ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επιλεκτικά ανίκανο κράτος να προστατέψει τη ζωή και την περιουσία του λαού

"Οργάνωση και αγώνας για άμεσα μέτρα αποκατάστασης - Μόνο ο λαός σώζει το λαό!" σημειώνεται σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ
Επιλεκτικά ανίκανο κράτος να προστατέψει τη ζωή και την περιουσία του λαού

Το πέρασμα της σφοδρής κακοκαιρίας απ’ τη Μαγνησία και όλη τη Θεσσαλία αφήνει ανεξίτηλο σημάδι σε όλη την περιοχή, στους όρους και τις συνθήκες της ζωής του λαού μας. Νεκροί, αγνοούμενοι, τεράστιες καταστροφές στις υποδομές, στους δρόμους, σε σπίτια, μαγαζιά, κτηνοτροφικές μονάδες. Η γεωργική παραγωγή στον κάμπο και στο Πήλιο έχει καταστραφεί. Χωριά είναι αποκλεισμένα και οι κάτοικοι χωρίς νερό, ρεύμα,με έλλειψη ειδών πρώτης ανάγκης, χωρίς πρόσβαση σε μονάδες υγείας.

Ασφαλώς αυτό που προέχει είναι ο απεγκλωβισμός των αποκλεισμένων, η εξασφάλιση της τροφοδοσίας και της απαραίτητης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των κατοίκων των αποκομμένων περιοχών. Ωστόσο η έκταση και οι συνέπειες των καταστροφών τώρα αποκαλύπτονται. Είναι άγνωστο πότε θα αποκατασταθεί η υδροδότηση της πόλης, ενώ οι τόνοι λάσπης, τα φερτά υλικά, τα νεκρά ζώα κλπ δημιουργούν μια υγειονομική βόμβα που μπορεί να σκάσει πάνω στα κεφάλια μας.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των πληγέντων στις γειτονιές της πόλης που πλημμύρισαν και των χωριών που δοκιμάζονται. Συμβάλλοντας έμπρακτα στην προσπάθεια να σωθούν και να καθαριστούν σπίτια, περιουσίες των λαϊκών οικογενειών. Όλοι, και πριν απ’ όλα οι πληγέντες, αναγνωρίζουν το γεγονός ότι ο λαός είναι απροστάτευτος,οι πόλεις, οι υποδομές, οι δρόμοι είναι ανοχύρωτα μπροστά σε μία «θεομηνία», που ξέραμε ότι θα έρθει.

Φαίνονται πλέον πολύ καθαρά οι μεγάλες ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, της Περιφέρειας, της Δημοτικής Αρχής Βόλου και των άλλων τοπικών αρχών για τις τεράστιες ελλείψεις στην πολιτική προστασία. Για την επιλεκτική αλλά και εγκληματική ανικανότητα του αστικού κράτους να προστατέψει τη ζωή και την περιουσία του λαού με τα αναγκαία έργα και υποδομές από τις φυσικές καταστροφές.

Στη Μαγνησία, παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις και διεκδικήσεις των κατοίκων, παρά το γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια η περιοχή είχε αντιμετωπίσει παρόμοια καιρικά φαινόμενα, κυβέρνηση, Περιφέρεια Θεσσαλίας και δημοτική αρχή Βόλου  δεν προχώρησαν στα αναγκαία μέτρα πρόληψης για την προστασία της ζωής και της λαϊκής περιουσία των κατοίκων.

Οι καταστροφικές και θανατηφόρες πλημμύρες τον Οκτώβριο του 2006 και τον Δεκέμβρη του 2009, είχαν προειδοποιήσει! Έδειξαν, από τότε, ότι ο Βόλος είναι ανοχύρωτη πόλη απέναντι στη πλημμύρες. Όπως ανοχύρωτες αποδεικνύονται και οι άλλες περιοχές της Μαγνησίας, η Ζαγορά, το Νότιο Πήλιο, ο Αλμυρός, οι παρακάρλιες περιοχές.

Όμως καμιά ολοκληρωμένη μελέτη για αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα δεν έγινε εδώ και χρόνια!Ενώ «εγκαινιάζονται» έργα, όπως η γέφυρα στον Ξηριά Αλμυρού (που έγινε πριν από τρία χρόνια) και στις Άσπρες Πεταλούδες (λίγους μήνες πριν), και άλλα, τα οποία είτε κατέρρευσαν σαν από χαρτί, είτε έγιναν φράγμα με αποτέλεσμα να περάσει το νερό στο Νέο Δέλτα της Ν. Ιωνίας. Το γιατί έγιναν πλέον είναι φανερό:Για να βγάλουν κέρδη οι κατασκευαστικές εταιρίες, όχι να προστατευθεί ο λαός.

