ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

"Από εσάς… πέρασε ο πελαργός;" - Δύο νέες παραστάσεις στον Αλμυρό

"Από εσάς… πέρασε ο πελαργός;" - Δύο νέες παραστάσεις στον Αλμυρό

Η Θεατρική Ομάδα Αλμυρού ΣκηνοΠαίκτες παρουσιάζει την παράσταση Από εσάς … πέρασε ο πελαργός;. Πρόκειται για διασκευή που προέκυψε από αυτοσχεδιασμούς των ηθοποιών και τις σκηνοθετικές κατευθύνσεις, πάνω στο γνωστό έργο των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα Τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός.

Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στο Πολιτιστικό Κέντρο Αλμυρού το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023, στις 20:00. Μετά την παράσταση του Σαββάτου 11 Φεβρουαρίου 2023, η Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα ΣκηνοΠαίκτες αλλάζει το `σκηνικό`, συζητά με το κοινό για το θέατρο και απαντά σε ερωτήσεις. Τη συζήτηση συντονίζει η Γενική Γραμματέας του Δήμου Αλμυρού, κα Νίκη Κυριτσά, και ίσως πρόκειται για το πιο διαδραστικό φινάλε παράστασης που έχει κάνει η ομάδα ποτέ.

Υπόθεση του έργου

Το έργο μάς μεταφέρει στην κατοχική Θεσσαλονίκη (Δεκέμβριος 1943-Οκτώβριος 1944), όπου κυριαρχεί η πείνα και ο τρόμος, καθώς εκατοντάδες Εβραίοι Θεσσαλονικείς μεταφέρονται στο Άουσβιτς. Σε μια τέτοια χρονική συγκυρία κι ενώ η μεγάλη αυτοκρατορία της Γερμανίας οδεύει προς την κατάρρευση, επτά πρόσωπα μπλέκονται σε ένα παιχνίδι γεμάτο καταιγιστικούς ρυθμούς και ανατροπές, παραπαίοντας ανάμεσα στη χαρά και στον φόβο, στην αγωνία και στην έκπληξη, στη συγκίνηση και στο γέλιο. Γιατί, ακόμη και μέσα στην αγριότητα του πολέμου, το δραματικό στοιχείο συμπορεύεται με το κωμικό, υπενθυμίζοντας πως οι άνθρωποι μπορούν και οφείλουν να διατηρούν την ελπίδα, την αισιοδοξία και την αγάπη για τη ζωή. Γιατί, έτσι απλά…

Η ΖΩΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ… 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία – Μουσική Επιμέλεια:………………………………………………………….…Ευάγγελος Νικ. Κούργιας
Διασκευή – Σκηνικά – Κοστούμια……………………………………………...……….….… ΣκηνοΠαίκτες

Κατασκευή Σκηνικών…………………………………………………………………….……….…. Στέργιος Ξυνός

Μακιγιάζ…………………………………………………………………………………………………….Νεκταρία Κοτζαπαναγιώτη

Ψηφιακή Επεξεργασία Ηχητικών Εφέ……………………………………………………… Βασίλης Γιαννουλάκης
Υποβολείο………………………………………………………………………………………………….Μαίρη Κρικελά
Δημόσιες Σχέσεις – Επικοινωνία…………………………….………………………………….Βιβή Χαμηλού

Υποδοχή……………………………………………………………………………………………….…….Έφη Αγελάρη

Διανομή (με σειρά εμφάνισης):

Χριστίνα………….…………………………………………………………………………………………..Βάσω Δημητρόβα
Μίμης…………………………………………………………………………………………………….......Στέργιος Ξυνός
Βαγγέλης………………………………………………………………………………………………..……Βασίλης Γιαννουλάκης
Λέλα………………………………………………………………………………………………..…….…….Δήμητρα Θεοδωράκη
Βικτωρία…...................................................................................................……Αφροδίτη Ζωγράφου
Ιακώβ………………………………………………………………………………………………….……….Αντώνης Μπαζής
Πατριώτισσα………………………………………………………………………………………………..Βιβή Χαμηλού

 

Χρήσιμες πληροφορίες:

  • Αντί εισιτηρίου, η είσοδος στον χώρο πραγματοποιείται με προαιρετική οικονομική συνεισφορά για την ενίσχυση της θεατρικής ομάδας.
  • Η παρακολούθηση της παράστασης ενδείκνυται για θεατές άνω των 16 ετών.

