ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΓΙΓΑντοΚΟΥΚΛΕΣ

ΓΙΓΑντοΚΟΥΚΛΕΣ

Η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου, προσκαλεί το Εργαστήρι Κουκλοθεάτρου και Θεάτρου Σκιών ΚΟΥΚΛΟΠΕΔΙΟ του Πορφυρογένειου Ιδρύματος Αγριάς, για την παρουσίαση έκθεσης της δραστηριότητας του. Η έκθεση υλοποιείται με αφορμή  τη μεγάλη Γιορτή Κούκλας που πραγματοποίησε το εργαστήρι τον περασμένο Ιούνιο στον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό του ΟΣΕ στην Αγριά.

Η έναρξη της έκθεσης εικαστικών δημιουργιών των παιδιών και φωτογραφίας θα γίνει την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου στις 18.30 στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας και θα είναι ανοιχτή για το κοινό μέχρι 10 Μαρτίου.

Οι γιγαντόκουκλες της έκθεσης είναι κατασκευασμένες από ελαφρύ σκελετό και πολύχρωμα χαρτιά που επιτρέπουν στο φως να περάσει και να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Πολλές από αυτές χρειάζονται για την κίνησή τους συντονισμένο χειρισμό από πολλούς κουκλοπαίκτες. Το μέγεθος των δημιουργιών εντυπωσιάζει καθώς όλες οι κούκλες έχουν κατασκευαστεί από παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά του εργαστηρίου, έφηβοι πια, πειραματίστηκαν με τον σχεδιασμό και την προσθήκη των κατάλληλων χειριστηρίων. Ο ειδικός φωτισμός μεταμορφώνει τις κατασκευές. Οι κούκλες μοιάζουν να κολυμπούν στο φως, εύθραυστες κι εφήμερες, φιγούρες αέρινες των ονείρων και της φαντασίας.

Ο σχεδιασμός της έκθεσης και η περιήγηση ανάμεσα στις κούκλες επιχειρεί να συνδυάσει την παρατήρηση των κατασκευών με την αφήγηση μιας ιστορίας, κερδίζοντας έτσι το ενδιαφέρον των μικρών επισκεπτών. Η επαναχρησιμοποίηση διαφόρων υλικών και η ιδέα της ανακύκλωσης χαρακτηρίζουν τη δουλειά των παιδιών του εργαστηρίου και δίνουν ιδέες κι έμπνευση για μια διαφορετική προσέγγιση των αντικειμένων της καθημερινότητας. Οι κούκλες γίνονται οι ξεναγοί αυτής της έκθεσης, προτρέποντας τον επισκέπτη να αλληλεπιδράσει μαζί τους, να πειραματιστεί με τα υλικά και τελικά να παίξει κουκλοθέατρο!

Υπεύθυνη των εργαστηρίων είναι η παιδαγωγός και ιστορικός τέχνης Σταυρούλα Μαστρογιάννη.

Η έκθεση εμπλουτίζεται με πλούσιο φωτογραφικό υλικό του Λευτέρη Πλαβού. Ο καλλιτέχνης συνθέτει με τις φωτογραφίες του ένα πολύχρωμο μωσαϊκό, αποτυπώνοντας την αίσθηση κίνησης της κούκλας και τη χαρά μικρών και μεγάλων με το δικό του ξεχωριστό τρόπο. Οι εικόνες του αναδεικνύουν τις λεπτομέρειες των κατασκευών και την αλληλεπίδρασή τους με τα παιδιά - κουκλοπαίκτες, τον εξωτερικό χώρο - σκηνικό όπου πραγματοποιήθηκε η πρώτη παρουσίαση αλλά και με το κοινό που συμμετείχε στη δράση. Η συνομιλία των φωτογραφιών του με τις φαινομενικά «ακίνητες» κούκλες της έκθεσης, δημιουργεί συνειρμούς και οδηγεί  τον επισκέπτη σε  μια υπέρβαση του  χώρου και του χρόνου, ένα πρωτότυπο σχόλιο πάνω στα όρια της πραγματικότητας και της φαντασίας.

Το Εργαστήριο Κούκλας και Θεάτρου Σκιών ΚΟΥΚΛΟΠΕΔΙΟ του Πορφυρογένειου Ιδρύματος Αγριάς λειτουργεί ως πυρήνας καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας και η προσφορά του είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα παιδιά και τους εφήβους της ευρύτερης περιοχής. Όλα τα δρώμενα του εργαστηρίου γίνονται αποκλειστικά από τα παιδιά που συμμετέχουν σε αυτό και παρουσιάζουν τις δικές τους δημιουργίες. Οι δράσεις του εργαστηρίου και η γεμάτη ενθουσιασμό συμμετοχή μικρών και μεγάλων, καθιστούν το Πορφυρογένειο Ίδρυμα Αγριάς σημαντικό κι αναγνωρίσιμο φορέα της τέχνης του κουκλοθέατρου τα τελευταία δώδεκα χρόνια.

Η είσοδος είναι ελεύθερη

Ώρες λειτουργίας:Δευτέρα-Παρασκευή, 17:00-20:00 // Σάββατο, 10:00-14:00

Για πρωινές επισκέψεις από σχολεία επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 6947685136

https://kouklopedio.wixsite.com/mysite και στο

www.facebook.com/Kouklopedio.PuppetWorkshopsForKids