ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

80 χρόνια μετά... οι τραγικές μνήμες της κατοχής με οδηγό την τέχνη

Ανοιχτή υπερτοπική εκδήλωση, με ελεύθερη είσοδο, στο Ανοιχτό θέατρο της Νέας Ιωνίας του Βόλου, την Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2023 και ώρα 9 το βράδυ
80 χρόνια μετά... οι τραγικές μνήμες της κατοχής με οδηγό την τέχνη
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΙΚΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΙΜΑ ΤΑ 80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ
 
Πρόσφατα συστήθηκε και λειτουργεί, άτυπα προς το παρόν, ο Σύνδεσμος – δίκτυο πληγέντων και μαρτυρικών χωριών της Μαγνησίας κατά την διάρκεια της κατοχής. Με δική του πρωτοβουλία οργανώθηκε και ανακοινώνεται ανοιχτή εκδήλωση, με ελεύθερη είσοδο, στο Ανοιχτό θέατρο της Νέας Ιωνίας του Βόλου, την Παρασκευή, 16 Ιουνίου 2023 και ώρα 9 το βράδυ. Η εκδήλωση έχει τον τίτλο: 80 χρόνια μετά...οι τραγικές μνήμες της κατοχής στη Μαγνησία με πλοηγό την τέχνη.
 
Σκοπός της εκδήλωσης είναι η διατήρηση και ενίσχυση της τοπικής ιστορικής μνήμης, η διάδοση της ιστορικής κληρονομιάς στη νέα γενιά, η σύσφιξη αλληλέγγυων σχέσεων μεταξύ των πληγέντων τόπων και η ενίσχυση της προσπάθειας για επίσημη αναγνώριση και ένταξη από την πολιτεία και άλλων χωριών της Μαγνησίας ως μαρτυρικά η πληγέντα.
 
Γιατί με πλοηγό την τέχνη; Επειδή η τέχνη είναι ένα σχόλιο πάνω στην πραγματικότητα το οποίο επιτρέπει να φανερωθούν οι δυνατές νοηματικές και συναισθηματικές αντηχήσεις που γεννά μέσα στο νου και στην ψυχή του ανθρώπου η εμπειρία της ιστορίας. Θα αξιοποιηθούν ποικίλες μορφές τέχνης όπως: δραματοποίηση, ποίηση, μελοποιημένη και μη, μουσική αφήγηση και απαγγελία, τραγούδι, χορός, θεατρικός μονόλογος και διάλογος, μαρτυρίες και φωτογραφία, βίντεο κλιπ.
 
Προκειμένου να υποστηριχθούν όλες αυτές οι μορφές τέχνης που αξιοποιούνται εργάστηκαν και εμπνεύστηκαν πολλοί δημιουργοί: συνθέτες: Αλέξανδρος Καρκάλας, Αθανάσιος Κατεργάρης, Νίκος Χιώτογλου, αφηγητές: Κατερίνα Αντωνακάκη, Σταμάτης Παγασαίος, συγγραφείς - ποιητές: Αγγελική Θάνου, Νίκος Παρθένης, γραφιστικά – σχέδιο Μαρία Κατσαγεωργίου, σκηνοθεσία Αρετή Κατσαγεωργίου, τραγούδι: Ελεάννα Βαρελά, Ιορδάνης Σιδηρόπουλος, Νίκος Παρθένης, Αρετή Κατσαγεωργίου, Σοφία Νάσιου, Δέσποινα Σβερώνη ενορχηστρώσεις – μουσικοί: Απόστολος Τσιάρκας, Ζήσης Γεωργαλιός, Χρήστος Λιβογιάννης, Αθανασία Λύτρα, Αναστασία Λύτρα, Γιάννης Καραμανιώλας, Ρισέλ Μέτα, Γιάννης Γαλίτης.
 
Η υπερτοπική αυτή εκδήλωση στηρίζεται στην συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας - Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων, στο Κέντρο Ιστορίας και πολιτισμού Κερασιάς, στον Αναπτυξιακό – Πολιτιστικό Σύλλογο η «Δράκεια», στον Δήμο Βόλου (ΔΟΕΠΑΠ ΔΗ ΠΕ ΘΕ), στον Δήμο Νοτίου Πηλίου, στον Δήμο Ρήγα Φεραίου στον Δήμο Αλμυρού και στην Μαγνήτων Κιβωτό, στο Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας (ΚΕΜΕΒΟ), στην Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου.
 
Συμμετέχουν με δρώμενα τα εξής χωριά (αλφαβητικά): Άγιος Βλάσιος, Βελεστίνο, Δράκεια, Κανάλια, Κατηχώρι, Κερασιά, Μηλιές, Νέα Αγχίαλος, Πλάτανος, Πορταριά, Ριζόμυλος. Αναφορές γίνονται σε: Αργαλαστή, Βόλο, επαρχία Αλμυρού, Λαύκο, Λεχώνια.
 
Την οργανωτική επιτροπή αποτελούν οι: Κώστας Βασδέκης, Γιασεμή Γεωργαλιού, Πανταζής Γιαννιός, Αντιγόνη Ιωάννου, Αγγελική Θάνου, Αρετή Κατσαγεωργίου, Μαρία Κατσαγεωργίου, Αθανασία Λύτρα, Αναστασία Λύτρα. Μαρία Μπόλλα, Γεώργιος Παλιάς, Γεώργιος Ράμπος και Αντωνία Χασιώτη.
 
Η είσοδος είναι ελεύθερη.