ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ν. Παπαπέτρος: Απούσες στις πυρκαγιές οι τοπικές αρχές και χωρίς σχεδιασμό

Σύμφωνα με τον υποψήφιο δήμαρχο και επικεφαλής της ανεξάρτητης δημοτικής παράταξης «Συμμαχία για τον Βόλο»
Ν. Παπαπέτρος: Απούσες στις πυρκαγιές  οι τοπικές αρχές και χωρίς σχεδιασμό

Σε δήλωσή του αναφορικά με τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο Δήμο Βόλου και τους όμορους δήμους Ρήγα Φεραίου και Αλμυρού, οι οποίες άφησαν  πίσω τους νεκρούς και εκτεταμένες ζημιές σε επιχειρήσεις και ιδιωτική περιουσία, ο υποψήφιος δήμαρχος Νίκος Παπαπέτρος και επικεφαλής της ανεξάρτητης δημοτικής παράταξης «Συμμαχία για τον Βόλο», τονίζει:

«Τις τελευταίες ημέρες ο Δήμος Βόλου και οι όμοροι Δήμοι Αλμυρού και Ρήγα Φεραίου δοκιμάστηκαν από τις πυρκαγιές που άφησαν πίσω τους νεκρούς και εκτεταμένες ζημιές σε επιχειρήσεις και ιδιωτική περιουσία, αλλά και μια κοινωνία τραυματισμένη να αναζητά τα «γιατί» της.

Η ώρα της καταστροφής δεν είναι ώρα για πολιτική κριτική και μικροπαρατιαξιακές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Για το λόγο αυτό η «Συμμαχία για τον Βόλο»: αναμετάδωσε όλες τις επίσημες πληροφορίες από τους αρμόδιους φορείς, προσέτρεξε με τις δικές της δυνάμεις να υποβοηθήσει το έργο των πυροσβεστών και των εθελοντών και κράτησε στάση ευθύνης ως προς την ενημέρωση των μελών και των υποστηρικτών της.

Αξίζει ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όσους αγωνίστηκαν με όσα μέσα είχαν στη διάθεση τους προκειμένου να περιορίσουν την καταστροφή. Στους πυροσβέστες, τους εθελοντές, τους υπαλλήλους της πολιτικής προστασίας. Αξίζει ένα μεγάλο «μπράβο» στη κοινωνία των πολιτών, τις οργανώσεις και ιδιαίτερα τη νεολαία που κινητοποιήθηκαν για την διασφάλιση των ζώων, για την φιλοξενία συμπολιτών, για την ψυχολογική υποστήριξη. Αξίζουν συγχαρητήρια και οι τοπικές επιχειρήσεις που προσέφεραν είδη πρώτης ανάγκης και αναλώσιμα.

Το έργο της αναζήτησης ευθυνών ξεκινά για να απαντήσει στα μεγάλα ΓΙΑΤΙ.

  • Γιατί πήρε φωτιά μια περιοχή δίπλα στην εθνική οδό, με χαμηλή βλάστηση, αξιοπρεπές οδικό δίκτυο και πρόσβαση;
  • Γιατί οι αρμόδιοι από το πρώτο λεπτό επέλεξαν να πετούν το μπαλάκι των ευθυνών στουςκρατικούς λειτουργούς;
  • Γιατί τα μεγαλόπνοα σχέδια πολιτικής προστασίας έμειναν στα χαρτιά;
  • Γιατί λίγες ώρες πριν τη πυρκαγιά ενημερωνόμασταν από προσωπικές αναρτήσεις αιρετών ότι είμαστε πανέτοιμοι και την ώρα της κρίσης οι έχοντες την ευθύνη ζητούσαν την βοήθεια του Θεού;

Για σχεδόν μια δεκαετία η Δημοτική και η Περιφερειακή αρχή αποτελούνται από τα ίδια πρόσωπα. Τι έκαναν στη διάρκεια δέκα ετών για να αποτρέψουν τέτοια περιστατικά; Ενώ όλοι γνωρίζαμε τις καιρικές προβλέψεις και τις προειδοποιήσεις του κράτους. Ενώ έγκαιρα είχαμε διαπιστώσει την ανάγκη βασικών ενεργειών, όπως η αποψίλωση των ξερών χόρτων. Ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι πρόκειται για περιοχές όπου λόγω βιομηχανίας αποθηκεύονται τόνοι εύφλεκτων υλικών. 

Οι τοπικές αρχές ήταν απούσες. Ο σχεδιασμός ήταν απών. Οι εκκενώσεις δεν ήταν ικανές για να μη θρηνήσουμε θύματα. Δεν είναι όλα τα θέματα επικοινωνία. Δεν είναι όλα τα θέματα για λαϊκή κατανάλωση. Δεν είναι όλα τα θέματα για φιέστες. Κάποιες στιγμές ο έγκαιρος και σωστός σχεδιασμός θα πρέπει να προκρίνονται.

Κατόπιν εορτής τοπικοί πολιτευτές και κεντρικό κράτος θα περιοδεύσουν στις πληγείσες περιοχές τάζοντας αποζημιώσεις, εκπονώντας σχέδια για το μέλλον, θα κάνουν οργισμένες δηλώσεις, θα δείξουν ευθύνες «άλλων». Υποχρέωση τους είναι να αποζημιωθούν όσο χρειάζονται οι πληγέντες. Μεγαλύτερη υποχρέωση τους όμως να ζητήσουν συγνώμη και να παραιτηθούν όσοι «στη βάρδια τους» άφησαν τις φλόγες να απειλήσουν περιαστικά τον Βόλο, όσοι ευθύνονται που 5.000 κάτοικοι ξεσπιτώθηκαν μη γνωρίζοντας αν θα γυρίσουν στα σπίτια τους. Αυτό κάνουν όσοι έχουν ευθιξία.

Ήρθε η ώρα της ευθύνης και όχι των άναρθρων κακοπαιγμένων τηλεοπτικών κραυγών του στυλ «Μάνα, ο Βόλος καίγεται»… », καταλήγει στη δήλωσή του ο υποψήφιος δήμαρχος Νίκος Παπαπέτρος και επικεφαλής της ανεξάρτητης δημοτικής παράταξης «Συμμαχία για τον Βόλο».