ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Να μην αφήσουμε την ανθρωπιά μας να ναυαγήσει

Να μην αφήσουμε την ανθρωπιά μας να ναυαγήσει

Σε δήλωσή του με αφορμή το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο ο υποψήφιος βουλευτής Μαγνησίας με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χαράλαμπος Αραμπατζής, τονίζει τα εξής:

 Το τρομερό ναυάγιο στην Πύλο με τις πολλές δεκάδες νεκρών καταγράφεται στην ιστορία ως μία από τις μεγαλύτερες προσφυγικές και μεταναστευτικές τραγωδίες διεθνώς. Και τέτοια γεγονότα έρχονται να μας υπενθυμίσουν τη δυστυχία που βιώνουν αμέτρητοι συνάνθρωοοί μας σε όλο τον κόσμο. Το βιώνουμε εμείς στην Ελλάδα ακόμη περισσότερο καθώς η χώρα μας λόγω της γεωγραφική της θέση είναι πέρασμα στα παράνομα δίκτυα διακίνησης απελπισμένων μεταναστών και προσφύγων. Ένα τόσο μεγάλο ζήτημα με διεθνείς διαστάσεις απαιτεί και αντίστοιχες λύσεις. Γιατί ο πολιτισμός δεν αντέχει τέτοια ναυάγια. Γιατί δεν πρέπει να αφήσουμε να ναυαγήσει ό,τι πολυτιμότερο υπάρχει στη ζωή και είναι η ανθρωπιά.

Δυστυχώς οι μεγάλες δυνάμεις δεν έχουν βοηθήσει, ώστε κράτη και κοινωνίες που βρίσκονται υπό διάλυση, να μπορέσουν να ορθοποδήσουν. Μοιραία τα εκατομμύρια απελπισμένων από την Ασία και την Αφρική, βλέπουν τη Δύση ως καταφύγιο. 

Συνεπώς, πρέπει να υπάρξουν λύσεις στην καρδιά των προβλημάτων που βιώνουν οι σπαραγμένες από εμφυλίους και ανισότητες χώρες.

Παράλληλα, όμως και η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και να μην αφήνει την Ελλάδα να είναι ο «δεσμοφύλακας της Ευρώπης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημειώνει πως είναι μεγάλη η ανάγκη για μια πραγματική ολιστική ευρωπαϊκή Συμφωνία Μετανάστευσης και Ασύλου. Απαιτούνται, μεταξύ άλλων, πολιτικές αποφάσεις που δεν περιορίζονται στην αυτονόητη ανάγκη για αντιμετώπιση των δικτύων διακινητών. Χρειάζεται η Ε.Ε. να είναι πολύ πιο ενεργή για να τερματιστεί ο πόλεμος στη Λιβύη και να στηριχθούν οικονομικά οι χώρες διέλευσης, όπως οι χώρες της Βόρειας Αφρικής. Κυρίως, όμως, πρέπει όσο γίνεται να δώσουμε τη δυνατότητα στους πρόσφυγες να περνάνε μέσω ασφαλών και νόμιμων οδών στην Ε.Ε. με δίκαιη κατανομή τους μεταξύ των κρατών μελών και όχι να θαλασσοπνίγονται από διακινητές ή να εγκλωβίζονται στις χώρες πρώτης εισόδου. Πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η εφαρμογή του πλαισίου της Ε.Ε. για την επανεγκατάσταση προσφύγων από τις γειτονικές χώρες, όπως η Λιβύη και η Τουρκία, προς τις χώρες της Ε.Ε. Δηλαδή, να ανακοινώσουν τα κράτη μέλη της Ε.Ε. ότι θα δέχονται σημαντικό συνολικό αριθμό προσφύγων ετησίως από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και την Τουρκία. Θυμίζουμε ότι η Ε.Ε. μόλις δέχθηκε πέντε εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία.