ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πανδημοσιοϋπαλληλική Στάση Εργασίας την Τετάρτη

Πανδημοσιοϋπαλληλική Στάση Εργασίας την Τετάρτη

ΠΑΝΔΗΜΟΣΙΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Τετάρτη 26 Ιούλη, 11 π.μ. – λήξη ωραρίου

Εμπαιγμός και κοροϊδία οι εξαγγελίες για την «αύξηση» του μισθού των Δημόσιων Υπαλλήλων

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Με μπόλικο θράσος, αλλά και με περισσή κοροϊδία προς τους εργαζόμενους, η κυβέρνηση παρουσίασε για «συζήτηση» το νομοσχέδιο που αφορά το μισθολόγιο των Δημοσίων Υπαλλήλων. Το νέο μισθολόγιο θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Η κυβέρνηση βαφτίζει το «κρέας ψάρι» όταν μιλά για «μέτρα «στήριξης» και για «αυξήσεις στους μισθούς» των Δ.Υ. ενώ η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Μετά από μια 12ετία 3 σκληρών μνημονίων και τεράστιων περικοπών στους μισθούς, που εφάρμοσαν διαδοχικά τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και αυτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, οι «αυξήσεις» - κοροϊδία που υπόσχεται όχι μόνο δεν αναπληρώνουν τις απώλειες, αφού δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις πραγματικές μειώσεις των μισθών των τελευταίων χρόνων, αλλά ούτε αντιμετωπίζουν τον πληθωρισμό και την ακρίβεια που καλπάζουν με πάνω από 10%.

Η «αύξηση» που διαφημίζει τόσο καιρό η κυβέρνηση είναι λίγο πάνω από τα 50€ το μήνα καθαρά για κάθε εργαζόμενο στο Δημόσιο και 15€ καθαρά για κάθε παιδί. Ή αλλιώς 1,8€ για κάθε εργαζόμενο και 0,5€ για κάθε παιδί την ημέρα, την ίδια στιγμή που η ακρίβεια καταπίνει τουλάχιστον 2 μισθούς το χρόνο, η αύξηση των ενοικίων και των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων άλλους τόσους… Μιλάμε για «αυξήσεις» που δεν ξεπερνούν μεσοσταθμικά το 4,5%, όταν μόνο το 2022 είχαμε μείωση του πραγματικού μισθού κατά 7,4%.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, με τη διατήρηση του αφορολόγητου στα 8.636€ για τον εργαζόμενο χωρίς παιδιά, για το 50% των Δημοσίων Υπαλλήλων από τα 600€ καθαρά που θα λάβουν επιπλέον, τα 170€ θα τα επιστρέψουν πίσω στην εφορία!!

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση πρόσθεσε στο νομοσχέδιο (άρθρο 61) την νομιμοποίηση της εργασίας των υπερηλίκων ως τα γεράματα – ως τα 74 χρόνια- αυξάνοντας έμμεσα τα όρια ηλικίας. Με πρόσχημα την συμπλήρωση των ενσήμων σε ανασφάλιστους υπερηλίκους ώστε να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, επιχειρεί μέσα από τα προγράμματα ανεργίας να παρατείνει τον εργάσιμο βίο, να αυξήσει την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Απαιτούμε την άμεση απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης.

Οι ανάγκες των εργαζομένων στο δημόσιο δεν καλύπτονται ούτε με ψίχουλα, ούτε με τα διάφορα pass που η κυβέρνηση επεκτείνει και για το επόμενο διάστημα.

Απέναντι στον εμπαιγμό και στην κοροϊδία οργανώνουμε την πάλη μας και τον αγώνα τους με αιτήματα που θα δίνουν πραγματικές ανάσες στη ζωή μας. Δεν χωράει καμία αναμονή, ούτε «περίοδο χάριτος» στη κυβέρνηση!

Μπροστά στην αντιλαϊκή επίθεση πρέπει να απαιτήσουμε:

  • Αυξήσεις τώρα 20% στους μισθούς όλων των δημοσίων υπαλλήλων.
  • Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
  • Μισθολογική προαγωγή για όλους κάθε 2 χρόνια υπηρεσίας, κατάργηση της διάκρισης που υπάρχει στη μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων ΠΕ/ΤΕ και ΔΕ/ΥΕ.
  • Αποσύνδεση του μισθού από την αντιδραστική αξιολόγηση και στοχοθεσία. Ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη.
  • Επέκταση, χωρίς καμία περικοπή των επιδομάτων επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Παροχή των αναγκαίων μέσων ατομικής προστασίας σε όλους τους εργαζόμενους.
  • Κατάργηση της «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας».
  • Αύξηση των προσαυξήσεων για υπερωριακή εργασία και για εργασία κατά τις Κυριακές και αργίες.
  • Αύξηση και επέκταση του επιδόματος παραμεθορίων και προβληματικών περιοχών.
  • Να προσμετρηθεί στη μισθολογική εξέλιξη των υπαλλήλων η διετία 2016-2017 κατά την οποία είχε “παγώσει” η μισθολογική εξέλιξη.
  • Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Πλήρης αναγνώριση της προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα για την ένταξη του υπαλλήλου σε μισθολογικό κλιμάκιο.
  • Πλήρης κάλυψη των εξόδων μετακίνησης όσων υπαλλήλων εκτελούν εξωτερική ή εκτός έδρας υπηρεσία.
  • Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια και τη φοροληστεία.
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων που δεν επιτρέπουν την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στο Δημόσιο.