ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανάδειξη των μεγάλων ελλείψεων και της απουσίας ενός αποτελεσματικού συστήματος πολιτικής προστασίας και πυρασφάλειας

Περιοδεία στην Πυροσβεστική Υπηρεσία στον Βόλο και στην Β’ ΒΙΠΕ πραγματοποίησαν εκ μέρους της Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ τα μέλη της Νάνος Απόστολος και Ριζόπουλος Απόστολος
Ανάδειξη των μεγάλων ελλείψεων και της απουσίας ενός αποτελεσματικού συστήματος πολιτικής προστασίας και πυρασφάλειας
Στις συζητήσεις που έγιναν αναδείχτηκαν οι μεγάλες ελλείψεις που ευθύνονται για την απουσία ενός αποτελεσματικού συστήματος πολιτικής προστασίας και πυρασφάλειας, όπως: η έλλειψη προσωπικού, η μονιμοποίηση του εποχικού προσωπικού, τα ακάλυπτα οργανικά κενά, τα προβλήματα με την παλαιότητα και τις ανάγκες συντήρησης των οχημάτων, καθώς επίσης και η ανάγκη προμήθειας περισσότερων μικρών – ευέλικτων μέσων, λόγω της γεωγραφικού ανάγλυφου της περιοχής. Ακόμη ότι πρέπει η κυβέρνηση και οι δήμοι να παίρνουν έγκαιρα μέτρα για προληπτικές εργασίες και αντιπυρικά έργα, πριν από την αντιπυρική περίοδο στα δασικά οικοσυστήματα και στις περιοχές μείξης δασών – οικισμών, για προσπελάσιμους αγροτικούς δρόμους, για αντιπυρικές ζώνες και καθαρισμό, κυρίως των περιαστικών δασών, ένα πρόβλημα επιδεινώνεται από την υποστελέχωση και της δασικής υπηρεσίας, φέρνοντας παραδείγματα από τον Δήμο Βόλου και όλη τη Μαγνησία.
 
Οι πυροσβέστες, επίσης, εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις της υπηρεσίας και φορέων της Μαγνησίας συνεχίζεται η απαράδεκτη κατάσταση με το κτίριο στέγασης της υπηρεσίας στον Βόλο, χωρίς να «υπάρχει φως στο τούνελ». Αναφερθήκαν ακόμη στο μεγάλο πρόβλημα στέγασης του κλιμακίου στη Σκιάθο και στις αναγκαίες συντηρήσεις που πρέπει να γίνουν στο κτίριο της Β’ ΒΙΠΕ.
 
Οι εκπρόσωποι της Τ.Ε. επισήμαναν ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και η πυροσβεστική υπηρεσία Βόλου οφείλονται στις μόνιμες μειωμένες δαπάνες για πυροπροστασία. Το Πυροσβεστικό Σώμα καλείται να αντιμετωπίσει, όχι μόνο τις δασικές φωτιές, αλλά ένα μεγάλο εύρος συμβάντων και καταστροφών (φωτιές σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, τροχαία ατυχήματα, διασώσεις, απεγκλωβισμούς και πολλά άλλα. Η εντατικοποίηση και υπερεργασία, οι μόνιμες μετακινήσεις προσωπικού, οι ακραίες και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας σε συνδυασμό με τα αυξανόμενα καθημερινά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα δημιουργούν ένα βαρύ φορτίο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
 
Ζήτησαν από τους πυροσβέστες να βγάλουν συμπεράσματα και να γίνουν αυτά κριτήριο ψήφου, από τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, που συνθλίβουν μισθούς, δικαιώματα και λαϊκές ανάγκες στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και των «αντοχών της οικονομίας». Από την πείρα τους, από την παρατεταμένη φτώχεια που πλήττει και τις οικογένειές τους, από την περίοδο της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης έως και σήμερα, τι στιγμή που μοιράζονται απλόχερα δισεκατομμύρια στους επιχειρηματικούς ομίλους, να συνειδητοποιήσουν ότι τα ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν «κοινό πρόγραμμα». Ότι Στον ίδιο δρόμο θα συνεχίσει και η επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση, γι` αυτό πρέπει να είναι αδύναμη και δυνατός ο λαός, με ισχυρό ΚΚΕ, σε σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου, ενάντια στα ψευτοδιλήμματα για το πόσα και από ποια τσέπη θα συνεχίσει να πληρώνει ο λαός.