας ερωτά την κα. Υπουργό εάν προτίθεται να λάβει υπ΄οψιν της την επιστολή του Συνήγορου του Πολίτη και να εφαρμόσει τις διατάξεις των ν. 4808/2021 και 4830/2021, για τους εκπαιδευτικούς που διαθέτουν τα νόμιμα κριτήρια χωρίς εμπόδια, ενθαρρύνοντας τους νέους γονείς να λάβουν την εν λόγω άδεια.