ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

"Τα μουσεία μας και η πολιτιστική κληρονομιά δεν είναι εμπόρευμα"

"Τα μουσεία μας και η πολιτιστική κληρονομιά δεν είναι εμπόρευμα"
Από τη συγκέντρωση των εργαζομένων στον Βόλο

Συγκέντρωση στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου πραγματοποίησαν χθες οι εργαζόμενοι, ενάντια στο νομοσχέδιο του Υπ. Πολιτισμού που προβλέπει τη μετατροπή των πέντε μεγάλων δημόσιων μουσείων της χώρας, μεταξύ των οποίων και το Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ). Στην πραγματικότητα αποκόπτονται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και ανοίγει ο δρόμος στην επιχειρηματική τους δράση με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από τα μέλη της ΚΟ Μαγνησίας του ΚΚΕ, Στεργίου Κώστα, Μαριεττάκη Δημήτρη και Γιάννα Παπαδημητρίου,εκφράζοντας την πλήρη στήριξή τους στον αγώνα των εργαζομένων και καταγγέλλοντας την πολιτική εμπορευματοποίησης του πολιτισμού από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα. 

Οπως υπογράμμισαν ότι οι έννοιες «αυτοτέλεια, αυτονομία και αυτοχρηματοδότηση» που αναφέρει η κυβέρνηση, σημαίνει πως μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση. Τα Μουσεία ωθούνται να βρίσκουν πόρους, σε ένα διαρκές κυνήγι χορηγιών, από διάφορα ιδρύματα, ΜΚΟ, επιχειρηματικούς ομίλους, επιφέροντας με αυτό τον τρόπο την εμπλοκή των ιδιωτών στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας με το αζημίωτο, με κριτήριο το κέρδος.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