ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Από το ΕΠΑ.Λ. Βελεστίνου για εκπαίδευση στην Ισπανία

Αποτίμηση υλοποίησης Ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+
Από το ΕΠΑ.Λ. Βελεστίνου για εκπαίδευση στην Ισπανία

Υλοποιήθηκε για μία ακόμη σχολική χρονιά σχέδιο κινητικότητας μαθητών και εκπαιδευτικών του ΕΠΑ.Λ. Βελεστίνου, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ με τίτλο «Πρακτική Άσκηση σε Εργασιακό Περιβάλλον Καινοτόμων επιχειρήσεων».

Στόχος αυτού του σχεδίου κινητικότητας, ήταν η απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων από τους μαθητές, κατά τη διάρκεια πρακτικής άσκησης σε κατάλληλα επιλεγμένους χώρους εργασίας οι οποίοι εποπτεύθηκαν και εγκρίθηκαν από τους υπεύθυνους καθηγητές.  

Στη φετινή κινητικότητα πήραν μέρος δέκα μαθητές της Γ’ Λυκείου από δύο ειδικότητες του σχολείου. Πιο συγκεκριμένα έλαβαν μέρος 4 μαθητές της ειδικότητας «Τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής και 6 μαθητές της ειδικότητας «Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής», οι οποίοι ταξίδεψαν στην περιοχή της Σεβίλλης, στην Ισπανία. Παρέμειναν για διάστημα δύο εβδομάδων, κατά το οποίο εκπαιδεύτηκαν σε επιλεγμένες θέσεις εργασίας για την επικαιροποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων τους, που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο ΕΠΑΛ. Έτσι, τρεις εξ αυτών εργάστηκαν σε φάρμα ζώων όπου εκτρέφονται οικόσιτα ζώα και υλοποιούνται προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, τρεις σε φυτώριο ανθοκομικών καλλιεργειών και τέσσερις στο τμήμα συντήρησης και προγραμματιστικού περιβάλλοντος μεγάλης εταιρίας πληροφορικής. Παράλληλα, οι εκπαιδευόμενοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν πολιτιστικά στοιχεία της πόλης, να επικοινωνήσουν με ανθρώπους διαφορετικής κουλτούρας και να συνεργαστούν μαζί τους.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις των μαθητών σχετικά με την εμπειρία τους.

  • Κουρκουβελας Αλέξανδρος: «…ήτανε μια συγκλονιστική εμπειρία ζωής και εργασίας. Μου δίδαξε την αξία της ευελιξίας και της προσαρμοστικότητας…».
  • Βουλκούδη Δήμητρα: «…Ανεκτίμητη ήταν η ευκαιρία που μας δόθηκε να εργαστούμε σε μια ευρωπαϊκή χώρα…».
  • Σούρλας Αθανάσιος: «…πρωτόγνωρη εμπειρία κοινωνικοποίησης με άλλους Ευρωπαίους εφήβους και διαμόρφωσης διαπροσωπικών σχέσεων…».
  • Μπομπότης Γεώργιος: «…Χωρίς το πρόγραμμα πρακτικής άσκησης στο εξωτερικό δε θα γνώριζα τον πολιτισμό της Ισπανίας. Τώρα ενδιαφέρομαι να μάθω την ισπανική γλώσσα…».
  • Ρήγας Ιωάννης: «…Μετά το πρόγραμμα το ενδεχόμενο σπουδών και εργασίας στο εξωτερικό δεν με φοβίζει πια…».
  • Κιόσια Μανουέλα: «…Απόλαυσα την ευκαιρία να εργαστώ σε διαπολιτισμικό περιβάλλον πάνω στον τομέα του προγραμματισμού…».

Το ΕΠΑ.Λ Βελεστίνου μέσω της συμμετοχής του σε ευρωπαϊκά προγράμματα εκπαίδευσης, παρέχει στους μαθητές του τη δυνατότητα βελτίωσης των προοπτικών επαγγελματικής σταδιοδρομίας, αλλά και τη δυνατότητα προσωπικής εξέλιξης και ανάπτυξης. Οι μαθητές που αποφοιτούν από το ΕΠΑ.Λ. Βελεστίνου, έχουν έντονα αναπτυγμένη την κουλτούρα του «Πολίτη του κόσμου», καθώς έχουν την μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν ένα διαφορετικό πολιτισμικό περιβάλλον, να βιώσουν μια μαθησιακή εμπειρία σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ενισχύσουν τις γλωσσικές και επικοινωνιακές τους ικανότητες. 

Το παρόν σχέδιο κινητικότητας, πραγματοποιήθηκε με τη συνοδεία τριών καθηγητών, των: κ. Λιαπόπουλο Βάιο, διευθυντή του Σχολείου, κ. Αργύρη Αποστολία (PhD, Γεωπόνο) και κ. Τσινίδου Άννα (Οικονομολόγο) και επιχορηγήθηκε από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ), στο σύνολό του. Υλοποιήθηκε από το ΕΠΑ.Λ. Βελεστίνου σε συνεργασία με την εταιρία ΕuroMind, η οποία αναλαμβάνει την οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων μαθητών, σε επιλεγμένες εταιρίες ευρωπαϊκών χωρών.

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης ροής μαθητών παρουσιάστηκαν σε ειδική ημερίδα στο χώρο του σχολείου όπου παρουσιάστηκαν και άλλες δράσεις που υλοποιήθηκαν με τη συνεργασία των εκπαιδευτικών και μαθητών κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2022-2023. Την εκδήλωση παρακολούθησαν γονείς- κηδεμόνες των μαθητών, εκπρόσωποι τοπικών επιχειρήσεων και προλόγισαν η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέτα Μακρή και η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δ. Ρήγα Φεραίου κ. Βάσω Παπανικολάου. 

Σε συνέχεια της συμμετοχής του σε ευρωπαϊκά προγράμματα, το ΕΠΑ.Λ. Βελεστίνου έχει ήδη καταθέσει αίτηση υλοποίησης σχεδίων κινητικότητας δύο ροών - μαθητών και εκπαιδευτικών - για την επερχόμενη σχολική χρονιά, η οποία τελεί υπό έγκριση.

Ο Διευθυντής 

Βάιος Λιαπόπουλος