ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Για την δημόσια υγεία, την ύδρευση και το άνοιγμα των σχολείων με αυτές τις συνθήκες ζήτησε να ενημερωθεί το ΚΚΕ

Μαγνησίας σε σχέση με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά τις καταστροφές και αφορά το σοβαρό ζήτημα της δημόσιας υγείας.
Για την δημόσια υγεία, την ύδρευση και το άνοιγμα των σχολείων με αυτές τις συνθήκες ζήτησε να ενημερωθεί το ΚΚΕ

Επίσκεψη στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και συνάντηση με την προϊσταμένη της Διεύθυνσης κ. Κολημήτρα Χρυσούλα, πραγματοποίησε κλιμάκιο της Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ αποτελούμενο από τους Βασίλη Μεταξά, βουλευτή Μαγνησίας, Απόστολο Νάνο, περιφερειακό σύμβουλου Θεσσαλίας και Απόστολο Ριζόπουλο, δημοτικό σύμβουλο Βόλου και υποψήφιου Δημάρχου Βόλου με την Λαϊκή Συσπείρωση.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ ζήτησε να ενημερωθεί για τις ενέργειες της υπηρεσίας στο σοβαρό ζήτημα της δημόσιας υγείας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, ιδιαίτερα σε σχέση με το πρόβλημα της ύδρευσης, αλλά και τα σοβαρά ζητήματα που αφορούν τα λιμνάζοντα νερά και τη λάσπη, καθώς και το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων.

Στην παρέμβασή του, ο Βασίλης Μεταξάς, δήλωσε τα ακόλουθα:

«Θέλουμε να σας μεταφέρουμε την αγωνία των κατοίκων της Μαγνησίας σε σχέση με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά τις καταστροφές και αφορά το σοβαρό ζήτημα της δημόσιας υγείας. Επιμένουμε ότι δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να αντιμετωπίζεται το θέμα όπως σε μια «κανονική» περίοδο που και τότε υπήρχαν σοβαρές ελλείψεις και κενά στην υπηρεσία σας, εξαιτίας της διαχρονικής πολιτικής όλων των κομμάτων σε κάθε επίπεδο του κράτους, κεντρικά και τοπικά, που αντιμετωπίζουν και τη δημόσια υγεία ως κόστος. Αυτή τη στιγμή απαιτείται να στηριχθούν έμπρακτα όλες οι δημόσιες δομές υγείας και να προχωρήσουν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την προστασία του λαού.

Τις θέτουμε αναλυτικά:

  • Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε πόσιμο νερό, φαγητό, ρεύμα και ανάγκες υγιεινής για όλους έως ότου αποκατασταθεί το σύστημα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης  με όλα τα απαραίτητα μέσα (εμφιαλωμένα νερά, γεννήτριες, μερίδες φαγητού κτλ.) και ευθύνη του κράτους
  • Αξιοποίηση των υποδομών νοσοκομείων, στρατού, ξενοδοχείων για τις ανάγκες επισιτισμού (μαγειρία) και υγιεινής (πλυντήρια)
  • Να αποστραγγιστούν άμεσα οι περιοχές οι οποίες εγκυμονούν υγειονομικό κίνδυνο
  • Εξασφάλιση μέσων ατομικής υγιεινής (έως την αποκατάσταση του αποχετευτικού συστήματος).
  • Εξασφάλιση μέσων ατομικής προστασία (στολές, γάντια κτλ.) σε όλες τις οικογένειες που καθαρίζουν τις οικίες και επιχειρήσεις τους.
  • Με ευθύνη του κράτους να παρακολουθούνται οι περιβαλλοντικές παράμετροι, η επιδημιολογική επιτήρηση και παρακολούθηση των επιπτώσεων των μεταδοτικών νοσημάτων στη δημόσια υγεία 
  • Να εξασφαλιστούν κινητές μονάδες υγείας ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες υγείας του πληθυσμού που δεν μπορεί να μετακινηθεί
  • Να ενισχυθεί το Πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" και "Κατ` οικον νοσηλεια" με μόνιμο προσωπικό
  • Να εξασφαλιστεί η απολύτως δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των πασχόντων
  • Να διοριστούν με έκτακτες διαδικασίες (έλεγχο τυπικών προσόντων) όλοι οι γιατροί και λοιποί υγειονομικοί που έθεσαν υποψηφιότητα στις πρόσφατα προκηρυγμένες θέσεις για τις δομές υγείας της Θεσσαλίας
  • Να γίνουν άμεσα έκτακτες προσλήψεις στο ΕΚΑΒ και ενίσχυση των κινητών μονάδων υγείας και των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ
  • Να εξασφαλιστούν ομάδες ταχείας παρέμβασης, συγκροτημένες κυρίως από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, για την παροχή άμεσης συμβουλευτικής υποστήριξης και βραχείας διάρκειας ψυχολογικής υποστήριξης σε ατομικό, ομαδικό και κοινοτικό επίπεδο   

Ξεχωρίζουμε ιδιαίτερα κάποια επιπλέον σοβαρά ζητήματα που χρειάζεται να επισημανθούν και κυρίως να λυθούν:

  • Υπάρχει αυτή τη στιγμή μια σοβαρή, στα όρια της ανεύθυνης, στάση, κυρίως από μεριάς δημοτικής αρχής Βόλου και διεύθυνσης της ΔΕΥΑΜΒ, καθησυχάζοντας για την ποιότητα του νερού του δικτύου, χωρίς να έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι. Θεωρούμε εδώ ότι η υπηρεσία σας θα πρέπει να παρέμβει πιο άμεσα. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι δεν υπάρχει ούτε καν ο απαιτούμενος συντονισμός με τις υπηρεσίες ύδρευσης της περιοχής και ιδιαίτερα με τη ΔΕΥΑΜΒ.
  • Χρειάζεται να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι στα σχολεία, πριν το άνοιγμά τους, ζήτημα που αφορά και την υπηρεσία σας. Εδώ δεν μπορεί να υπάρξει αντίστοιχη ανευθυνότητα από τις δημοτικές και την περιφερειακή αρχή.»

Τέλος, το κλιμάκιο ευχήθηκε καλή δύναμη στους υπαλλήλους της υπηρεσίας και δήλωσε ότι θα βρίσκεται σε πιο στενή επαφή ζητώντας πιο συχνή ενημέρωση.