ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Να σταματήσει ο εμπαιγμός των νησιωτών με το μεταφορικό ισοδύναμο 

Να σταματήσει ο εμπαιγμός των νησιωτών με το μεταφορικό ισοδύναμο 

Στα νησιά των Βορείων Σποράδων βρέθηκε ο υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χαράλαμπος Αραμπατζής ο οποίος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Κατά την επίσκεψή μου στις Βόρειες Σποράδες με το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχα την ευκαιρία της επικοινωνίας με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και διαφόρων φορέων καθώς και με απλούς δημότες.

Στα προβλήματα που τους απασχολούν, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η υγειονομική θωράκιση των νησιών, η σταθερή και απρόσκοπτη ακτοπλοϊκή σύνδεση, η βελτίωση των υποδομών και η επέκταση της τουριστικής σεζόν. 

Ωστόσο ένα ακόμη ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκαν εκτενώς, αφορούσε το μεταφορικό ισοδύναμο. Πρόκειται για ένα μέτρο οικονομικής στήριξης εκατοντάδων χιλιάδων νησιωτών που πρώτη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής της, προκειμένου να υπάρχει μια βοήθεια σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που μετακινούνται με τα πλοία και έχουν ως μόνιμο τόπο διαμονής τους ένα νησί. Σύμφωνα, λοιπόν με το συγκεκριμένο μέτρο οικονομικής ενίσχυσης, ένας νησιώτης καταβάλλει κανονικά το ποσό του εισιτηρίου και λίγο μετά επιστρέφεται από το κράτος ένα σημαντικό χρηματικό ποσό από αυτό που κατέβαλε αρχικά. 

Συνεπώς στους νησιώτες, αλλά και στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα νησιά, δόθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ σημαντικές οικονομικές «ανάσες». 

Ωστόσο, το πρόβλημα είναι πως, ενώ επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το ποσό από το μεταφορικό ισοδύναμο καταβαλλόταν ελάχιστες εβδομάδες μετά την πληρωμή του εισιτηρίου, τώρα επί κυβέρνησης Ν.Δ. η καθυστέρηση στην καταβολή των χρημάτων στους δικαιούχους έφτανε ακόμη και τον ένα χρόνο. Αναλογιζόμενοι τη γενικότερη αύξηση του κόστους ζωής, μπορούμε να κατανοήσουμε τη δυσαρέσκεια των νησιωτών που πρέπει να περιμένουν τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα για να πληρωθούν από το μεταφορικό ισοδύναμο. Στην πράξη η Ν.Δ. απαξιώνει ένα σημαντικό κοινωνικό μέτρο εμπαίζοντας έτσι τους χιλιάδες κατοίκους των Βορείων Σποράδων. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα φέρει την κανονικότητα στην άμεση καταβολή των ποσών. Γιατί σέβεται τον αγώνα των πολιτών που διαμένουν στη νησιωτική χώρα δίνοντας ζωή και πνοή στα υπέροχα νησιά μας. 

Πιο διαβασμένα