ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στις κάλπες με νέα ψηφοδέλτια και χωρίς σταυρό

Αναμένεται να ψηφίσουν περισσότεροι ετεροδημότες και Ελληνες εξωτερικού
Στις κάλπες με νέα ψηφοδέλτια και χωρίς σταυρό
Φωτ. INTIME/ ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Χωρίς χρηματικό αντίτιμο στα διόδια πραγματοποιείται η διέλευση των πολιτών σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους της χώρας. Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, οι δωρεάν διελεύσεις για να διευκολυνθούν οι εκλογείς που ταξιδεύουν στους τόπους καταγωγής τους θα ισχύσουν έως νωρίς το πρωί της Δευτέρας. Ειδικά για τους δικαστικούς αντιπροσώπους η διέλευση χωρίς διόδια θα ισχύσει έως και τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Οι Αρχές, πάντως, συνιστούν σε όλους να ελέγξουν ποιο είναι το εκλογικό τμήμα τους. Το πιθανότερο είναι ότι θα ψηφίσουμε στο ίδιο τμήμα με αυτό των προηγούμενων εκλογών, ωστόσο έχουν υπάρξει κάποιες περιορισμένες αλλαγές. Ολες οι σχετικές πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο «Μάθε Πού Ψηφίζεις», την ειδική εφαρμογή του υπ. Εσωτερικών, εισάγοντας λίγα βασικά στοιχεία. Σε αυτές τις εκλογές θα ψηφίσουν περισσότεροι στον τόπο διαμονής τους ως ετεροδημότες, καθώς το τελευταίο δίμηνο εγγράφηκαν στους σχετικούς ειδικούς εκλογικούς καταλόγους περίπου 25.000 πολίτες, με αποτέλεσμα να συγκροτηθούν 103 περισσότερα εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών απ’ ό,τι στις προηγούμενες εκλογές. Συνολικά ο αριθμός των ετεροδημοτών φθάνει τους 135.069. Αντίστοιχα θα ψηφίσουν και περισσότεροι εκλογείς που διαμένουν εκτός ελληνικής επικράτειας: στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση είχαν εγγραφεί 22.857 Ελληνες εξωτερικού και ψήφισε το 79,64% αυτών, δηλαδή 18.203 άτομα, ενώ σε αυτές τις εκλογές έχουν εγγραφεί να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους στο εξωτερικό 25.610 Ελληνες (υπέβαλαν αίτηση έως 17 Μαΐου 2023). Οι Ελληνες του εξωτερικού προσέρχονται στις κάλπες σήμερα, Σάββατο 24 Ιουνίου.

Η βασική διαφορά στην εκλογική διαδικασία σε ό,τι αφορά τους ψηφοφόρους είναι ότι αυτή τη φορά δεν βάζουμε σταυρό, δεδομένου ότι οι υποψήφιοι εκλέγονται κατά τη σειρά που αναγράφονται στον συνδυασμό του κόμματος (λίστα). Κατά συνέπεια στα ψηφοδέλτια τα ονόματα των βουλευτών θα αναγράφονται ανάλογα με τη θέση τους στη λίστα και όχι αλφαβητικά.

Σημαντικό είναι να σημειώσουμε επίσης ότι τα ψηφοδέλτια που χρησιμοποιήθηκαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 δεν παραμένουν σε ισχύ. Οι αυριανές βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν με νέα ψηφοδέλτια και όχι με εκείνα των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος θα γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας που είναι προσβάσιμη μέσω της κυβερνητικής πύλης https://wallet.gov.gr.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα παραμείνουν ανοιχτές έως και τις 7 το απόγευμα, εκτός αν ο δικαστικός αντιπρόσωπος αποφασίσει διαφορετικά.

πηγή: kathimerini.gr