Αντίθετα αναγκαία έργα δεν ολοκληρώνονται! Όπως στο «Βαθύρεμα», στον Περιφερειακό, όπως αυτά στην Αγριά και στην «Παιδόπολη, στη γέφυρα του ΟΣΕ στον Κραυσίδωνα. Υπάρχει έλλειψη ελέγχου της στατικότητας γεφυρών και άλλων υποδομών, που έχουν κατασκευαστεί πριν από δεκαετίες. Κακοτεχνίες και διαρκή μπαλώματα στις αποκαταστάσεις ζημιών (βλ. Ζαγορά). Ελλιπής καθαρισμός των ρεμάτων. Ανεπαρκές δίκτυο όμβριων υδάτων, πεπαλαιωμένο με βουλωμένα φρεάτια. Απογύμνωση σε προσωπικό στις υπηρεσίες των δήμων.

Όμως όλα τα παραπάνω, αποτελούν «κόστος» για το κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις και τους δημάρχους. Δεν θέλουν και δεν μπορούν να τα υλοποιήσουν γιατί προτεραιότητά τους να μπουκώνουν με 1,2 δις ευρώ απ’ το ΕΣΠΑ 2014-2020 μεγάλες επιχειρήσεις και κατασκευαστικούς ομίλους.
Μπορεί να πολλαπλασιάζονται οι «θεομηνίες», όμως, κυβέρνηση και τοπική διοίκηση, αντί να έχουν σχεδιασμό για έργα πρόληψης και προετοιμασίας, ώστε να μειώνονται οι επιπτώσεις, να προστατεύεται η ζωή του λαού, μιλούν για «ακραία καιρικά φαινόμενα» προκειμένου να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

Το γεγονός όμως είναι ότι έχουμε να κάνουμε με ένα αστικό κράτος που αποδεικνύεται ικανό μόνο για τα συμφέροντα των λίγων. Και στη Μαγνησία αποδείχτηκε ότι «ακραίο φαινόμενο» είναι ακριβώς αυτή η πολιτική υπέρ του κεφαλαίου που αφήνει απροστάτευτο τον λαό.

Η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει στην οργάνωση του αγώνα για:
·      Άμεσο καθαρισμό απ’ τη λάσπη, τα φερτά υλικά κλπ, να γίνουν τώρα οι αναγκαίοι ψεκασμοί και απολυμάνσεις. Εξασφάλιση της επιδημιολογικής παρατήρησης με ευθύνη του κράτους. Παρακολούθηση των επιπτώσεων των μεταδοτικών νοσημάτων στη δημόσια υγεία. Ενίσχυση με προσωπικό όλων των δημόσιων υπηρεσιών για την αποκατάσταση των ζημιών.
·       Με ευθύνη των κρατικών και δημοτικών υπηρεσιών να εξασφαλιστεί ο απεγκλωβισμός των ανθρώπων απ’ τις αποκλεισμένες περιοχές  καθώς και η πρόσβαση σε δομές υγείας. Έκτακτες προσλήψεις στο ΕΚΑΒ, ενίσχυση των κινητών μονάδων υγείας
·        Αποκατάσταση των φθορών στο οδικό δίκτυο όλης της Μαγνησίας. Να αποκατασταθεί άμεσα η οδική σύνδεση των περιοχών στη Ζαγορά και στο Ν. Πήλιο.
·      Να γίνει πλήρη καταγραφή όλων των ζημιών και να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να ανασταλούν όλα τα χρέη των πληγέντων αυτοαπασχολουμένων και των λαϊκών οικογενειών.
·      Να δοθεί άμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε όλους τους πληγέντες.
·      Να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα για να προστατευτούν η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της περιοχής. Να υλοποιηθεί άμεσα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας που θα εκπονηθεί με ευθύνη του κράτους με γενναία κρατική χρηματοδότηση.Έλεγχος, συντήρηση και επέκταση των αντιπλημμυρικών έργων και σύνδεσή τους με άλλα έργα της περιοχής.Αντιπλημμυρική θωράκιση των ρεμάτων που διέρχονται κατοικημένες περιοχές.
·      Έλεγχος της στατικότητας όλων των γεφυρών. Αποκατάσταση των φθορών που υπέστη από την πλημμύρα (π.χ. παράσυρση των επιχωμάτων των πρανών, κ.ά.)