ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Στις 21 Μαΐου, πρέπει να εκφραστεί και στην κάλπη με πιο δυνατό ΚΚΕ, το σύνθημα ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας

Στις 21 Μαΐου, πρέπει να εκφραστεί και στην κάλπη με πιο δυνατό ΚΚΕ, το σύνθημα ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας
Περιοδεία στην Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πραγματοποίησε κλιμάκιο της Κομματικής Οργάνωσης Μαγνησίας με τους υποψήφιους βουλευτές Βασίλη Μεταξά και Γιάννα Παπαδημητρίου και τον Κώστα Χούμα, μέλος της Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ.
 
Στη συζήτηση με τους εργαζόμενους τονίστηκε η ανάγκη μπροστά στις εκλογές να στείλουν ένα ηχηρό αγωνιστικό μήνυμα απέναντι σε όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν μέχρι τώρα και τα στηρίγματά τους, δυναμώνοντας το ΚΚΕ. Η πείρα, εξάλλου και των ίδιων αποδεικνύει ότι στα βασικά ζητήματα κάθε κυβέρνηση συνέχιζε την πολιτική της προηγούμενης, αντιμετωπίζοντας τη ζωή των εργαζομένων και του λαού ως κόστος, ενισχύοντας την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων. «Αυτό είναι το σχέδιό τους και για την επόμενη μέρα», όπως τόνισαν οι υποψήφιοι βουλευτές, «όποιο σχήμα και αν βρουν για να φτιάξουν κυβέρνηση. Το γεγονός ότι βρίσκονται σε παζάρια για τη σύνθεση της επόμενης αντιλαϊκής κυβέρνησης, στα οποία συμμετέχουν όλοι τους, δείχνει ότι λίγα τους χωρίζουν». «Απέναντί τους χρειάζεται να βρουν πιο δυναμωμένο τον λαό, τους αγώνες του, τις διεκδικήσεις του. Για τον λόγο αυτό χρειάζεται πιο δυνατό ΚΚΕ. Αυτό είναι που τους τρομάζει, όπως έδειξαν και οι πρόσφατες μεγάλες κινητοποιήσεις για το έγκλημα στα Τέμπη. Η σταθερότητα και η ασφάλειά τους σημαίνει αστάθεια και ανασφάλεια για το λαό.», όπως είπαν.
 
Ειδική αναφορά έγινε για τον τομέα της έρευνας του Πανεπιστημίου. «Οι νόμοι όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων για το πανεπιστήμιο προωθούν την πιο αποτελεσματική διασφάλιση των επιχειρηματικών συμφερόντων, ειδικά στον τομέα της έρευνας. Η έρευνα υποτάσσεται στην ανάγκη κερδοφορίας των μονοπωλίων και των ενώσεών τους όπως το ΝΑΤΟ, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το κοινό πρόγραμμα των ιδρυμάτων, ανάμεσά τους για την κατασκευή drone στα πλαίσια της όξυνσης των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων. Την ίδια ώρα που θα μπορούσε η τεχνολογία και η επιστήμη να αξιοποιείται για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, στο παράδειγμα του drone για την αντιπυρική προστασία, για την πολιτική προστασία γενικότερα. Από την άλλη έρευνα που δεν επιφέρει άμεσα όφελος στην αγορά, δεν γίνεται, με αποτέλεσμα ιδιαίτερα οι ανθρωπιστικές επιστήμες να υποβαθμίζονται.»
 
«Τα παραπάνω έχουν αντίκτυπο στις συνθήκες εργασίας των ερευνητών, οι ζωές των οποίων αντιμετωπίζονται ως κόστος, με την ομηρία των συμβασιούχων, τα προγράμματα με ημερομηνία λήξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στους συμβασιούχους η άδεια μητρότητας είναι περίπου 3,5 μήνες.». «Την ίδια ώρα μιλάνε όλοι τους για την υπογεννητικότητα», όπως είπανε και εργαζόμενες στη διάρκεια της περιοδείας.
 
Έχουν αντίκτυπο και στη ζωή των φοιτητών, με τον προπτυχιακό κύκλο να υποβαθμίζεται συνεχώς, αφού τα «μεγάλα κέρδη» είναι στα επι πληρωμή μεταπτυχιακά και στην έρευνα. Το πρόσφατο περιστατικό όπου παράθυρο έπεσε στην ώρα του μαθήματος, δείχνει με τρανταχτό τρόπο ότι το πανεπιστήμιο των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πολύ μακριά από τις ανάγκες και των φοιτητών.
 
«Και τα πανεπιστήμια είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, του πως η κάθε κυβέρνηση συνέχιζε εκεί που σταματούσε η προηγούμενη. Για παράδειγμα ο νόμος πλαίσιο της ΝΔ, «πάτησε» σε προηγούμενο «πόρισμα» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τα γνωστά πορίσματα των επιτροπών που έχουν αξιοποιηθεί από όλους τους, για να προωθούν χρόνο με τον χρόνο τη στρατηγική της Ε.Ε. και των μονοπωλιακών ομίλων για την υποταγή της έρευνας και του πανεπιστημίου στο επιχειρηματικό κέρδος.», ανέφεραν οι υποψήφιοι βουλευτές.
 
«Μπορούμε τον 21ο αιώνα να αξιοποιήσουμε τα μεγάλα επιτεύγματα της επιστήμης για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων, σε όλους τους τομείς. Αυτό που χρειάζεται είναι εκείνη η οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας που παλεύει το ΚΚΕ. Με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, κεντρικό σχεδιασμό, ανάπτυξη προς όφελος της εργαζόμενης πλειοψηφίας και όχι μιας χούφτας παρασίτων.».
 
«Στις 21 Μαΐου, πρέπει να εκφραστεί και στην κάλπη με πιο δυνατό ΚΚΕ, το σύνθημα ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας. Κάντε το βήμα», κάλεσε τους ερευνητές και τους εργαζόμενους η αντιπροσωπία του ΚΚΕ στις συζητήσεις.

Πιο διαβασμένα