ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

"Το δημόσιο σύστημα υγείας καταρρέει - Ανάγκη άμεσων προσλήψεων"

"Το δημόσιο σύστημα υγείας καταρρέει  - Ανάγκη άμεσων προσλήψεων"

Το θέμα της υποστελέχωσης των Νοσοκομείων, η ένταξη στα ΒΑΕ των νοσηλευτών, η ανάγκη προσλήψεων προσωπικού αλλά και μονιμοποίησης των επικουρικών που στελέχωσαν τα νοσοκομεία με αφορμή την πανδημία, συζητήθηκαν στην σημερινή συνάντηση εργαζομένων στο Νοσοκομείο του Βόλου με τα στελέχη της ΠΟΕΔΗΝ, Παναγιώτη Παντέλη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας και τον Γενικό Γραμματέα της ΠΟΕΔΗΝ, Χρήστο Παπαναστάση.

Από ertnews.gr

Όπως επισήμανε το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΕΔΗΝ κ. Παντέλης, παρά το γεγονός ότι μετά την πανδημία όλοι περίμεναν να υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση για το ΕΣΥ, τα προβλήματα υποστελέχωσης, αξιοκρατίας, αξιολόγησης, μισθολογικό όπως και άλλα, παραμένουν. Σημείωσε επίσης ότι «από το 2010 μέχρι τώρα πάνω από 39.000 αποχωρήσεις που δεν έχουν καλυφθεί. Διαχρονικά 20.000 κενά. Οι υποσχέσεις για 10.000 προσλήψεις δεν βοηθούν στη στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων, χρειάζονται περισσσότερες. Η κοινωνία χειροκροτούσε τους εργαζόμενους στην πανδημία και τώρα πρέπει να σταθεί δίπλα μας και να διεκδικήσουμε την στελέχωση των Ιδρυμάτων. Περίπου 3000 άτομα αποχωρούν κάθε χρόνο. Πάμε για μεγάλη υποβάθμιση του συστήματος υγείας. Μας ανησυχούν οι δηλώσεις του τέως υπουργού υγείας κ. Πλεύρη λίγο πριν τις εκλογές της 21ης Μαίου ότι η Ν.Δ. θα μετατρέψει τα Νοσοκομεία σε Ν.Π.Ι.Δ. , που αυτό αλλάζει και το καθεστώς των υπαλλήλων αλλά και της προσβασιμότητας των πολιτών. Θα δούμε πως θα απαντήσουμε σε αυτές τις προκλήσεις είναι ένα σημαντικό θέμα».

Ο Γενικός Γραμματέαςτης ΠΟΕΔΗΝ κ. Παπαναστάσης επισήμανε, ότι οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων θα συνεχιστούν και μετά τις εκλογές καθώς όπως τόνισε, η πανδημία όξυνε τα προβλήματα. Εξήγησε ότι απαιτούνται πάνω από 10.000 προσλήψεις που ανακοίνωση η Ν.Δ. Ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να παραμείνουν οι επικουρικοί και να μονιμοποιηθούν. Ανέφερε ότι αυτό απαιτεί συμφωνία κυβέρνησης και αντιπολιτεύσεων. Τόνισε ότι υπάρχει πλέον επαγγελματική εξουθένωση και υπάρχει ανάγκη άμεσα να γίνουν προσλήψεις.

Επιπλέον ανέφερε ότι οι μισθοί θα πρέπει να αυξηθούν, καθώς μόνο περικοπές έχουν υπάρξει μέχρι τώρα, αλλά και να ενταχθούν όλοι οι νοσηλευτές στα ΒΑΕ. «Δεν νοείται νοσηλευτής 67 χρόνων να προσφέρει υπηρεσίες στα χειρουργεία κλπ. Να ενταχθούμε στα ΒΑΕ με συνταξιοδοτικό όφελος», τόνισε.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Νοσοκομείο του Βόλου, Ντίνος Μηνδρινός, τόνισε ότι το Νοσοκομείο του Βόλου είχε ζητήσει μέσα στο 2023 να έλθουν 106 άτομα, κάτι βέβαια που δεν έγινε και τόνισε ότι θα εξεταστεί ο τρόπος αντίδρασης το επόμενο χρονικό διάστημα.

Τέλος έγινε γνωστό ότι πολλά Νοσοκομεία συνεχίζουν να έχουν κλινικές κόβιντ, και αριθμό διασωληνωμένων ασθενών, και μόνο την περασμένη εβδομάδα υπήρξαν 59 θάνατοι και 98 διασωληνωμένοι. «Η πανδημία μπορεί να τελειώνει αλλά η γρίπη παραμένει όπως και άλλες ασθένεις χρόνιες που αναδεικνύουν τα θέματα ελλείψεων στα δημόσια νοσοκομεία», επισήμανε ο κ. Παντέλης.