ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι πυρόπληκτοι να πιστέψουν στη δύναμη του αγώνα τους

Του Βασίλη Μεταξά, βουλευτή Μαγνησίας του ΚΚΕ
Οι πυρόπληκτοι να πιστέψουν στη δύναμη του αγώνα τους

Οι πυρόπληκτοι να πιστέψουν στη δύναμη του αγώνα τους.

Ιδιαίτερα οι αγρότες και κτηνοτρόφοι που μετράνε τις μεγαλύτερες καταστροφές από την πυρκαγιά του προηγούμενου μήνα.

Δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από την κυβέρνηση της ΝΔ. Αλλά και από τα κόμματα εκείνα που κυβέρνησαν το προηγούμενο διάστημα και όσα δίνουν το πράσινο φως στις κυβερνήσεις για να ενισχύουν την επιλεκτική ανικανότητα του αστικού κράτους. Το οποίο για τα συμφέροντα των μεγάλων ομίλων ανοίγει όλες τις πόρτες και τις κάνουλες της χρηματοδότησης, των ευνοϊκών ρυθμίσεων, των επιδοτήσεων (πάνω σε έναν κρατικό προϋπολογισμό που προέρχεται κατά 95% από τη φοροληστεία των λαϊκών στρωμάτων). Ενώ, το ίδιο κράτος αφήνει να καούν άνθρωποι, περιουσίες, δάση, να καίγονται περιοχές για μέρες. Να βρίσκονται περιοχές στα πρόθυρα ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης, όπως στη Ν. Αγχίαλο. Και όλα αυτά γιατί η πυρόσβεση και η πρόληψη, δηλαδή στοιχειώδεις ανάγκες του λαού, αποτελούν κόστος.

Είναι αυτό το εχθρικό, ταξικό κράτος, που την ίδια στιγμή που χάνει τα αυγά και τα πασχάλια στην προσπάθεια να εκκενώσει μια κωμόπολη για να μη γίνει παρανάλωμα μιας έκρηξης, την ίδια στιγμή κινεί όλο τον κατασταλτικό μηχανισμό (ΜΑΤ, αστυνομία, πυροσβεστική, ομάδα ΔΙΑΣ κτλ.) για τον πλειστηριασμό της κατοικίας μιας μονογονεϊκής οικογένειας, την ίδια στιγμή επιτρέπει να διασχίζουν όλη τη Ελλάδα με κονβόι πάνω από 100 οπλισμένα φασιστοειδή και να δολοφονήσουν έναν άνθρωπο.

Είναι το ίδιο κράτος, που μετά τις πυρκαγιές, δείχνει ξανά το αντιλαϊκό του πρόσωπο στους πυρόπληκτους.

Αυτό αποκαλύφθηκε και από την επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου της ΝΔ πριν λίγες μέρες, καθώς και από τις δηλώσεις της Περιφερειακής Αρχής της ΝΔ αλλά και τις ανακοινώσεις των υπόλοιπων κομμάτων, ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Όλων εκείνων δηλαδή, που στην συγκεκριμένη περίπτωση, από κοινού διέλυαν τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και κατάργησαν ουσιαστικά τις αναγκαίες υποδομές πρόληψης. Των ίδιων που επιπλέον διαμόρφωσαν και το σημερινό απαράδεκτο σύστημα των αποζημιώσεων, ιδιαίτερα στους αγρότες. Με στόχο να «εξοικονομήσουν» κονδύλια για να τα διοχετεύουν άφθονα στους μεγάλους ομίλους.

«Δεν είμαστε υπουργείο επιδοτήσεων. Είναι λάθος κουλτούρα», είπε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από τις πρώτες του δηλώσεις στην καμένη Μαγνησία, δίνοντας το στίγμα των πετσοκομμένων και καθυστερημένων αποζημιώσεων. «Απαιτείται μετεξέλιξη του ΕΛΓΑ, ένας νέος κανονισμός. Όπως και του ΟΠΕΚΕΠΕ», πρόσθεσε, αναλύοντας τον σχεδιασμό για την πλήρη ιδιωτικοποίηση και το φόρτωμα της ασφάλισης στο διαλυμένο εισόδημα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, ως συνέχεια των μέτρων όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. «Να εφαρμόσουμε οικονομίες κλίμακας στους ελέγχους…», συνέχισε, ανακοινώνοντας ουσιαστικά κι άλλες περικοπές σε υπαλλήλους, που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερες καθυστερήσεις στις εκτιμήσεις ή φαινόμενα στα όρια του τραγελαφικού όπως στη Ν. Αγχίαλο που έστειλαν …προσκόπους να κάνουν την καταγραφή για τις ζημιές των καταστημάτων!

Κατά τα άλλα, για όλα φταίει η κλιματική αλλαγή, ο νέος «αόρατος εχθρός» που πάνω του μπορεί η κάθε κυβέρνηση να φορτώνει τα σπασμένα των αντιλαϊκών μέτρων που παίρνει και συντηρεί. Και το βασικό: «ατομική ευθύνη». Έτσι δεν ήταν τυχαία η επίσκεψη σε μονάδα που «βρήκε τρόπο να καταναλώνει λιγότερο νερό» και η ανάδειξη της ως υπόδειγμα για όλους τους αγρότες. Υπόδειγμα, γιατί το «μέλλον» είναι ο εξαναγκασμός στο να βρίσκουν κεφάλαια ώστε να έχουν τα στοιχειώδη, όπως το νερό, για να μπορούν να παράγουν. Και τα παραπάνω ειπώθηκαν δίπλα στην Κάρλα! Με το σοβαρό πρόβλημα που αναδείχτηκε φέτος στο πότισμα και με έναν Περιφερειάρχη να ανακοινώνει το επόμενο αντιλαϊκό βήμα: τη Σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα στην άρδευση.

