ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ομιλήτρια στην εκδήλωση του ΤΕΕ για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς η Ζ. Μακρή

Ομιλήτρια στην εκδήλωση του ΤΕΕ για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς η Ζ. Μακρή

 

Η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Ζέττα Μ. Μακρή,  εκπροσωπώντας τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη, κήρυξε την έναρξη της συζήτησης στρογγυλής τράπεζας που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας στην εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+, του ΙΚΥ, EDICULA με θέμα «Προηγμένη τεχνογνωσία, διεπιστημονικότητα και επαγγελματικά προφίλ που αποκρίνονται στις προκλήσεις αειφορικής διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς» με αφορμή το έργο της αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου.

Η κ. Μακρή τόνισε στην τοποθέτησή της τη σημασία της προώθησης μιας καινοτόμου εκπαιδευτικής και ερευνητικής προσέγγισης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης με την αξιοποίηση πρωτοποριακών τεχνικών και τεχνολογιών ενώ επεσήμανε και την ανάγκη συνεργασίας στην διεθνή κοινότητα για την ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων.

Συγκεκριμένα, η κ. Μακρή ανέφερε ότι «Η στήριξη που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση στα κράτη-μέλη, με τα ευρωπαϊκά προγράμματα, προσδίδει προστιθέμενη αξία, καθώς ενθαρρύνεται η διεθνής συνεργασία στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας και η συνεργασία μεταξύ ερευνητικών ομάδων από διαφορετικές χώρες και διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα, γεγονός πολύ σημαντικό για την επίτευξη υψηλών στόχων.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι και το πρόγραμμα «EDICULA» - Educational Digital Innovative CUltural heritage related Learning Alliance, μία Στρατηγική Σύμπραξη στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, που εντάσσεται  στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ και ενισχύει τη διεθνοποίηση, την κινητικότητα και την ενδυνάμωση των δεσμών μεταξύ εκπαίδευσης, έρευνας και καινοτομίας».

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο κ. Στασινός Πρόεδρος του ΤΕΕ, ο κ. Ζερβάκης Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, ο κ. Σαπουντζάκης Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και η επιστημονικά υπεύθυνη για το πρόγραμμα Ομότ. Καθηγήτρια, Μέλος Δ.Ε. ΤΕΕ Τώνια Μοροπούλου.