ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προϊόντα ελαιολάδου με βιολογική δράση από το πρότυπο ΕΠΑ.Λ.

Προϊόντα ελαιολάδου με βιολογική δράση από το πρότυπο ΕΠΑ.Λ.

Το ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΠΑ.Λ. Βελεστίνου για το σχολικό έτος 2022-23 υλοποίησε το σχέδιο δράσης: ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΑΙΘΕΡΙΩΝ ΕΛΑΙΩΝ ΑΠΌ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΏΝΤΑΣ ΠΡΟΪΌΝΤΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΜΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
 
Τα τελευταία χρόνια είναι δεδομένη η αυξανόμενη ζήτηση καινοφανών προϊόντων με βάση το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο στην αγορά των τροφίμων. Τα αρωματισμένα ελαιόλαδα με έλαια αρωματικών φυτών βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των καταναλωτών. Οι μαθητές σκέφτηκαν να διερευνήσουν την αξιοποίηση των ήδη παραγόμενων αρωματικών φυτών όπως η ρίγανη και να συνεισφέρουν με τις γνώσεις τους, στην αγροτική κοινωνία της περιοχής και όχι μόνο, παρουσιάζοντας εναλλακτικές επιλογές για την μεταποίηση των παραγόμενων αρωματικών φυτών. Με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών αρχικά καλλιέργησαν, κατόπιν πολλαπλασίασαν τα αρωματικά φυτά και στη συνέχεια δημιούργησαν αιθέρια έλαια από αυτά τα υλικά.
Το εγχείρημα αυτό υποστηρίχθηκε οικονομικά στα πλαίσια της Πράξης «Υποστήριξη και Διαχείριση των Σχεδίων Δράσης του έργου “Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ”» μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διαχειριστή του έργου το Κέντρο Διάδοσης και Μουσείο Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ» με συνολικό προϋπολογισμό έργου 2400,00 ευρώ. Το σχέδιο αυτό περιελάμβανε τις ακόλουθες υποδράσεις:
 

Υπoδράση 1: Παραγωγή αρωματικών φυτών με μοσχεύματα και διάθεση στις Σχολικές Μονάδες Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ρήγα Φεραίου 

Οι μαθητές του τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος (Β’ και Γ’ τάξεων) συνεισέφεραν με τις γνώσεις τους, στην παραγωγή και καλλιέργεια των αρωματικών φυτών, σε συνεργασία με τους μαθητές της Α΄ τάξης. Παράλληλα στα πλαίσια της θεματικής ενότητας «Φυτική Παραγωγή» οι μαθητές της Α΄ τάξης γνώρισαν τις ευεργετικές ιδιότητες των αρωματικών φυτών και στο τέλος διέθεσαν αρωματικά φυτά στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Βελεστίνου.

Υπoδράση 2: Απόσταξη αρωματικών φυτών για την παραγωγή αρωματικών αιθέριων ελαίων
 
Σκοπός της παρούσας υποδράσης ήταν η συνεργασία των μαθητών της Α’ τάξης του ΠΕΠΑΛ και του τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος (Β’ και Γ’ τάξεων) για την δημιουργία αρωματικών αιθέριων ελαίων. Η δράση αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει μια εναλλακτική πρόταση επαγγελματικής ενασχόλησης προς την ευρύτερη αγροτική κοινωνία της περιοχής που ασχολείται με τις αγροτικές καλλιέργειες.
 

Υπoδράση 3: Παραγωγή τροφίμων και καλλυντικών με τη χρήση των αιθέριων ελαίων
 
Σκοπός της παρούσας Υποδράσης είναι η συνεργασία των μαθητών της Α’ τάξης ΠΕΠΑΛ και του τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος (Β’ και Γ’ τάξεων ΕΠΑΛ) για την δημιουργία τροφίμων και καλλυντικών με τη χρήση των αιθέριων ελαίων. Η δράση αυτή όπως και η προηγούμενη θα μπορούσε να προσδώσει μια εναλλακτική πρόταση επαγγελματικής ενασχόλησης. Οι μαθητές του τομέα Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος (Β’ και Γ’ τάξεων) στα πλαίσια των μαθημάτων της Τεχνολογίας Τροφίμων αλλά και της θεματικής ενότητας-Τεχνολογία Τροφίμων της Α΄τάξης, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών του Πρότυπου ΕΠΑ.Λ. Βελεστίνου προετοίμασαν και παρήγαγαν τρόφιμα όπως τα αρωματισμένα ελαιόλαδα αλλά και καλλυντικά όπως οι κηραλοιφές με τη χρήση των παραχθέντων αρωματικών.