Από κοντά και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ που προσπάθησε να παρουσιάσει το άσπρο μαύρο, λέγοντας ότι η αλλαγή του κανονισμού θα σημάνει περισσότερα έσοδα για να πληρώνει – την ίδια στιγμή, βέβαια, που δεν είπε από πού θα έρθουν αυτά τα «περισσότερα έσοδα». Ενώ το μεγάλο του άγχος ήταν να μην επιλέξουν οι αγρότες που τσακίζονται από την πολιτική αυτή το δρόμο της οργάνωσης και του αγώνα. «Το μέλλον δεν παίζεται στο πεζοδρόμιο», τόνισε, εκφράζοντας τον συνολικότερο φόβο και αυτής της κυβέρνησης. Αποκαλύπτοντας, όμως και το που βρίσκεται τελικά η διέξοδος για τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους.

 Και η διέξοδος είναι εδώ. Δεν είναι η ανακύκλωση πολιτικών επιλογών που έχουν δοκιμαστεί, απλά με άλλες κυβερνήσεις. Τι ήρθε να προσθέσει για παράδειγμα η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ για την επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου; Όταν επικαλείται την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε., δηλαδή το πρόβλημα ως λύση. Όταν κάνει κριτική στις καθυστερήσεις του ΕΛΓΑ την ίδια στιγμή που έχει προωθήσει ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση την ιδιωτικοποίησή του.

Ασφαλώς δεν μπορεί να δώσει καμία λύση ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επίσης στηρίζει τις ίδιες στρατηγικές, έχει τις ίδιες αντιλαϊκές περγαμηνές ως κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι ανακοινώσεις του μιλάνε γενικόλογα για καθυστερήσεις, αγκυλώσεις, γραφειοκρατία, αλλά κουβέντα δεν αναφέρει για την ταμπακιέρα.

Αυτή που χρειάζεται να βάλουν στο στόχαστρο με την οργάνωση και τον αγώνα τους οι ίδιοι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι. Τον δρόμο ανάπτυξης στον οποίο οι παραγωγοί του πλούτου δεν καρπώνονται τα αποτελέσματα του μόχθου τους. Για να καταλήγει ιδιοκτησία μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων, που έχουν το κράτος τους και τις διακρατικές ενώσεις τους για να εξασφαλίζουν τα συμφέροντά τους. Έτσι, τον 21ο αιώνα, με αυτή την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης, το σύστημά τους δεν μπορεί να δώσει καμία λύση σε στοιχειώδη προβλήματα. Την ίδια στιγμή που παράγεται όλος αυτός ο πλούτος, δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε καν το απαραίτητο προσωπικό και τα μέσα για την κατάσβεση μιας φωτιάς όπως αυτή στη Μαγνησία που δεν ήταν καν σε δασική περιοχή! Και δεν θα εξασφαλίσει ούτε την αποκατάσταση, μετά τη φωτιά. Οι δηλώσεις του κυβερνητικού κλιμακίου ήταν σαφείς: αποζημιώσεις με το σταγονόμετρο, τέλη Οκτώβρη τα ψίχουλα για τους κτηνοτρόφους, τέλη του χρόνου η προκαταβολή των ψίχουλων για τους αγρότες!

Για αυτό επιμένουμε ότι είναι κρίσιμο οι αγροτοκτηνοτρόφοι να πιστέψουν στη δύναμη του αγώνα τους και οργανωμένα, μαζικά, να διεκδικήσουν:

Άμεση, χωρίς καμία καθυστέρηση αποζημίωση στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για την καταστροφή που υπέστησαν σε κτηνοτροφικές μονάδες, γεωργικές εκτάσεις, ζωικό κεφάλαιο, και άλλες υλικοτεχνικές υποδομές. Τονίζουμε, στο 100% της αξίας και ας αφήσουν τα πονηρά οι διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες για την «ασφαλιζόμενη αξία» ή την επίκληση του άρθρου 7 του κανονισμού του ΕΛΓΑ που επιβάλλει κόφτες.  ΕΛΓΑ που θα αποζημιώνει χωρίς χαράτσια, από τον κρατικό προϋπολογισμό, με βάση τις ανάγκες.

Χορήγηση άμεσα δωρεάν ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους, που ένα μήνα μετά ακόμα καθυστερούν και οι όποιες ζωοτροφές δίνονται είναι από προσφορές που δεν επαρκούν για όλους.

Απαιτείται να κλιμακωθεί η πάλη ενάντια στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ που αποδείχτηκε ότι ξεκληρίζει τους αγρότες και που δεν παίρνει διορθώσεις. Αυταπάτες που καλλιεργούν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ περί δήθεν μιας καλύτερης διαπραγμάτευσης για τη νέα ΚΑΠ.

Εμείς μπορούμε να το πούμε: Το ΚΚΕ θα είναι εκεί, μαζί σας. Ήμασταν μαζί, στη μάχη της φωτιάς, με όλο τον λαό και τη νεολαία της περιοχής μας. Ο καθένας όπως μπορούσε, με την τσάπα, τα κλαδιά, τα νερά και τα τρόφιμα, κάνοντας πράξη το σύνθημα «μόνο ο λαός σώζει τον λαό». Τώρα συνεχίζουμε τη μάχη. Την πιο δύσκολη. Για τις αποκαταστάσεις και αποζημιώσεις. Με την ίδια αλληλεγγύη και θέληση, γιατί και αυτή είναι μάχη επιβίωσης για δεκάδες και δεκάδες οικογένειες.