Ποιοι είναι οι ΣκηνοΠαίκτες;

Η Θεατρική Ομάδα Αλμυρού ΣκηνοΠαίκτες δημιουργήθηκε το 2018 και υποστηρίχθηκε αρχικά από τον ΑΛΟΤΟΠΟ, έναν Κοινωνικό Συνεταιρισμό που ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 2016 με την πρωτοβουλία ορισμένων ανθρώπων της περιοχής Αλμυρού με σκοπό την ανάδειξη και την προβολή του πολιτισμού και ιδιαίτερα του τοπικού.

Με χαρά και ενθουσιασμό τα μέλη της ομάδας αποφάσισαν από το Δεκέμβριο του 2018 να φιλοξενήσουν στο χώρο του Αλότοπου θεατρικά εργαστήρια που απευθύνονταν σε παιδιά, εφήβους, αλλά και ενήλικες με σκοπό οι συμμετέχοντες:

  • να γνωρίσουν το σώμα τους και τα όριά του,
  • να αποκτήσουν αντίληψη του χώρου και του χρόνου,
  • να αλληλεπιδράσουν με τους άλλους,
  • να αναπτύξουν την ικανότητα της έκφρασης και της επικοινωνίας.

Ως ΣκηνοΠαίκτες και με την υποστήριξη του Αλότοπου πέτυχαν τη δημιουργία τριών θεατρικών υπο -ομάδων που ξεκίνησαν να λειτουργούν από το Δεκέμβριο του 2018 με εθελοντές εμψυχωτές για παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Οι ΣκηνοΠαίκτες ξεκίνησαν από τότε δυναμικά και μέχρι σήμερα έχουν παρουσιάσει:
1. Rainer Hachfeld, Ο Μορμόλης (Παιδική Ομάδα- Αλμυρός, 2019), σε σκηνοθεσία Ράνιας Θεοδωρογιάννη
2. Αριστοφάνη, Νεφέλες (Εφηβική Ομάδα- Αλμυρός, 2019), σε σκηνοθεσία Συνοδής Φουκαλά
3. Μπαμπά; Α, μπα! (Ομάδα Ενηλίκων- Αλμυρός και Βελεστίνο, 2019), σε σκηνοθεσία Συνοδής Φουκαλά
4. Από εσάς … πέρασε ο πελαργός; (Ομάδα Ενηλίκων), σε σκηνοθεσία Ευάγγελου Νικ. Κούργια

  1. Θες-Πρες – Ταξίδι στο όνειρο (συμμετοχή της Ομάδας Ενηλίκων με 2 σκηνές σε διασκευή του έργου «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του Σαίξπηρ, - Πρέσπες,2022)

Από τον Σεπτέμβριο του 2020, εμψυχωτής και σκηνοθέτης της ομάδας ενηλίκων ανέλαβε εθελοντικά ο κ. Ευάγγελος Νικ. Κούργιας και η ομάδα στεγάζεται στο Δημοτικό Σχολείο Πλατάνου, Δ. Αλμυρού. Οι στόχοι της ομάδας είναι μεταξύ άλλων:


  • η διοργάνωση ποικίλων πολιτιστικών δράσεων,
  • η αξιοποίηση του χώρου που ευγενικά μας παραχωρήθηκε από το Δήμο με τρόπους που θα συμβάλλουν στην ευρύτερη πολιτιστική ανάταση και
  • η ανάδειξη και προβολή της περιοχής μας ως τόπου δημιουργίας, εθελοντισμού, πολιτισμού και τουριστικού ενδιαφέροντος.

Επιδιώκοντας τους στόχους αυτούς, η ομάδα σαν σύνολο, αλλά και μεμονωμένα τα μέλη της, έχουν συμμετάσχει σε παρουσιάσεις βιβλίων, ενώ ο σκηνοθέτης της ομάδας έχει παρουσιάσει σε συνέδρια την οργάνωση και δράση της ομάδας, καθώς και άλλα θέματα σχετικά με το θέατρο. Τον Οκτώβριο του 2022, μέλη της ομάδας επισκέφθηκαν έπειτα από πρόσκληση και στο πλαίσιο εκπαιδευτικής δράσης το Γυμνάσιο – Λύκειο στους Φούρνους Κορσεών, στις Κυκλάδες, όπου δίδαξαν θέατρο, έπαιξαν θεατρικά παιχνίδια, αντάλλαξαν απόψεις και δικτυώθηκαν εκτός σχολείου με την ομάδα ενηλίκων της περιοχής.

 

Εκδήλωση: «Από εσάς … πέρασε ο πελαργός;”

Τρόποι επικοινωνίας με του ΣκηνοΠαίκτες

Ιστοσελίδα: https://vivihamilou.wixsite.com/scenopaiktes
Facebook: https://www.facebook.com/AmateurTheaterGroupAlmyros/
Instagram: https://www.instagram.com/skenopaiktes/
Email: vivi_hamilou@hotmail.com