ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Μήπως να μην "γιορτάζαμε";

Tης Πόπης Μακρονάσιου, μέλους της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Δήμου Ρήγα Φεραίου και μέλους του συλλόγου γυναικών "Υπέρεια Κρήνη"
Μήπως να μην "γιορτάζαμε";

Εσύ πώς θα "γιορτάσεις" φέτος την Ημέρα της Γυναίκας;

Εγώ με ρητορικά ερωτήματα.
 
Μήπως αμοίβεσαι λιγότερο από κάποιους για την ίδια δουλειά;
 
Δεν είσαι η μόνη. Συμβαίνει σε γυναίκες σε όλο τον κόσμο και λέγεται gender pay gap (μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων) και αναμένεται να εξαλειφθεί - με τους ρυθμούς που πάμε - σε 135 χρόνια, δηλαδή μετά το 2.150.
 
Στην Αμερική το 2022 οι γυναίκες έλαβαν μισθό κατά μέσο όρο και ανάλογα με τον κλάδο εργασίας από 17% έως 59% χαμηλότερο από τους άντρες συναδέλφους τους, που πρακτικά σημαίνει τουλάχιστον 13.182 δολάρια το χρόνο λιγότερα για ίσης αξίας εργασία.(www.forbes.com).
 
Στην Αυστραλία το χάσμα αμοιβών μεταξύ των φύλων υπολογίζεται ότι ανέρχεται στο 22,8% (www.wgea.gov.au)
 
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το μισθολογικό χάσμα κυμαίνεται από 0,7 % ( Λουξεμβούργο) έως 22% (Αυστρία και Εσθονία). 
 
Στην Ελλάδα το μισθολογικό χάσμα ανέρχεται στο 15%.(www. ec.europa.eu)
 
Μήπως έχεις αναλάβει και τις δουλειές του σπιτιού και τη φροντίδα των παιδιών και των παππούδων ενώ παράλληλα εργάζεσαι;
 
Συγχαρητήρια. Η εργασία σου μαζί με τις "νοικοκυρές" του κόσμου εκτιμάται στα 17 τρις δολάρια (www.pewresearch.org).
 
Αν πληρωνόταν.
 
Μήπως η ίδια κοινωνία που σου λέει "έχει σημασία η γλώσσα που χρησιμοποιούμε" κατά τους Άγγλους "language matters", όταν έρχεται το θέμα στη γενική πτώση των γυναικείων ελληνικών επιθέτων που δηλώνει ιδιοκτησία σιωπά;
 
Ή μήπως σου λέει " έλα μωρέ πως κάνεις έτσι που υποδηλώνει ότι ανήκεις στον πατέρα σου ή στον σύζυγό σου; Κανείς δεν το σκέφτεται έτσι, είναι κάτι το αναχρονιστικό, απλά που έχει μείνει, σιγά".
 
Μήπως ο σύντροφός σου είναι βίαιος απέναντί σου;
 
Όχι μόνο ο δικός σου. Μία στις 4 γυναίκες και κορίτσια άνω των 15 ετών ανά τον κόσμο έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία από σύντροφο.
 
Ή μήπως είσαι από τα περιστατικά που δεν χωράνε εύκολα στις στατιστικές και υπομένεις βία λεκτική / ψυχολογική, απειλές για σωματική;
 
Τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. δείχνουν αύξηση των καταγγελιών ενδοοικογενειακής βίας. Μόλις μέχρι τον Ιούλιο του 2022 είχαν καταγραφεί 6.204.
Η γραμμή SOS 15900 είχε δεχτεί μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου 2022 περισσότερα από 3000 τηλεφωνήματα από κακοποιημένες γυναίκες που αναζητούσαν βοήθεια και υποστήριξη.
 
Μήπως θα είμασταν καλύτερα αν δεν "γιορτάζαμε" Ημέρα της Γυναίκας; 
 
Το αναρωτιέται ένας φίλος και πάντα με θύμωνε για αυτό, αλλά αρχίζω να πιστεύω ότι ίσως έχει δίκιο.
 
Γιατί μια "Ημέρα" δεν θα μπορούσε τότε να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι απραξίας ή αντιπερισπασμός.
 
Μήπως έτσι θα είχαμε καλύτερες πιθανότητες να διορθώσουμε κάτι από τα παραπάνω;