ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΔΑΣ-ΟΤΑ: Άμεση λήψη μέτρων για την προστασία των εργαζόμενων από το ψύχος και τον παγετό

ΔΑΣ-ΟΤΑ: Άμεση λήψη μέτρων για την προστασία των εργαζόμενων από το ψύχος και τον παγετό

Οι συνθήκες χιονοπτώσεων και παγετού που επικρατούν σε ολόκληρο τον νομό Μαγνησίας φέρνουν τους εργαζόμενους σε πολλούς εργασιακούς χώρους των Δήμων αντιμέτωπους με πρόσθετους επαγγελματικούς κινδύνους (π.χ. υποθερμία που συνεπάγεται διαταραχές στο κεντρικό νευρικό σύστημα και το μυοκάρδιο καθώς επίσης και στο κέντρο της αναπνοής, κρυοπαγήματα, ψύξεις, νοσήματα του αναπνευστικού, τραυματισμοί από γλιστρήματα ή αυξημένος κίνδυνος και για άλλα εργατικά ατυχήματα). Ιδιαίτερα επιβαρύνεται η υγεία των ευπαθών ομάδων εργαζομένων (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, πάσχοντες από χρόνια νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, έγκυες κ.λπ.). Επιβάλλεται η άμεση λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας όσων εργάζονται σε συνθήκες ψύχους και παγετού.

Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται η γύμνια της πολιτικής κυβέρνησης και δημοτικών αρχών μπροστά στα αποκαλούμενα «ακραία» καιρικά φαινόμενα. Η κυβέρνηση, συνεχίζοντας στην ίδια ρότα με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αφήνει απροστάτευτους τους εργαζόμενους, συνολικότερα τους πολίτες. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί υπολειτουργούν, ενώ διατηρούνται σκόπιμα ελλείψεις στο νομοθετικό πλαίσιο για τα μέτρα προστασίας από το ψύχος. Στη χρόνια υποστελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας ήρθε να προστεθεί η μετατροπή της σε «Ανεξάρτητη Αρχή» προκειμένου η κυβέρνηση να μεταθέσει από πάνω της την ευθύνη για τον έλεγχο εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας.

Πέρα από το μέτρο της τηλεργασίας στις υπηρεσίες του Δημοσίου που ανακοινώθηκε, ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Απαγόρευση εργασιών ιδιαίτερα όσων πραγματοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους, σε συνθήκες χιονόπτωσης και παγετού, ολισθηρότητας των δρόμων και των χώρων εργασίας και σε περιπτώσεις όπου δεν έχει εξασφαλιστεί η ασφάλεια των εργαζομένων. Για τις εργασίες που είναι απολύτως απαραίτητο να πραγματοποιηθούν, εφόσον υπάρχουν λόγοι ασφάλειας για εργαζόμενους και κατοίκους, εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας των εργαζομένων (χορήγηση κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας, συχνά διαλείμματα σε επαρκώς θερμαινόμενους χώρους, συντήρηση – ασφάλεια οχημάτων τεχνικού εξοπλισμού, ιατρικός έλεγχος εργαζομένων, τήρηση διαδικασιών ασφαλούς εργασίας, εξασφάλιση συστημάτων επικοινωνίας, τεχνικά μέτρα προστασίας πτώσης από ύψος, και άλλα οργανωτικά μέτρα κ.ά.).
  • Άμεση εξασφάλιση συνθηκών θερμικής άνεσης για όλους τους εργαζόμενους, ανάλογα με τη φύση της εργασίας τους. Κατάργηση του απαράδεκτου μέτρου της μείωσης της θερμοκρασίας στο εσωτερικό των κτιρίων του δημοσίου. Πραγματοποίηση ολοκληρωμένων εκτιμήσεων επαγγελματικού κινδύνου από τον τεχνικό Ασφάλειας και τον γιατρό Εργασίας με τη συμμετοχή των εργαζομένων. Ουσιαστικό έλεγχο από την Επιθεώρηση Εργασίας της ευθύνης των δημοτικών αρχών για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων.
  • Εξασφάλιση των συνθηκών ασφάλειας των εργαζομένων πριν την έναρξη οποιασδήποτε εργασίας, μετά από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Οι εργαζόμενοι που δεν καταφέρνουν να προσέλθουν στην εργασία τους, λόγω αδυναμίας μετακίνησης εξαιτίας της χιονόπτωσης και του παγετού, δικαιούνται κανονικά τις αποδοχές τους για την ημέρα ή τις ημέρες της κακοκαιρίας. Η δυνατότητα αυτή ισχύει για όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από σχέση εργασίας. Οι ημέρες αυτές δεν αφαιρούνται από τις μέρες κανονικής άδειας που δικαιούται ο εργαζόμενος.

Η ΔΑΣ-ΟΤΑ Μαγνησίας καλεί όλους τους συναδέλφους να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση προστασίας της ασφάλειας τους.

Να απαιτούν την άμεση λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας, πριν την έναρξη της οποιασδήποτε εργασίας. Να ενημερώνουν την ΔΑΣ-ΟΤΑ Μαγνησίας για κάθε παραβίαση των μέτρων ασφάλειας και υγείας.