ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Η σημερινή μέρα είναι μια μέρα για όλες και όλους μας.

Επειδή  τα δικαιώματα των προσφύγων και των πιο ευάλωτων είναι δικαιώματα όλων σε ένα κράτος δικαίου.

Επειδή οι αιτίες που γεννούν την προσφυγιά, ο πόλεμος, οι τεράστιες ανισότητες, η κλιματική κρίση κλπ., μας αφορούν όλους και πρέπει να τις καταπολεμήσουμε. Εξάλλου, όπως αποδείχτηκε για μια ακόμα φορά στην Ουκρανία, μπορεί ανά πάσα στιγμή να αναγκαστούμε να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας, όπως έκαναν και οι προγονοί μας.

Αυτή η μέρα αφορά όλες και όλους μας, γιατί πάντα θα είμαστε οι επόμενοι, αν αφήνουμε ανενόχλητη  μια κυβέρνηση να στοχοποιεί με κάθε τρόπο, να εξαθλιώνει και να καθιστά «αόρατους» τους πρόσφυγες.

Το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο, αποδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την αποτυχία όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά όλης της Ε.Ε., να προωθήσει μια συγκροτημένη προσφυγική/μεταναστευτική πολιτική που να βάζει ως πρώτη προτεραιότητα τη διάσωση της ανθρώπινης ζωής,

Αποτελεί μέγιστη υποκρισία να μετράμε εκατοντάδες νεκρούς άντρες, γυναίκες και παιδιά στο βάθος της Μεσογείου και κάποιοι στις Βρυξέλλες, στην Αθήνα, στη Βουδαπέστη ή στο Βερολίνο να θεωρούν το διεθνές δίκαιο “πολυτέλεια” ή “ξεπερασμένο” και να μας λένε ότι το μόνο που έχουμε να συζητήσουμε είναι πόσα ευρώ θα δοθούν στις χώρες υποδοχής για να φιλοξενήσουν εκεί πρόσφυγες

Η διαπραγμάτευση για μια ευρωπαϊκή Συμφωνία Μετανάστευσης και Ασύλου πρέπει να αλλάξει ριζικά κατεύθυνση και να επικεντρωθεί στην εξασφάλιση νόμιμων και ασφαλών διόδων, επανεγκαταστάσης προσφύγων από τρίτες χώρες σε κράτη μέλη της ΕΕ με δίκαιο τρόπο. Με εγγύηση σημαντικού αριθμού ετήσιων θέσεων φιλοξενίας στις ευρωπαϊκές χώρες. Οσο ενισχύουμε τις νόμιμες, ασφαλείς οδούς και όσο αναβαθμίζουμε τον ρόλο της ΕΕ και τη συνεργασία μας στο μεταναστευτικό με τις χώρες εκτός ΕΕ της Μεσογείου, τόσο θα αποδυναμώνονται τα δίκτυα διακινητών και οι παράνομες και επικίνδυνες οδοί που δημιουργούν.

Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε μια κοινωνία ουσιαστικής συνοχής και συμπερίληψης, με δικαιώματα και υποχρεώσεις για όλους, σε έναν κόσμο που χωράει πολλούς κόσμους.

Θα είμαστε πάντα  μαχητικά απέναντι στην παράλογη  λογική που κατασκευάζει αποδιοπομπαίους τράγους, που φτωχοποιεί την πλειοψηφία της κοινωνίας, που τροφοδοτεί τον ρατσισμό και θεωρεί ότι οι ζωές και η αξιοπρέπεια των προσφύγων και άλλων κοινωνικών ομάδων μετράνε λιγότερο.