ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πανεργατικός ξεσηκωμός για να μην περάσει το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο

Του Τάσου Τσιαπλέ, υποψήφιου περιφερειάρχη Θεσσαλίας με την Λαϊκή Συσπείρωση
Πανεργατικός ξεσηκωμός για να μην περάσει το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο

Η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή, με βάση την Οδηγία της λυκοσυμαχίας της Ε.Ε 2019/1152, με το οποίο θέλει να ολοκληρώσει το έγκλημα της κατάργησης του 8ώρου – 40ώρου, γυρίζοντας τους εργαζόμενους έναν αιώνα πίσω.

Μετά τις απλήρωτες υπερωρίες που προβλέπονται από τον “νόμο Χατζηδάκη”, τώρα θεσμοθετείται το “δικαίωμα” των εργοδοτών να κάνουν “λάστιχο” τους εργαζόμενους, απασχολώντας τους ως και 13 ώρες την ημέρα, ως και 78 ώρες την εβδομάδα, σε 2 και 3 δουλειές για να τα βγάλουν πέρα με τους μισθούς πείνας.

Ταυτόχρονα, εισάγονται στο ελληνικό εργατικό δίκαιο οι πιο άθλιες μορφές εργασιακής εκμετάλλευσης, οι “συμβάσεις εργασίας μηδενικών ωρών” και η εργασία “κατά παραγγελία”, που σημαίνουν ότι οι εργαζόμενοι δεν θα ξέρουν πότε και για πόσες ώρες θα δουλέψουν και τι μισθό θα πάρουν. Θα “κρέμονται” πάνω από το τηλέφωνό τους περιμένοντας το SMS του εργοδότη, χωρίς να μπορούν να οργανώσουν τη ζωή τους σε κανένα επίπεδο. Αυτή είναι η “σταθερότητά” για την οποία μιλούσε η Ν.Δ προεκλογικά: Σταθερότητα για τα κέρδη των εκμεταλλευτών και απόλυτη ανασφάλεια για τις ζωές των εργαζόμενων και των οικογενειών τους.

Επίσης υλοποιείται μια πάγια επιδίωξη του ΣΕΒ, η σχεδόν ολοκληρωτική κατάργηση του ορίου των υπερωριών, με ανυπολόγιστες συνέπειες στην υγεία και στη ζωή των εργαζομένων. Αυτή είναι η “ευρωπαϊκή κανονικότητα”, για την οποία μιλούν όλα τα κόμματα και τα στελέχη τους στην Περιφέρεια και στους Δήμους, που υπηρετούν το καπιταλιστικό σύστημα στη χώρα μας και προσκυνούν την Ε.Ε των μονοπωλίων.

Η εν λόγω Οδηγία ψηφίστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο από τη Ν.Δ και τους ναζιστές Χρυσαυγίτες ευρωβουλευτές, ενώ την υπέγραψε και η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο Συμβούλιο της Ε.Ε.

Το άθλιο νομοσχέδιο συμπληρώνεται με τις απαράδεκτες διατάξεις που προβλέπουν πρόστιμα και φυλάκιση στους εργαζόμενους που θα περιφρουρήσουν την απεργία από τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς της εργοδοσίας. Με αυτόν τον τρόπο κατοχυρώνεται ως “δικαίωμα” και η απεργοσπασία και δέχεται άλλο ένα χτύπημα το πραγματικό εργατικό δικαίωμα στη συλλογική διεκδίκηση, στην απεργία.

Οι άλλοι δυο υποψήφιοι περιφερειάρχες Θεσσαλίας, οι κ. Αγοραστός της Ν.Δ και κ. Κουρέτας του ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ΜΕΡΑ 25, ποιούν τη νήσσα, απέναντι στο νέο αντεργατικό έκτρωμα.

Το ΚΚΕ και τα ψηφοδέλτια της «Λαικής Συσπείρωσης» που κατεβάζει στην Περιφέρεια και στους Δήμους, τάσσονται κάθετα απέναντι στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο και καλούμε τους εργατουπάλληλους σε ξεσηκωμό για να μην περάσει απο τη Βουλή.

Τώρα οι εργαζόμενοι, με πιο ισχυρό ΚΚΕ και ενισχυμένα τα ψηφοδέλτια της «Λαικής Συσπείρωσης» σε Περιφέρεια και Δήμους στις 8 Οκτώβρη, να διεκδικήσουν πλήρη και σταθερή δουλειά με ΣΣΕ και σύγχρονα δικαιώματα. 7ωρο, 5θήμερο, 35ωρο, με γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Προστασία και διεύρυνση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των εργαζομένων.