ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η απάντηση της θεατρικής ομάδας για τη χρήση του Πνευματικού Κέντρου

Από τη Θεατρική Ομάδα "Αειράνη"
Η απάντηση της θεατρικής ομάδας για τη χρήση του Πνευματικού Κέντρου

Διαβάσαμε κι εμείς αυτή την επιστολή διαμαρτυρίας και έχουμε να πούμε τα εξής:

Εμείς όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος έχουμε ενημερώσει το Δήμο κι έχουμε κλείσει έγκαιρα τις ημερομηνίες που θα χρειαστούμε την αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου για τις τελευταίες πρόβες και τις παραστάσεις μας. Κι ενώ εμείς, γνωρίζοντας και τιμώντας το ότι ο χώρος είναι κοινός και ανήκει σε όλους, έχουμε κλείσει έγκαιρα τις ημερομηνίες μας, έρχεται εκ των υστέρων (για την ακρίβεια 31/5) “κάποιος-α” και ζητά από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο την αίθουσα για τις 19 Ιουνίου. Έρχεται για να ανακοινώσει την ημερομηνία που θέλει το Κέντρο χωρίς να τον ενδιαφέρει αν είναι κλεισμένο, το απαιτεί λέγοντας πως ανήκει σε όλους και ζητά από εμάς να αλλάξουμε το πρόγραμμά μας! Αυτός ο “κάποιος -α” ελέγχει τον χώρο για την εκδήλωσή του, δηλώνει πως θα μεταφέρει τα πράγματά μας από τη σκηνή για να την αδειάσει και όλα αυτά θα τα κάνει 2 μέρες πριν τις δικές μας παραστάσεις. Όταν αρνούμαστε την παραχώρηση της σκηνής, διότι δεν μπορεί να δοθεί καθώς καταλαμβάνεται από τα σκηνικά μας, ο “κάποιος- α” μας κατηγορεί για οικειοποίηση του χώρου!

Κατηγορεί εμάς που έχουμε προνοήσει και δίνει το δίκιο στον εαυτό του που έρχεται την τελευταία στιγμή και έρχεται και με την απαίτηση, τώρα που ήρθα εγώ, εσείς πρέπει να φύγετε. Ας μάθουν λοιπόν όλοι να τιμούν το ότι το Κέντρο ανήκει σε όλους και δεν μπορούν να το απαιτούν όποτε αυτοί το αποφασίσουν. Ας μάθουν να σέβονται τον τρόπο λειτουργίας των δημόσιων χώρων του Δήμου! Ας μάθουν να σέβονται τις κλειστές ημερομηνίες και ας μην εφαρμόζουν το "ήρθαν τα άγρια να διώξουν τα ήμερα".

Αγαπητοί συμπατριώτες, η θεατρική ομάδα δεν έχει κάνει κατάληψη στον χώρο, μην αφήνοντας άλλους να τον χρησιμοποιήσουν. Αντίθετα είμαστε παρόντες και στις άλλες εκδηλώσεις και παρέχουμε τη βοήθειά μας όπου μας ζητηθεί. Κανείς δεν αρνήθηκε ούτε έχει αρνηθεί ποτέ την παραχώρηση της αίθουσας του Πνευματικού Κέντρου. Η αίθουσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και στην πιο δύσκολη εβδομάδα για μας! Όμως δεν μπορεί, τη συγκεκριμένη περίοδο, να χρησιμοποιηθεί η σκηνή. Δεν γίνεται ούτε να φύγουν τα σκηνικά μας αλλά ούτε και να τα παρουσιάσουν άλλοι στη δική τους εκδήλωση. Αυτά είναι οι 8 μηνών κόποι μας. Να υπενθυμίσω πως και η εκδήλωση για τα μαρτυρικά χωριά, αλλά και η παρουσίαση του εκλογικού συνδυασμού του Δημάρχου, αν και πραγματοποιήθηκαν τον προηγούμενο μήνα, παρουσιάστηκαν μπροστά από την αυλαία, διότι σεβάστηκαν τον κόπο της θεατρικής ομάδας και δεν την υποχρέωσαν να διαλύσει τα σκηνικά της για να τα μεταφέρει. Όσο για το ποιος αποφασίζει για το πότε και πώς διατίθεται το Πνευματικό Κέντρο, φυσικά και όλοι γνωρίζετε πως υπεύθυνος είναι ο Δήμος Ρ.Φ. Κι εμείς ζητάμε να μας παραχωρηθεί, όπως και όλοι οι άλλοι. Ναι, το Κέντρο ανήκει σε όλους, αλλά για να το χρησιμοποιήσει κάποιος, πρέπει να είναι ελεύθερο! Αν το κέντρο ήταν κλεισμένο για τις ημερομηνίες που το ζητήσαμε εμείς, θα μας είχε παραχωρηθεί; Αν το είχε κλείσει κάποιος άλλος θίασος, θα απαιτούσαν από αυτόν αυτά που απαιτούν από μας;

Σα θεατρική ομάδα του Δήμου ο φυσικός μας χώρος είναι το Πνευματικό Κέντρο. Ξεκινάμε τις συναντήσεις μας τον Σεπτέμβριο και τελειώνουμε με τις παραστάσεις μας τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτοί οι 8-9 μήνες προβών, μας έχουν κάνει ως υπεύθυνα άτομα που είμαστε, να αναλάβουμε τη συντήρηση του χώρου που μας φιλοξενεί καθώς και τις κάθε λογής επισκευές του! Έχουμε αφιερώσει μέσα σε ένα Σ/Κ 18 ώρες προσωπικής εργασίας, για τη μεταμόρφωση της σκηνής. Η Θεατρική Ομάδα τοποθέτησε τους προβολείς, επισκεύασε το εγκατεστημένο δίκτυο ήχου και το επαναλειτούργησε, μαζεύει όλων των ειδών τα αντικείμενα που αφήνονται στον χώρο μετά την παραχώρησή του σε τρίτους, έχει αντικαταστήσει τα σπασμένα καθίσματα και επισκεύασε τα χαλασμένα. Ο μηχανισμός των άσπρων κουρτινών, που καταστράφηκε πέρυσι σε μια εκδήλωση χωρίς κανείς να αναλάβει την ευθύνη της ζημιάς, επισκευάστηκε από τη θεατρική ομάδα! Επίσης η λειτουργία των μηχανημάτων ψύξης-θέρμανσης είναι δική μας ευθύνη. Όσοι χρησιμοποιούν το Κέντρο απολαμβάνουν την προσωπική μας εργασία! Δεν θέλουμε να αναγνωριστεί ο κόπος μας. Θέλουμε μόνο να ακουστεί και η δική μας πλευρά. Ναι, το Κέντρο είναι ο χώρος μας και τον έχουμε αναλάβει, όμως για τις παραστάσεις μας πρέπει να κλείσουμε έγκαιρα τις ημερομηνίες μας και δεν έχουμε την αντίληψη πως μας ανήκει. Παρά τα προβλήματα η θεατρική ομάδα θα συνεχίσει και θα προσφέρει στους πολίτες, για 7η συνεχή χρονιά, ένα ακόμα χαρούμενο διάλειμμα στην καθημερινότητά τους.