ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας με τον βουλευτή Αλ. Μεϊκόπουλο στις πυρόπληκτες περιοχές του Δήμου

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας με τον βουλευτή Αλ. Μεϊκόπουλο στις πυρόπληκτες περιοχές του Δήμου

Στον Άγιο Γεώργιο του Δήμου Ρήγα Φεραίου που επλήγη από τις πρόσφατες πυρκαγιές βρέθηκε σήμερα κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελούμενο από τον Βουλευτή Μαγνησίας Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, τη Συντονίστρια της Νομαρχιακής Επιτροπής (Ν.Ε.) Βανέσσα Κατσαρδή, τον Αναπληρωτή Συντονιστή της Ν.Ε. Μαγνησίας Δημήτρη Μελισσουργό, το μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρη Σκαλτσή και τον υποψήφιο βουλευτή με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις πρόσφατες εθνικές εκλογές Μπάμπη Αραμπατζή. Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνομίλησαν με κτηνοτρόφους της περιοχής, επισκέφθηκαν στη συνέχεια τις κατεστραμμένες κτηνοτροφικές μονάδες και συναντήθηκαν με το Δήμαρχο Ρήγα Φεραίου κ. Δημήτρη Νασίκα όπου παρών ήταν και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Νίκος Βουραζέρης. 

Εικόνες ανυπολόγιστης καταστροφής στα ποιμνιοστάσια και τις μονάδες που κατέκαψε η πυρκαγιά. Εκτιμάται ότι η απώλεια του ζωϊκού κεφαλαίου των κτηνοτρόφων της περιοχής αγγίζει το 70% - 80%. Μια περιοχή με μεγάλη κτηνοτροφική δραστηριότητα έχει απωλέσει πάνω από 2.500 ζώα και την ακόλουθη παραγωγή, ενώ εκτεταμένες είναι οι ζημιές στις κτηνοτροφικές  υποδομές με πολλές από αυτές να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Οι κτηνοτρόφοι μιλούν για ζημία εκατομμυρίων ευρώ αναφέροντας ότι οι αποζημιώσεις που προβλέπονται από τον Οργανισμό του ΕΛΓΑ υπολείπονται κατά πολύ σε σχέση με πραγματική ζημία, ενώ σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν την καταστροφή που υπέστη η παραγωγή τους. Οι εκπρόσωποι του κλάδου ζητούν ταχύτητα στις διαδικασίες αποζημιώσεων και αποκατάστασης για να μπορέσουν να επιβιώσουν οικονομικά και να μην εγκαταλείψουν τη δραστηριότητά τους.

"Ο κρατικός μηχανισμός οφείλει να δείξει γρήγορα ανακλαστικά και προχωρήσει με επίσπευση διαδικασιών χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Μόνη λύση ευθύνης η άμεση καταγραφή των ζημιών και καταβολή επαρκών αποζημιώσεων, ο αποτελεσματικός συντονισμός των αρμόδιων φορέων της Κεντρικής Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η εκταμίευση των απαραίτητων κονδυλίων και η ταχύτατη δρομολόγηση των εργασιών για αποκατάσταση των υποδομών. Η κυβέρνηση θα πρέπει να λειτουργήσει με πολιτική υπευθυνότητα για να μην διακινδυνεύσει η οικονομική ζωή ολόκληρης της περιοχής που βασίζεται στην πρωτογενή παραγωγή", τόνισε ο Αλ.Μεϊκόπουλος.

Η ανάγκη να προχωρήσει η διαδικασία αποκαταστάσεων με ταχύτητα και συνέπεια τονίστηκε και κατά τη συνάντηση των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας με το Δήμαρχο Ρήγα Φεραίου. Όπως ενημέρωσε ο κ. Νασίκας αυτή τη στιγμή έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών, ενώ σε δύο ξεχωριστές πλατφόρμες γίνονται οι καταγραφές για τις ζημίες σε υποδομές (οικίσκοι, ξυλεία, υλικά) και για τις απώλειες σε ζωοτροφές. Εκφράστηκε επίσης η πρόθεση του Δήμου για απευθείας παραχώρηση κονδυλίων για να ξεκινήσουν οι πρώτες αποκαταστάσεις με το Δήμαρχο να τονίζει την ανάγκη η διαδικασία αυτή να μην «σκοντάψει» σε γραφειοκρατικές και νομικές αγκυλώσεις.

Η Αντιπροσωπεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. επεσήμανε για ακόμα μία φορά τη σημασία της πρόληψης και της πυροπροστασίας σε όλες τις περιοχές της Μαγνησίας. «Η δημιουργία επαρκών αντιπυρικών ζωνών σε όλο το εύρος του Νομού και ο αποτελεσματικός καθαρισμός δασωδών περιοχών εντός και περιμετρικά των αστικών ιστών που περιέχουν εύφλεκτα υλικά και αποτελούν εστία μετάδοσης πυρκαγιών αποτελεί την μόνη πρωτοβουλία ευθύνης μπροστά στην κλιματική αλλαγή και στα διαρκώς αυξανόμενα περιστατικά πυρκαγιών».

Ο Βουλευτής επανέλαβε την πρόθεσή του να συμβάλει ώστε να αποκατασταθούν γρήγορα οι ζημιές  στηρίζοντας και στη Βουλή τα δίκαια αιτήματα του κτηνοτροφικού κλάδου και των πολιτών της περιοχής.