ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΣΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

Γιορτή της Μαίας - Γιορτή της Ζωής

Από την Ράνια Γκουρίτσα, μαία και προέδρο της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Γεωργίου με αφορμή την Ημέρα Μαίας – Μαιευτή / Ενημέρωση για τις δράσεις στο Μαιευτικό – Γυναικολογικό Ιατρείο του Κέντρου Υγείας Βελεστίνου
Γιορτή της Μαίας - Γιορτή της Ζωής

5η Μαΐου – Παγκόσμια Ημέρα Μαίας – Μαιευτή

Η Διεθνής Συνομοσπονδία Μαιών από το 1991 καθιέρωσε να εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Μαίας, με στόχο την ενδυνάμωση του μαιευτικού πνεύματος, την συνένωση των μαιευτικών φωνών σε όλες τις χώρες της γης και τη γνωστοποίηση στο κοινό του ρόλου της μαίας στα μαιευτικά δρώμενα κάθε κοινωνίας.

Δεν είναι τυχαίο που δύο μεγάλες γιορτές της Μαίας και της Μητέρας γιορτάζονται δίπλα - δίπλα τον ίδιο μήνα, Μάιο, το όνομα του οποίου δόθηκε από τη Ρωμαϊκή Θεότητα Μαiα (Μάγια), η οποία ονομάστηκε έτσι από την ελληνική λέξη «μαία» που σημαίνει τροφός και μητέρα.

Θεωρώ ότι ένιωσα πολύ νωρίς το μεγαλείο αυτού του επαγγέλματος που εξασκούσα και εξασκώ. Έζησα τη μεγάλη στιγμή της γέννησης ενός ανθρώπου, την πρώτη του ανάσα, χιλιάδες φορές. Και κάθε φορά μοναδική! Διαφορετική μα κατά βάση ίδια.

Τα μικρά πλασματάκια έκαναν την ηρωική τους έξοδο από τη φιλόξενη μήτρα της μαμάς τους για να ξεκινήσουν το δικό τους όμορφο-δύσκολο ταξίδι της ζωής τους. Και χρέος δικό μας, των Μαιών, ήταν να είμαστε με πολλή αγάπη δίπλα και στους δύο - Μαμά και μωρό.

Με κάποιες μητέρες είχαμε ζήσει και όλη την εγκυμοσύνη μαζί. Ερωτήσεις, ανησυχίες, οδηγίες, συμβουλές, προτροπές, για να διανύσουν την όμορφη αυτή περίοδο της ζωής τους με γνώση, ηρεμία και γλυκιά προσμονή. Το τηλέφωνο χτυπούσε με το test κύησης θετικό (+). Το πιο ωραίο νέο, συνήθιζα να λέω.

Αμέσως μετά ο θηλασμός. Τι ευλογία! Τις προέτρεπα να θηλάσουν, σχεδόν πιεστικά. Και το όφελος διπλό! Για τη μητέρα και για το μωρό. Και η χαρά η δική μου για τον επιτυχή θηλασμό Τεράστια!

Στην Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας τώρα στο ΚΥ Βελεστίνου, στο Μαιευτικό – Γυναικολογικό Ιατρείο μας γίνονται σημαντικές δράσεις για τις γυναίκες όλων των ηλικιών:

-Λήψη test Pap – Ψηλάφηση μαστού (ενημέρωση για μαστογραφία)

-Ενημέρωση για οστεοπόρωση - μέτρηση οστικής πυκνότητας

-Μαθήματα Ψυχοπροφυλαχτικής για εγκύους (εγκυμοσύνη-φυσιολογικός τοκετός-καισαρική τομή – λοχεία – θηλασμός - στήριξη με επίσκεψη κατ’ οίκον)

-Αντισύλληψη - Ενημερωτικές ομιλίες σε Δημοτικά – Γυμνάσια - Λύκεια για θέματα Υγείας, φροντίδας και σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης)

Τηλέφωνα:2425350040- Γκουρίτσα Ράνια

4 Μαΐου 1988- 4 Μαΐου 2023 

Αισίως 35 χρόνια ΜΑΙΑ

Κι αν ξαναγεννιόμουνα – Μαία θα γινόμουνα!