ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παρουσιάζεται την Τετάρτη το βιβλίο του Πάνου Σκοτινιώτη

Παρουσιάζεται αύριο το βιβλίο του Πάνου Σκοτινιώτη, στις 7 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ
Παρουσιάζεται την Τετάρτη το βιβλίο του Πάνου Σκοτινιώτη

Το βιβλίο του Πάνου Σκοτινιώτη, «Μαγνησία και Πολιτική εν καμίνω, 1934-1967. Ανατομία της κάλπης και Μετασχηματισμοί» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Θεσσαλίας), παρουσιάζεται αύριο Τετάρτη 22 Μαρτίου, στις 7 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας (2ας Νοεμβρίου-Ξενοφώντος).

Θα μιλήσουν ο Νίκος Μαραντζίδης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η Αννίτα Πρασσά, Δρ Ιστορίας, προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. Μαγνησίας και διδάσκουσα στο ΕΑΠ, καθώς και ο συγγραφέας του, Πάνος  Σκοτινιώτης. Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο  Χρήστος Στρατηγόπουλος, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, η Μηλίτσα Ζαρλή-Καραθάνου, πρόεδρος  της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών, και ο Γιώργος Τσιγκλιφύσης, πρόεδρος του  Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας. Ο καθηγητής Μιχάλης Ζουμπουλάκης, εκ μέρους των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Θεσσαλίας, θα συντονίσει τη συζήτηση.

Η μελέτη, καρπός μιας ιδιαίτερα απαιτητικής και εμπεριστατωμένης έρευνας, πραγματεύεται σφαιρικά την ιστορία της Μαγνησίας από τον Μεσοπόλεμο έως τη στρατιωτική δικτατορία του 1967, μέσα από τις μεταβολές της εθνικής ιστορίας. Ο αναγνώστης έρχεται σε επαφή με ένα εντυπωσιακά πλούσιο υλικό, επεξεργασμένο και ταξινομημένο με υποδειγματικό τρόπο, που του επιτρέπει να παρακολουθήσει τη διαρκή διαδικασία οικονομικού και κοινωνικού μετασχηματισμού του Βόλου και της Μαγνησίας, τους σταθμούς αυτής της πορείας και το ιστορικό πλαίσιο εντός του οποίου συντελούνταν∙ τις δημογραφικές εξελίξεις∙ τις κυρίαρχες κοινωνικές ομάδες και τις αντίμαχες δυνάμεις∙ τη μετάβαση από τους τοπικούς «πολιτικούς οίκους» στα εθνικά πολιτικά κόμματα∙ την ακτινογραφία των βουλευτικών και δημοτικών εκλογών∙ τις εκλογικές επιδόσεις των κομμάτων σε όλη την έκταση του νομού ― από τον Βόλο και τη Νέα Ιωνία μέχρι και τη μικρότερη κοινότητα∙ την εξέλιξη της εκλογικής επιρροής των τριών ιστορικών πολιτικών παρατάξεων∙ τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις μεταξύ των τοπικών και των εθνικών πολιτικών τάσεων∙ τα πρόσωπα που έπαιξαν πολιτικό ρόλο σε τοπικό και εθνικό επίπεδο και τις ψήφους προτίμησης όσων συμμετείχαν σε βουλευτικούς και δημοτικούς συνδυασμούς. Ρίχνεται, ακόμη, φως σε άλλες εξόχως ενδιαφέρουσες πτυχές της τοπικής ‒και όχι μόνον‒ πολιτικής ιστορίας, όπως στη μετακίνηση του Γεωργίου Καρτάλη από την Αντιβενιζελική παράταξη στην Κεντροαριστερά και τις επιπτώσεις που αυτή είχε στη διάταξη των πολιτικών δυνάμεων και στην αναμόρφωση του κεντρώου χώρου, στην ισχυρή παρουσία της Αριστεράς ήδη από την περίοδο του Μεσοπολέμου, καθώς και σε σημαντικές πτυχές  της διαδρομής και της περίπλοκης σχέσης Κέντρου και Αριστεράς.

Το βιβλίο θα διατίθεται και στον χώρο της εκδήλωσης από το βιβλιοπωλείο των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Θεσσαλίας, από το οποίο γίνεται και η κεντρική διάθεσή του.