ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Να μην έχουν καμία επίπτωση οι εργαζόμενοι από την παύση λειτουργίας εργοστασίων λόγω πυρκαγιάς

Να μην έχουν καμία επίπτωση οι εργαζόμενοι από την παύση λειτουργίας εργοστασίων λόγω πυρκαγιάς

Ερώτηση με την οποία ζητά να μην έχουν καμία επίπτωση οι εργαζόμενοι στο μισθό ή στην άδειά τους από την εκκένωση και την παύση λειτουργίας των εργοστασίων της Α’ και Β’ ΒΙΠΕ Βόλου, που εκκενώθηκαν ή δεν λειτούργησαν κατά τη διάρκεια της καταστροφικής πυρκαγιάς, κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, το ΚΚΕ. 

Το κείμενο της Ερώτησης που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Βασίλης Μεταξάς, Νίκος Έξαρχος, ΧρήστοςΚατσώτης, Γιώργος Λαμπρούλης και Λεωνίδας Στολτίδης, έχει ως εξής: 

«Κατά τη διάρκεια της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Μαγνησία και συγκεκριμένα τις ημέρες Πέμπτη 27 και Παρασκευή 28 Ιουλίου, που η φωτιά έφτασε τις δύο Βιομηχανικές Ζώνες σε Βόλο και Βελεστίνο, εκκενώθηκαν τα εργοστάσια της περιοχής, ενώ το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας των μονάδων.

Όσοι εργαζόμενοι δούλευαν όταν έφτανε η φωτιά στα εργοστάσια, τα εγκατέλειψαν για να σώσουν τις ζωές τους, ενώ όσοι εργάζονταν στις επόμενες βάρδιες δεν προσήλθαν στις δουλειές τους, καθώς όλη η περιοχή ήταν αποκλεισμένη από τη μεγάλη πυρκαγιά.

Ωστόσο, τις επόμενες μέρες η εργοδοσία αρκετών εργοστασίων μετακύλησε την ευθύνη για την απουσία αυτή στους ίδιους τους εργαζόμενους, χρεώνοντας τους για τις δύο αυτές ημέρες άδειες, είτε άνευ αποδοχών με αποτέλεσμα να βλέπουν μειωμένο τον μισθό τους, είτε αφαιρώντας από τις ημέρες της κανονικής άδειά τους.

Με τη συγκεκριμένη πρακτική η εργοδοσία εγκαλεί και τιμωρεί τους εργάτες και τις εργάτριες που δεν ήταν παρόντες στα εργοστάσια με κίνδυνο τη ζωή και την υγεία τους, την ώρα που οι φωτιές μαίνονταν και έχαναν τη ζωή τους δύο άνθρωποι. Αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα για το πώς αντιμετωπίζει τους εργάτες και τη ζωή τους.

Πρόκειται για μια απαράδεκτη ενέργεια, με στόχο τελικά να φορτωθούν στις πλάτες των εργαζόμενων οι ευθύνες για την εξάπλωση της πυρκαγιάς και την πολιτική που αντιμετωπίζει την πυρόσβεση ως κόστος.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει για να μην έχουν καμία επίπτωση οι εργαζόμενοι στο μισθό ή στην άδειά τους από την εκκένωση και την παύση λειτουργίας των εργοστασίων εξαιτίας της πυρκαγιάς».

πηγή: 902.gr