ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ναύσταθμος στον Αλμυρό εντάσσεται στα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ

Ανακοίνωση από την Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ
Ο Ναύσταθμος στον Αλμυρό εντάσσεται στα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ

«Ο Ναύσταθμος στον Αλμυρό εντάσσεται στα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ. Να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους πολεμικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς»

Επιταχύνεται, με βάση δημοσιεύματα, η κατασκευή του νέου Ναυστάθμου του Πολεμικού Ναυτικού στον Αλμυρό, της «Ναυτικής Βάσης Παγασητικού». Στον προϋπολογισμό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού για το 2023 ήδη έχουν εγγραφεί κονδύλια 4 εκατ. ευρώ προερχόμενα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για το συγκεκριμένο έργο.

Αυτή η στρατιωτική εγκατάσταση δεν έχει σχέση με την αμυντική ικανότητα της χώρας, όπως παραπλανητικά προβάλλεται από δημοσιεύματα, το δήμαρχο Αλμυρού και εκπροσώπους της ΝΔ. Αντίθετα εντάσσεται στον γενικότερο σχεδιασμό  για την επέκταση και τη μονιμοποίηση της παρουσίας των Αμερικανών στη Μαγνησία και γενικότερα στην περιοχή,  με βάση την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις (ΜDCA) που έφεραν από κοινού ΣΥΡΙΖΑ,  ΝΔ και στήριξε το ΠΑΣΟΚ.

 Η μεταφορά των αρματαγωγών απ’ το Ναύσταθμο της Σαλαμίνας στον υπό κατασκευή ναύσταθμο όταν ολοκληρωθεί, για την «αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας» της 32ηςΤαξιαρχίας Πεζοναυτών είναι απλώς το προκάλυμμα. Ακριβώς γιατί ο νέος ναύσταθμος θα έχει τη δυνατότητα ελλιμενισμού γιγάντιων πλοίων, ελικοπτεροφόρων τύπου LPD, που δεν διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας, αλλά διαθέτουν οι ΗΠΑ, όπως και η Γαλλία, (κλάσης Mistral).

Έτσι κι αλλιώς το ενδιαφέρον ειδικά των Αμερικανών είναι μεγάλο, επειδή η περιοχή θεωρείται μεγάλης στρατηγικής σημασίας, από το γεγονός ότι βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής απ’ την εθνική οδό, ενώ γειτνιάζει με την 111 ΠΜ στην Αγχίαλο. Ενώ πολύ κοντά βρίσκονται η 32η ΤΑΞ Πεζοναυτών, η βάση των ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο, όπου υπάρχει σχεδόν μόνιμη παρουσία Τάγματος Αμερικανικών Ελικοπτέρων, το πεδίο βολής Γλαφυρών και η 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα όπου σταθμεύουν τα αμερικανικά drones.

Επιπλέον η περιοχή θεωρείται κατάλληλη για την πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων επειδή προσομοιάζει σε περιοχές πολεμικών επιχειρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια 

Γίνεται λοιπόν φανερό ότι πλάι στις υπόλοιπες, πλέον αμερικανονατοϊκές βάσεις της περιοχής (Στρατόπεδο Γεωργούλα, Στεφανοβίκειο, 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα) έρχεται να προστεθεί και ο Ναύσταθμος του Αλμυρού,  βαθαίνοντας ακόμα παραπέρα την εμπλοκή της Μαγνησίας και όλης της περιοχής στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Η μετατροπή της Μαγνησίας σε «Σούδα» της Κεντρικής Ελλάδας, βάζει στο στόχαστρο την περιοχή και το λαό της Μαγνησίας. Η λειτουργία επιθετικών βάσεων στη περιοχή εναντίων άλλων λαών, στα πλαίσια των γεωπολιτικών και οικονομικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, εν μέσω ενίσχυσης των πολεμικών μετώπων και του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, κάνει την Μαγνησία στόχο, «μαγνήτη επιθέσεων».

 Ακόμη, η παραχώρηση μιας έκτασης περίπου 100 στρεμμάτων, όπου θα ανεγερθούν οι απαραίτητες υποδομές, θα προκαλέσουν τη τσιμεντοποίηση μια μεγάλης έκτασης, προκαλώντας περιβαλλοντικό πρόβλημα σε μια περιοχή, που οι Αλμυριώτες αξιοποιούν με πολύμορφες δράσεις.

Επιπλέον, ο κίνδυνος περιβαλλοντικής επιβάρυνσης της περιοχής μεγαλώνει από τις γενικότερες υπηρεσίες εξυπηρέτησης της λειτουργίας του ναυστάθμου, μεταξύ των οποίων και η αποθήκευση  - μεταφορά – απομάκρυνση επικίνδυνων υλικών (απορριμμάτων HAZMAT), που αφορά πάσης φύσεως επικίνδυνα υλικά, εκρηκτικά, αέρια, εύφλεκτα υγρά και στερεά, οξειδωτικές ουσίες, τοξικές και μολυσματικές ουσίες, ραδιολογικά υλικά, διαβρωτικά που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τόσο την υγεία όσο και το περιβάλλον.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής Αλμυρού, που παραχώρησε το χώρο για τη δημιουργία της ναυτικής βάσης είναι τεράστιες! Οi τοποθετήσεις του, όπως και εκπροσώπων της ΝΔ στο δημοτικό συμβούλιο Αλμυρού ότι ο ναύσταθμος συνδέεται αποκλειστικά με την άμυνα της χώρας, ρίχνουν στάχτη στα μάτια των εργαζόμενων της περιοχής.

Ταυτόχρονα αρχίζουν να ψελλίζουν περί οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής για να χρυσώσουν το χάπι. Οι τοποθετήσεις μεταξύ άλλων του Χρ. Τριαντόπουλου, υπουργού παρά τον Πρωθυπουργό και υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ ότι «η ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού μπορεί να αποκτήσει ιδιαίτερη δυναμική», όπως και του εταίρου υποψηφίου του Χρ. Μπουκώρου ότι «θα επιφέρει επίσης σημαντικά οφέλη» δεν αφορά τον λαό του Αλμυρού και της Μαγνησίας. Τα οφέλη αφορούν τους επιχειρηματικούς ομίλους, που βγαίνουν πολλαπλά κερδισμένοι από την εμπλοκή σ’ αυτούς τους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ.

Όμως, απ’ την εποχή που παίχτηκε το «καλώς ήρθε το δολάριο…» έχει κυλήσει πολύ νερό στ’ αυλάκι. Οι εργαζόμενοι  του Αλμυρού δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα, παρά μόνο βόμβες πάνω απ’ τα κεφάλια τους!

Η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ καλεί τα λαϊκά στρώματα της περιοχής να μπούμε όλοι μαζί μπροστά για να ανατρέψουμε αυτά τα επικίνδυνα σχέδια.

Μαζί με το ΚΚΕ να οργανώσουμε τον αγώνα μας για να αποτρέψουμε την κατασκευή του ναυστάθμου. Παλεύοντας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για την άμεση απεμπλοκή της χώρας μας απ’ τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία..

Το σύνθημα «ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» μπορεί να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά και στη βουλή, με ενισχυμένο το ΚΚΕ στις εκλογές της 25ης Ιούνη!