Είμαι σε πρόγραμμα διατροφής - Μπορώ να νηστέψω;
Ενόψει της επερχόμενης νηστείας ας μάθουμε για τους διατροφικούς μύθους και την πραγματικότητα.
ΜΥΘΟΣ: Ο οργανισμός εξαντλείται κατά τη νηστεία
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Υπάρχει πληθώρα τροφών που εάν συνδυασθούν σωστά μπορούν να αποδώσουν ένα διατροφικό σχήμα με υψηλή θρεπτική αξία, πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία( βιταμίνες C,A,E, B2,B6 ψευδάργυρο, μαγνήσιο και φώσφορο) καθώς και φυτικές ίνες -ευεργετικές για το πεπτικό μας σύστημα- όπως τα όσπρια, τα φρούτα, τα λαχανικά, ο παραδοσιακός χαλβάς, το ταχίνι, το παστέλι, οι ελιές, οι ξηροί καρποί, τα αναποφλοίωτα δημητριακά, το ρύζι και τα θαλασσινά, για τα οποία θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην κατανάλωσή τους, λόγω της ευαισθησίας στη μεταφορά και τη συντήρησή τους προκαλώντας πολλές φορές τροφικές δηλητηριάσεις και διαταραχές του πεπτικού.
ΜΥΘΟΣ: Η νηστεία κάνει καλό σε όλους!
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: Υπάρχουν ευπαθείς ομάδες που καλό θα ήταν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στις επιλογές τους ή στη διάρκεια αυτής.
Για παράδειγμα:
Α) υπερτασικοί ασθενείς: να αποφύγουν τα αλμυρά όπως ελιές, τουρσί, ταραμά ή παράγωγα αυτών
Β) υπερλιπιδαιμικοί ασθενείς: Συστήνεται η αποφυγή των τηγανητών και θαλασσινών γιατί είναι πλούσια σε trans λιπαρά και χοληστερόλη, ενώ όσοι εμφανίζουν υπερτριγλυκεριδαιμία να προσέχουν την υπερκατανάλωση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες
Γ) ασθενείς με αυξημένο ουρικό οξύ να αποφύγουν τροφές όπως σπανάκι, σκόρδο, σέλινο, πράσσο, μανιτάρια, όσπρια, ντομάτα και ξηρούς καρπούς
Δ)Τα παιδιά, οι έφηβοι, οι εγκυμονούσες και οι θηλάζουσες καθώς και οι διαβητικοί λόγω των ιδιαίτερων αναγκών καλό θα ήταν να περιορισθούν σε λιγότερες ημέρες απευθυνόμενοι σε ειδικούς και όχι στο διαδίκτυο γιατί πάρα πολλές φορές παραπληροφορούνται από «μη ειδικούς» που δεν μπορούμε να ελέγξουμε την αξιοπιστία και την επιστημοσύνη τους με αποτέλεσμα να παρατηρούμε σοβαρές διατροφικές και αναπτυξιολογικές ανεπάρκειες για τους μεν, αυξημένα ποσοστά σακχάρου για του δε. Πολλές φορές οι συνέπειες των παραπάνω μπορεί να αποβούν έως και πολύ σοβαρές.
Φαινόμενο Υπερφαγίας-ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ: επειδή για μεγάλο χρονικό διάστημα απουσιάζουν οι πρωτεΐνες οι οποίες διασπώνται με πιο αργό ρυθμό, μειώνεται το αίσθημα του κορεσμού και οδηγούμαστε σε υπερφαγία. Παρατηρείται κατάχρηση του ψωμιού που το συνδυάζουμε με το λάδι του πιάτου μας προκαλώντας αυξημένη λιποπαραγωγή και λιποαποθήκευση ή/ και αύξηση του σακχάρου του αίματος. Εάν όμως χρησιμοποιήσουμε ισορροπημένους διατροφικούς συνδυασμούς αποφεύγουμε τόσο την πείνα όσο και τις υπόλοιπες διαταραχές.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΛΑΘΗ:
- Η υπερβολική χρήση των φυτικών ινών εμποδίζει την απορρόφηση του σίδηρου εφόσον δεν τηρηθούν σωστοί χορτοφαγικοί συνδυασμοί.
- Η κατάχρηση των οσπρίων, θαλασσινών και πράσινων λαχανικών είναι δυνατόν να προκαλέσουν αύξηση ουρικού οξέως.
- Η κατάχρηση υδατανθράκων ή τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι πιθανό να οδηγήσει σε υπεργλυκαιμία πάσχοντες από διαβήτη και σε αυξημένο σωματικό βάρος όλο το γενικό πληθυσμό.
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ:
Οι περισσότεροι μπορούμε εύκολα να τηρήσουμε αυτόν τον «διατροφικό κανόνα» ζητώντας τις κατευθύνσεις των ειδικών για να αποφύγουμε δυσάρεστα φαινόμενα όχι από την ίδια τη νηστεία αλλά από την κακή διαχείριση της τροφής.