ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΚΚΕ για Γλαφυρές: Να απομακρυνθούν όλα τα επικίνδυνα υλικά που μπορεί να υπάρχουν στην περιοχή

Επικοινωνία του βουλευτή Μαγνησίας του ΚΚΕ Βασίλη Μεταξά με τον Διοικητή των Π.Υ. Μαγνησίας και τον Διοικητή της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών μετά την χθεσινή πυρκαγιά
ΚΚΕ για Γλαφυρές: Να απομακρυνθούν όλα τα επικίνδυνα υλικά που μπορεί να υπάρχουν στην περιοχή

Με αφορμή την πυρκαγιά που ξέσπασε στο πεδίο βολής Κάπουρνας, ο βουλευτής Μαγνησίας, Βασίλης Μεταξάς είχε από την πρώτη στιγμή επικοινωνία με τον Διοικητή των Π.Υ. Μαγνησίας πύραρχο Ευάγγελο Λιακόπουλο, από τον οποίο ενημερώθηκε για την εξέλιξη της φωτιάς.

Παρά τις σοβαρές ελλείψεις σε μέσα και ανθρώπινο δυναμικό, η άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής απέτρεψε τα χειρότερα.

Γεννιούνται τεράστια ερωτηματικά για τα αίτια της πυρκαγιάς καθώς και για την παραπέρα κλιμάκωσή της, με αφορμή και τις πολλές καταγγελίες κατοίκων της περιοχής που αναφέρουν ότι προηγήθηκαν δύο μεγάλες εκρήξεις, ενώ και κατά τη διάρκεια που εξελίσσονταν η φωτιά, ακούστηκαν επιπλέον πολύ δυνατές εκρήξεις.

Για το ζήτημα, ο Β. Μεταξάς, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Διοικητή της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, ταξίαρχο Γεώργιο Παπαγεωργίου, στον οποίο μετέφερε τις σοβαρές ανησυχίες των κατοίκων καθώς και το αίτημα να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να απομακρυνθούν όλα τα επικίνδυνα υλικά που μπορεί να υπάρχουν στην περιοχή, τόσο μέσα στο πεδίο όσο και στις γύρο εκτάσεις, άμεσα. Πρόκειται κυριολεκτικά για βόμβες έτοιμες να σκάσουν με απρόσμενες και πιθανά καταστροφικές συνέπειες. Και το ζήτημα δεν αφορά μόνο την πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς, όπως η χθεσινή.

Υπάρχουν επιπρόσθετα αναρίθμητα πιθανά ενδεχόμενα, όπως το τι θα γινόταν αν κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης προκαλούνταν έκρηξη. Tι συμβαίνει με τα βλήματα που έχουν πέσει σε παρακείμενα οικόπεδα, μιας και αρκετές φορές έχουν φύγει εκτός πεδίου βολής οβίδες, όπως πριν από 2 χρόνια που βλήμα κατά τη διάρκεια άσκησης ξέφυγε από τα όρια του πεδίου, σκότωσε πρόβατα και παραλίγο και έναν κτηνοτρόφο!

Το ΚΚΕ πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, έθεσε για ακόμα μια φορά το ολοκληρωμένο πλαίσιο παρεμβάσεων που απαιτείται ώστε να προληφθούν οι τεράστιες καταστροφές που έχουμε κάθε χρόνο. Για άλλη μια χρονιά, ακόμα μια κυβέρνηση, εφαρμόζοντας τη λογική κόστους – οφέλους και στο ζήτημα της δασικής προστασίας, όχι μόνο δεν πήρε κανένα μέτρο, αλλά απέδειξε ότι θα αξιοποιήσει και αυτή την καταστροφή για να ενισχύσει την παράδοση των δασών σε επιχειρηματικά συμφέροντα.

Αποδεικνύεται ότι η προστασία της ζωής, της λαϊκής περιουσίας και των δασών από τις πυρκαγιές, απαιτεί σύγκρουση με τη στρατηγική της εμπορευματοποίησης της γης, της αντιμετώπισης της πρόληψης ως κόστος.  Δεν είναι ζήτημα «κακού σχεδιασμού» όπως διατείνονται ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που ως κυβερνήσεις εφάρμοζαν ακριβώς την ίδια πολιτική.

Βρισκόμαστε ακόμα στα μέσα του καλοκαιριού. Ήδη, σήμερα είχαμε νέες εστίες σε όλη τη χώρα και στην περιοχή μας.

Το ΚΚΕ πανελλαδικά δίνει όλες του τις δυνάμεις στις περιοχές που ξεσπά η φωτιά, με εθελοντικές ομάδες, μαζί με τις λαϊκές οικογένειες σε κάθε περιοχή, μιας και απέναντι στο επιλεκτικά επιτελικό κράτος, έχει αποδειχθεί πως μόνο ο λαός σώζει το λαό.

Ταυτόχρονα μπαίνει μπροστά στην πάλη του εργατικού και λαϊκού κινήματος, στις διεκδικήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων των πυροσβεστών. Για:

  • Να εκπονηθεί ολοκληρωμένος, ουσιαστικός, επιστημονικός σχεδιασμός συνδυαστικής αποτίμησης για το σύνολο των κινδύνων, φυσικών και τεχνολογικών, με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους. Κρατική χρηματοδότηση για ανάπτυξη της έρευνας σε αυτήν την κατεύθυνση.
  • Την εκπόνηση και επικαιροποίηση μελετών αντιπυρικής προστασίας από όλα τα δασαρχεία της Ελλάδας για την περιοχή ευθύνης τους, στο πλαίσιο της διαχείρισης και προστασίας των δασών και εκτέλεση όλων των προβλεπόμενων δασοτεχνικών έργων. Κατάργηση του απαράδεκτου διαχωρισμού της πρόληψης από την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών.
  • Ολοκληρωμένο σχεδιασμό των απαραίτητων έργων υποδομής, αντιπλημμυρικής προστασίας ολοκληρωμένη διαχείριση των λεκανών απορροής, συνεχείς έλεγχοι και λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων ελαχιστοποίησης του κινδύνου στις τεχνολογικές εγκαταστάσεις. Ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης φορολογώντας το μεγάλο κεφάλαιο.
  • Να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και να ενισχυθούν μαζικά με μόνιμο προσωπικό η Πυροσβεστική, η Δασική Υπηρεσία και όλες οι κρατικές δομές πρόληψης, διαχείρισης και πολιτικής προστασίας, Υγείας, και εκτίμησης και πρόγνωσης των φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών. Να εξασφαλιστεί όλος ο αναγκαίος και σύγχρονος εξοπλισμός, πυροσβεστικά και άλλα οχήματα κ.λπ.