ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διαρκής η προσπάθεια ανάδειξης του λιμναίου πολιτισμού της Κάρλας

Εκδήλωση στον Βόλο στις 13 Φεβρουαρίου από το Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού – ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ.
Διαρκής η προσπάθεια ανάδειξης του λιμναίου πολιτισμού της Κάρλας

Στην εκδήλωση οι εκπαιδευτικοί του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κάρλας Στεφανοβικείου , υπό τη διεύθυνση του Αποστόλου Νασίκα, κ.κ. Γαρυφαλλιά Γεροπούλου και Αφροδίτη Θεοχαροπούλου θα παρουσιάσουν τη δική τους πρόταση για εκπαιδευτική αξιοποίηση του υλικού του βιβλίου, ενώ μαθητές της ΣΤ΄ τάξης με την καθοδήγηση της μουσικού Αναστασίας Σκιτούδη θα πραγματώσουν μουσικοκινητικά δρώμενα με βάση το βιβλίο.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Αγγελική Θάνου, συγγραφέας, σχολική σύμβουλος προσχολικής αγωγής, Phs Προσχολικής Εκπαίδευσης και ο Γρηγόριος Στουρνάρας, αρχαιολόγος – φιλόλογος, Phs Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ , υπεύθυνος της Ακαδημίας Λόγου και Τέχνης και Κέντρου Διά βίου μάθησης.

Συντονιστής θα είναι ο εκπαιδευτικός Αντώνης Δ. Αντωνίου,υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.

Επίσης το Μουσείο θα παρουσιάσει στο κοινό τους Βολιώτες δημιουργούς που μελοποίησαν τα ποιήματα του βιβλίου (αλφαβητικά) : Καραβάρα Κατερίνα- ακορντεονίστα, Καρκάλα Αλέξανδρο-μουσικοσυνθέτη, Κατσούρα Βαγγέλη-ντραμίστα, Ρεντζούλη Στέργιο-μαέστρο. Ερμηνεία: Δαμασιώτη Ολγα, Καραβάρα Κατερίνα, ΚατσούραςΒαγγέλης, Νάσιου Σοφία, Τσιγαρίδα Ολγα. 

«Η Λιμνονεραϊδούλα και οι φίλοι της » είναι ένα έργο με αφήγηση: Η Βοίβη-λιμνονεραϊδούλα αφηγείται τη ζωή της, δηλαδή την ιστορία της λίμνης και μας συστήνει τους φίλους της με ποιητικό λόγο. Φίλοι της είναι τα βασικά στοιχεία της ζωής στη λίμνη (καλύβα, καράβι, ο Ηταυρος, ψάρια, πουλιά, ομίχλη, βατράχια…).

Τα κείμενα συνοδεύονται από δραστηριότητες για παιδιά (κρυπτόλεξα, αντιστοιχίσεις…). Το υλικό έχει εκπονηθεί από τη Σταματία Μωραΐτη, φιλόλογο του 1ου Λυκείου Βόλου, ιδρυτικό μέλος του Μουσείου Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας και υπεύθυνη των εκπαιδευτικών δράσεων του Μουσείου.

«Το Μουσείο επεδίωξε να μελοποιήσει τα ποιήματα του έργου αυτού, γιατί, ως γνωστόν, η δύναμη της μουσικής είναι και καταλυτική και ευχάριστη.

Με τη συνέργεια το λόγου και της μουσικής , η δράση αυτή στοχεύει στη γνωριμία και κυρίως στην καλλιέργεια του σεβασμού προς τον λιμναίο πολιτισμό της λίμνης Κάρλας, έναν πολιτισμό που αποτελεί το πολιτιστικό στίγμα της περιοχής και της δίνει μια ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητα», όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών της εκδήλωσης.

πηγή: taxydromos.gr