ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Οι περιστρεφόμενοι δερβίσηδες στο Βόλο

Ένα μοναδικό θέαμα, με δωρεάν είσοδο για το κοινό, παρουσιάζουν την Τετάρτη 19 Ιουνίου και ώρα 21:00, στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Βόλου Μελίνα Μερκούρη, ο Δήμος Βόλου και η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου σε συνδιοργάνωση με το Γενικό Προξενείο της Τουρκικής Δημοκρατίας  στη Θεσσαλονίκη
Οι περιστρεφόμενοι δερβίσηδες στο Βόλο

Πρόκειται για το χορό των περιστρεφόμενων δερβίσηδων από το σύνολο Ιστορικής Τουρκικής Μουσικής Istanbul του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας. Ο περίφημος χορός αποτελεί γνήσια έκφραση του ισλαμικού μυστικισμού. Βρίθει συμβολισμών και εντάσσεται στο πλαίσιο μίας  αυστηρής θρησκευτικής τελετουργίας. Με την προσευχή και τον αέναο κοσμικό στροβιλισμό οι περιστρεφόμενοι δερβίσηδες εξυψώνονται πάνω από τα γήινα και ενώνονται με τον Θεό. Τις τελευταίες δεκαετίες το εντυπωσιακό αυτό θέαμα αυτονομήθηκε και έχει γίνει πολύ γνωστό και στη χώρα μας, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να γίνουν μάρτυρες της ιδιαίτερης αυτής εκστατικής και μυσταγωγικής εμπειρίας.

Το Σύνολο Ιστορικής Τουρκικής Μουσικής Istanbul  ιδρύθηκε το 1991 με σκοπό να καταστήσει δυνατή την ερμηνεία και προώθηση της κλασικής τουρκικής μουσικής και ειδικότερα της μουσικής Σουφισμού και της μουσικής Μεχτέρ (οθωμανική στρατιωτική μουσική), οι οποίες είναι από τις σημαντικότερες πολιτιστικές αξίες της Τουρκίας. Το Σύνολο, το οποίο λειτουργεί ως δύο ομάδες, του Σουφισμού και του Μεχτέρ, ερμηνεύει κλασικά έργα που παίζονταν από την οθωμανική στρατιωτική μουσική μπάντα (μέχρι να καταργηθεί, το 1826, μαζί με τη Λέσχη των Γενιτσάρων) και στους τεκέδες (που έκλεισαν το 1925). Μαζί με αυτά τα κλασικά έργα που έφτασαν ως τις μέρες μας, θα ακούσουμε και τα νέα κομμάτια που το Σύνολο έχει προσθέσει στο ρεπερτόριό του.

Το Σύνολο Ιστορικής Τουρκικής Μουσικής Istanbul συνεχίζει τις εργασίες έρευνας και μελέτης της ερμηνείας, γνωρίζοντας τη σημαντική τους συμβολή στην παρουσίαση της τουρκικής μουσικής, της οποίας οι ρίζες φτάνουν στα βάθη της ιστορίας. Το μοναδικό στιλ και τα χαρακτηριστικά της γοητεύουν παγκοσμίως τους σύγχρονους λάτρεις της τέχνης και η προώθησή της αποτελεί σημαντικό κληροδότημα στις επόμενες γενιές.

Συντελεστές: Soydan Babayiğit: Καλλιτέχνης – Αναπληρωτής Διευθυντής, Bahri Güngördü: Καλλιτεχνικός Διευθυντής – Φωνητικά, Nezih Çetin: Αρχιδερβίσης, Adem Demirel: Δερβίσης, Barış Demir: Δερβίσης, Cihat Hırçın: Φωνητικά, Eray Mescioğlu: Φωνητικά, Haluk Luş: Δερβίσης, Hüseyin Sert: Φωνητικά, İbrahim Safa Alçın: Δερβίσης,  Mehmet Salih Sırmaçekiç: Κρουστό (Μπεντίρ), Muhammed Enes Üstün: Έγχορδο (Ρεμπάμπ), Muharrem Burak Ecevit: Δερβίσης, Murat Taştekin: Φωνητικά ,Mustafa Hakan Alvan: Πνευστό (Νεϋζέν) Mustafa Tabak: Έγχορδο (Κανονάκι), Nizamettin Yıldırım: Κρουστό (Κουντουμζέν), Oktay Özerden: Κρουστό (Πιατίνια), Özata Ayan: Έγχορδο (Τανμπούρ), Sebahattin Harma: Δερβίσης, Süleyman Veliyeddin Yılmaz: Δερβίσης, Taner Aşıkömer: Δερβίσης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. παρακαλούμε επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 2421082358, 2421082870 ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα  www.doepap.gr  και τη σελίδα μας στο facebook "Τέχνες στο Βόλο" & "ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου".

 

Πιο διαβασμένα