ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Eξήντα διετή προγράμματα σπουδών στα ΑΕΙ για αποφοίτους ΕΠΑΛ

Τα διετή προγράμματα σπουδών αναμένεται να λειτουργήσουν σε 11 πανεπιστήμια της χώρας από το ακαδημαϊκό έτος 2019-20
Eξήντα διετή προγράμματα σπουδών στα ΑΕΙ για αποφοίτους ΕΠΑΛ

Eξήντα διετή προγράμματα σπουδών αναμένεται να λειτουργήσουν σε 11 πανεπιστήμια της χώρας από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, στα οποία υπολογίζεται να εγγραφούν πάνω από 1500 απόφοιτοι Επαγγελματικών Λυκείων.

Τα Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Κ.Ε.Ε.) που ιδρύονται εντός των πανεπιστημίων, σε συνεργασία με τα υφιστάμενα ερευνητικά κέντρα, θα παρέχουν δωρεάν προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης διάρκειας τεσσάρων εξαμήνων μαθήματα, εργαστήρια, πρακτική άσκηση για αποφοίτους ΕΠΑΛ.

Η επιλογή των σπουδαστών θα γίνεται με το βαθμό απολυτηρίου, χωρίς εξετάσεις.

Το προλογικό σημείωμα του υπουργού Παιδείας για τα διετή προγράμματα:

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες, αγαπητοί εκπαιδευτικοί,

Το έντυπο που έχετε στα χέρια σας παρουσιάζει τα πρώτα 60 διετή προγράμματα σπουδών που θα ξεκινήσουν από το φθινόπωρο του 2019 σε 11 Πανεπιστήμια της χώρας. Τα διετή προγράμματα σπουδών στα πανεπιστήμια, αποτελούν έναν διεθνώς καταξιωμένο ακαδημαϊκό θεσμό, που υλοποιείται πρώτη φορά στη χώρα μας και απευθύνεται αποκλειστικά σε αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων, παρέχοντας μια ακόμη προοπτική για δωρεάν, υψηλού επιπέδου επαγγελματική εκπαίδευση.

Οι σύγχρονες τάσεις στην οικονομία και στην αγορά εργασίας απαιτούν τη δημιουργία νέων κλάδων και ειδικεύσεων. Ο εναλλακτικός τουρισμός, η βιώσιμη γεωργία, η ανάπτυξη εφοδιαστικών αλυσίδων, η βιομηχανία του θεάματος, αλλά και πιο παραδοσιακοί κλάδοι, όπως η ναυτιλία, η ενέργεια, οι μεταφορές, οι επιστήμες αποκατάστασης υγείας, δημιουργούν νέες απαιτήσεις στο πεδίο της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Προσκαλώ τους μαθητές και τις μαθήτριες των ΕΠΑΛ να μελετήσουν τα διαθέσιμα διετή προγράμματα σπουδών με κριτήριο τα ενδιαφέροντά τους, ως μια ακόμη επιλογή για τη συνέχιση της ποιοτικής τους εκπαίδευσης. Παρακαλώ τους εκπαιδευτικούς των ΕΠΑΛ να συμβάλλουν στην ενημέρωση για τον νέο αυτό θεσμό με όποιον τρόπο θεωρούν κατάλληλο (facebook, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, έντυπο υλικό), έτσι ώστε να ενημερωθούν έγκαιρα οι μαθητές και οι μαθήτριες των ΕΠΑΛ.

Εύχομαι στις μαθήτριες και τους μαθητές δημιουργική συνέχεια στις σπουδές σας.

Κωνσταντίνος Γαβρόγλου

Υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων

*πηγή: news247.gr

Δείτε αναλυτικά το ενημερωτικό φυλλάδιο για τα διετή προγράμματα σπουδών: