ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στις 7 ταβέρνες που ξεχωρίζουν στην Μαγνησία ο Σαμαράς

Η ιστορική ψησταριά στον Άγιο Γεώργιο Φερών συμπεριλήφθηκε στις προτάσεις του olivemagazine.gr
Στις 7 ταβέρνες που ξεχωρίζουν στην Μαγνησία ο Σαμαράς

Στη Θεσσαλία, το Πήλιο και ο Βόλος, δεσπόζουν πάνω από τον Παγασητικό κόλπο και προσφέρουν υπέροχη θάλασσα και καταπράσινη φύση σε όποιον αποφασίσει να επισκεφθεί τα δύο αυτά μέρη, ενώ η παραδοσιακή τους κουζίνα ξεχωρίζει μεταξύ άλλων για το εκλεκτής ποιότητας κρέας, τις ντόπιες πίτες και τα ζυμαρικά.

Εμείς διαλέξαμε 7 ταβέρνες στις περιοχές αυτές για να δοκιμάσετε από σπετζοφάι, αρνίσιο κοντοσούβλι και κοκκινιστό τράγο μέχρι χειροποίητες χυλοπίτες, σπανακόπιτα, ριγανοκεφτέδες και βολιώτικους μεζέδες. 

Το Βαρελάδικο

Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Ο Τριαντάφυλλος Λαμπαδάρης είναι από την Καρδίτσα, ωστόσο μετακόμισε στον Βόλο πριν από καμιά εικοσαριά χρόνια και μαζί με την οικογένειά του έφτιαξε αυτή τη μικρή, γωνιακή, γραφική ταβέρνα. Γρήγορα έγινε γνώστη όχι μόνο για το καλό και νόστιμο φαγητό της, αλλά και για τις μεγάλες μερίδες.

Σερβίρει: Το μενού απαρτίζεται από μαγειρευτά και ψαρικά που φτάνουν φρέσκα κάθε μέρα. Το μοσχαράκι με μελιτζάνες είναι σκέτο γλύκισμα και ο μπακαλιάρος σκορδαλιά από τα αγαπημένα πιάτα των περισσότερων. Επίσης, φημίζεται για το βολιώτικο μεζέ μπουμπούρι που φτιάχνεται με εντόσθια και σερβίρεται κυρίως στις γιορτές. 

Τιμή: €
Απόλλωνος 44, Βόλος, τηλ. 24210 53740

Λωτός

Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Ξεκίνησε το 1969 ως καφενείο, που άνοιγε νωρίς το πρωί για καφέ και κονιάκ για τους εργάτες προτού πάνε στη δουλειά και τα απογεύματα σέρβιρε τσίπουρο με στραγάλια. Σιγά-σιγά όμως μπήκαν και οι μεζέδες που έφτιαχνε η κυρία Φρόσω και έτσι ο Λωτός μετατράπηκε σε ταβέρνα. Σήμερα η ίδια παραμένει στην κουζίνα και στο δυναμικό του μαγαζιού έχει προστεθεί ο γιος της Αποστόλης.

Σερβίρει: Κότσι χοιρινό –σκέτο λουκούμι– με πετιμέζι και πορτοκάλι, γίδα στη λαδόκολλα, λαχταριστοί κεφτέδες, φέτα σαγανάκι και φοβερή μοσχαρίσια ουρά σε δύο εκδοχές: στιφάδο ή λεμονάτη στον φούρνο με πατάτες.

Τιμή: €
Άγιος Λαυρέντιος, Πήλιο, τηλ. 6955 118669

Μεϊντάνη – Της Νίκης

Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Μπορεί στην ταμπέλα της εισόδου να αναγράφεται το όνομα «Μεϊντάνη», οι περισσότεροι όμως τη γνωρίζουν ως «Της Νίκης». Η κυρα-Νίκη είναι η ψυχή αυτής της ταβέρνας, της οποίας πήρε τα ηνία όταν η πεθερά της έφυγε από τη ζωή στα μέσα της δεκαετίας του ’90.

Σερβίρει: Ο κατάλογος είναι γεμάτος παραδοσιακές λιχουδιές που φτιάχνονται από φρέσκα εποχιακά υλικά. Προτείνουμε τα ντολμαδάκια γιαλαντζί με άγρια χόρτα, τους φτεροκεφτέδες και ριγανοκεφτέδες με βάση την πατάτα (και οι δύο), τις διάφορες πίτες με φύλλο που ανοίγει η ίδια η κυρά Νίκη, τον κρασάτο κόκορα, το αρνάκι στιφάδο και τον κοκκινιστό τράγο με χάντρες. Ρωτήστε και τι άλλο φτιάχνει εκείνη τη μέρα και μην πείτε όχι σε ό,τι σας προτείνει.

Τιμή: €
Ζαγορά, Πήλιο, τηλ. 2426 022626

Το Κάρδαμο

Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Δύο αδέλφια από τα Τρίκαλα, ο Αριστοτέλης και ο Σπύρος, που αγαπούσαν το Πήλιο, βρήκαν ένα αναπαλαιωμένο πέτρινο κτίριο του 1830 στην πλατεία της Μακρινίτσας και έστησαν αυτή την ταβέρνα. Τον χειμώνα η ζεστή σάλα με το γωνιακό τζάκι γεμίζει μεσημέρι, βράδυ, ενώ τα καλοκαίρια τα τραπέζια στο μπαλκόνι με θέα στον Παγασητικό έχουν την τιμητική τους.

Σερβίρει: Παραδοσιακές συνταγές με μια πιο σύγχρονη ματιά χωρίς να χάνουν την ταυτότητά τους. Δοκιμάστε το σπετζοφάι με τα ντόπια λουκάνικα, το μοσχαράκι που μπαίνει στον φούρνο μαζί με μελιτζάνες, τα μυρωδάτα σαρμαδάκια, τις ντόπιες χυλοπίτες με τα μανιτάρια από τις γύρω πλαγιές, καθώς και τις φοβερές πίτες – η σπανακόπιτα με την μπόλικη φέτα είναι εξαιρετική.

Τιμή: €€
Μακρινίτσα, Πήλιο, τηλ. 24280 90131

Σαμαράς

Είδος: κρεατοταβέρνα
Ιστορία: Η ιστορία ξεκίνησε το 1967, όταν άνοιξε στο χωριό του Αγίου Γεωργίου Φερών το Κρεοπωλείο Σαμαράς. Τα Σαββατοκύριακα έψηναν κρέατα για τους τακτικούς πελάτες και φίλους. Σιγά-σιγά οι ψησταριές δεν έσβηναν ούτε τις καθημερινές και κάπως έτσι δημιουργήθηκε η σημερινή ταβέρνα-κρεοπωλείο στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Σερβίρει: Εδώ θα βρείτε κρέας, κρέας και πάλι κρέας: από κεμπάπ χοιρινό, αρνίσιο κοντοσούβλι (φοβερό) μέχρι κοκορέτσι από αρνί και παϊδάκια προβατίνας. Φυσικά, από αυτή την κρεατοφαγία δεν λείπουν οι τηγανητές πατάτες, το τζατζίκι, τα χόρτα που μαζεύονται από την περιοχή και η ψητή φέτα.

Τιμή: €
Άγιος Γεώργιος Φερών, Πήλιο, τηλ. 24250 22014

Κρέατος Τέχνη

Είδος: χασαποταβέρνα
Ιστορία: Πρόκειται για μια μοντέρνα ταβέρνα που ταυτόχρονα είναι και κρεοπωλείο. Δημιούργημα του Ευριπίδη Τσίντρου, ενός Βολιώτη με καταγωγή από την Καρδίτσα, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τόσο να κόβει όσο και να ψήνει τα κρέατα.

Σερβίρει: Εδώ όλα έχουν να κάνουν με τη σούβλα και τη σχάρα. Ετοιμάζουν καθημερινά τέσσερα διαφορετικά κοντοσούβλια (χοιρινό, πρόβειο, κοτόπουλο και αρνίσιο) και κοκορέτσι γάλακτος, ενώ στη σχάρα μπαίνουν αρνίσια και πρόβεια παϊδάκια, μοσχαρίσια μπιφτέκια και συκώτι. Φεύγοντας, πάρτε για το σπίτι τα λουκάνικα που φτιάχνουν, είναι φοβερά νόστιμα.

Τιμή: €€
Δημητριάδος 131 -133, Βόλος, τηλ. 24210 20340

Σαλκίμι

Είδος: ταβέρνα
Ιστορία: Το φυτό γλυσίνα (τσαμπί σταφυλιού στα μικρασιάτικα) με τα πανέμορφα κρεμαστά μοβ λουλούδια δίνει στο εστιατόριο το όνομά του, αυτή είναι η μικρασιάτικη επωνυμία του. Ψυχή του είναι η κυρία Μυγδαλιώ, που μαζί με τον γιο της Αντώνη την άνοιξαν το 2004.

Σερβίρει: Η κουζίνα της συνδυάζει την πηλιορείτικη με τη μικρασιάτικη κουζίνα. Έτσι εδώ θα βρείτε χιουνκιάρ μπεγιεντί, ιμάμ όπως το φτιάχνουν στην Ανατολή με μοσχαρίσιο κρέας και τυριά, κολοκυθοκορφάδες, και «ορφανό κοκορέτσι», που είναι συκώτι σε μπόλια ψημένο στον φούρνο. Όμως, το πιάτο για το οποίο είναι γνωστή αυτή η ταβέρνα είναι το χασάπα, μοσχάρι που τυλίγεται σε ρολό και ψήνεται στη λαδόκολλα με σκόρδο και βούτυρο.

Τιμή: €
Μηλιές, Πήλιο, τηλ. 24230 86010

Φωτογραφία: Περικλής Μεράκος

Σημείωση: €: -20€/ €€: -35€/ €€€: 35+€

πηγή