ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την πλήρη διάλυση του κρατικού και αυτοδιοικητικού μηχανισμού αποκάλυψαν οι πυρκαγιές στο Νομό

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας
Την πλήρη διάλυση του κρατικού και αυτοδιοικητικού μηχανισμού αποκάλυψαν οι πυρκαγιές στο Νομό

Μία μέρα μετά την πρωτοφανή κατάσταση στη 2η μεγαλύτερη αεροπορική βάση της χώρας, όπου η έλλειψη συντονισμού και οι αρμόδιοι θεσμοί τα ρίχνουν ανεύθυνα ο ένας στον άλλον, δήλωσε παραίτηση ο υπουργός προστασίας του πολίτη. Δεν αρκεί βεβαίως αυτό. Αντίθετα, είναι και αυτό ένα μέρος της συνήθους προσπάθειας αποποίησης ευθυνών. Εκκενώθηκε το στρατόπεδο και ξεγυμνώθηκε από τα πολεμικά μας αεροσκάφη εν καιρώ ειρήνης. Βλήματα των αποθηκών χτύπησαν επιχειρήσεις στις γύρω περιοχές και από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα.

Οι πολίτες της Ν. Αγχιάλου πρέπει να προσέχουν για κάθε μεταλλικό αντικείμενο που βρίσκεται μπροστά τους. Ο υπουργός Άμυνας, κ. Δένδιας, νομίζει ότι με την διαταγή μίας ΕΔΕ, μπορεί να διασκεδάσει την εικόνα πλήρους διάλυσης του κρατικού μηχανισμού που βιώσαμε για τρεις μέρες εδώ στη Μαγνησία. Κεντρικός συντονισμός δεν υπήρξε, διαφάνεια δεν υπήρξε, ό,τι ήθελε έκανε η φωτιά και έφερε αυτή τη φοβερή καταστροφή.

Πράγματι, όπως μας έχει συνηθίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, για όλες τις εθνικές τραγωδίες-καταστροφές των τελευταίων τεσσάρων ετών, η συγκάλυψη και η επικοινωνιακή διαχείριση (damage control) αποτελούν την βασική τακτική αποποίησης των ευθυνών.

Σε αυτή την πεπατημένη επιχειρεί να βαδίσει και η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Επειδή, όμως, τα σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη επιβάλλεται να λειτουργούν με όρους Κράτους Δικαίου, οφείλουμε να κάνουμε ορισμένες επισημάνσεις και να θέσουμε ερωτήματα, αναφορικά με τις ευθύνες τις Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με τον ν. 3852/2010 στο άρθρο 186 του Κεφαλαίου Ε’, όπου περιγράφονται οι αρμοδιότητες των περιφερειών, μεταξύ άλλων αναφέρονται:

  • Ο συντονισμός και η επίβλεψη του έργου της πολιτικής προστασίας για την πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και αποκατάσταση των καταστροφών, εντός των ορίων της εδαφικής της περιφέρειας.
  • Η ευθύνη για την εφαρμογή του ετήσιου εθνικού σχεδιασμού πολιτικής προστασίας.
  • Ο σχεδιασμός και η οργάνωση θεμάτων πρόληψης, ενημέρωσης και αντιμετώπισης των καταστροφών ή καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, καθώς και η διάθεση και ο συντονισμός της δράσης του απαραίτητου δυναμικού και μέσων προς τη κατεύθυνση αυτή.
  • Ο συντονισμός όλων των υπηρεσιών της περιφέρειας, καθώς και του δημόσιου και ιδιωτικού δυναμικού και μέσων για την εξασφάλιση της ετοιμότητας, την αντιμετώπιση των καταστροφών και την αποκατάσταση των ζημιών.
  • Η συμμετοχή στην εκπόνηση προγραμμάτων αντιπυρικής προστασίας δασικών εκτάσεων, στο σχεδιασμό και στη μελέτη μεθόδων και μέσων για τη πρόληψη και καταστολή τους.
  • Η συμμετοχή στο συντονισμό και στην αξιοποίηση των εναέριων και επίγειων μέσων, στο πλαίσιο συνεργασίας με τους αρμόδιους φορείς, για τη δασοπυρόσβεση.

Μεγάλα ερωτήματα επίσης προκύπτουν σχετικά με την καθυστερημένη προκήρυξη πυροπροστασίας του Δήμου Βόλου, μόλις το μήνα Ιουνίο! Πράγματι, νερό, εφεδρικές γεννήτριες και κρουνοί δεν υπήρχαν διαθέσιμοι τις κρίσιμες ώρες να συνδράμουν στο έργο των πυροσβεστών.

Οι «αρμόδιοι» οφείλουν να απαντήσουν σχετικά με τις ενέργειές τους στα παραπάνω σημεία. Επειδή όμως δεν είμαστε αισιόδοξοι, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη κυρίως από τους πολίτες της Μαγνησίας ώστε να αποδοκιμάσουν την επιτελική αποτυχία της κυβέρνησης (θυμίζουμε ότι ο κ. Τριαντόπουλος είναι Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας), την περιφερειακή ανικανότητα του κ. Αγοραστού και την αδιαφορία του κ. Μπέου.

Δυστυχώς και η Μαγνησία συμπεριλαμβάνεται πλέον στις λεγόμενες πληγείσες περιοχές της χώρας. Η οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική ανασυγκρότηση της περιοχής οφείλει να ξεκινήσει το συντομότερο. Με όρους δημοκρατίας, βιωσιμότητας και ευθύνης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας, εκφράζει τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των νεκρών και ευγνωμοσύνη στους πυροσβέστες και τους εθελοντές που έσπευσαν από την πρώτη στιγμή να βοηθήσουν τις κρίσιμες ώρες αλλά και μέχρι σήμερα. Δεσμεύεται τέλος να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις, ώστε το ταχύτερο δυνατό η περιοχή μας να σταθεί ξανά στα πόδια της αλλά και να οχυρωθεί απέναντι στις πολύπλευρες κρίσεις του μέλλοντος.