ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β.Μεταξάς: Το ΚΚΕ θα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την ανατροπή του αντεργατικού νομοσχεδίου

Ομιλία του βουλευτή Μαγνησίας του ΚΚΕ στη συζήτηση για το υπό ψήφιση νέο εργασιακό νομοσχέδιο
Β.Μεταξάς: Το ΚΚΕ θα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την ανατροπή του αντεργατικού νομοσχεδίου

 

Όσο κι αν προσπάθησε η κυβέρνηση να παρουσιάσει το μαύρο άσπρο με το παρόν νομοσχέδιο, η αλήθεια είναι ότι πνίγηκε πανηγυρικά με το ίδιο της το σάλιο.

Οι φραστικές κορώνες περί «προστασίας εργαζομένων», ότι «θα τρέχουν να δουλεύουν όλοι την Κυριακή», τα ανεκδιήγητα τύπου «ισχυροποιείται η θέση του εργαζόμενου με δύο εργοδότες»

κορυφώθηκαν με την απάτη των τριετιών, που η ανακοίνωση δια στόματος πρωθυπουργού με σκοπό να χρυσωθεί το χάπι ενός ακόμα αντεργατικού εκτρώματος αποδείχτηκε φιάσκο.

Φέρατε μια τροπολογία που την ονομάσατε «ξεπάγωμα τριετιών» όπου αναγράφεται ότι θα αρχίσουν να εφαρμόζονται το 2027 (!), αν είναι κάτω από το 10% η ανεργία, αν ο πληθωρισμός το επιτρέπει, αν η δημοσιονομική πειθαρχία το επιτρέπει! Δηλαδή, αν το επιτρέψουν οι μεγάλοι όμιλοι και οι απαιτήσεις τους!

Αυτό το ονομάζετε «ξεπάγωμα των τριετιών»!

Ποιον κοροϊδεύετε; Δεν ξέρει ο λαός τι σημαίνει «δημοσιονομική πειθαρχία»;

Εδώ κόψατε ακόμα και αυτό το πενιχρό market pass όπως είπατε: για τη στήριξη των πλημμυροπαθών, γιατί δεν μπορεί να διακινδυνέψουμε την επενδυτική βαθμίδα.

Κι εδώ πάλι κοροϊδία! Γιατί δεν κόψατε το market pass για τους πλημμυροπαθείς!

Το κόψατε για να μην ακουμπήσετε στο ελάχιστο τα προνόμια προς τους επιχειρηματικούς ομίλους (τις φοροαπαλλαγές τους, τα πακέτα των δισεκατομμυρίων με τις επιδοτήσεις), μην τυχόν και τους στερήσετε την υψηλή κερδοφορία τους!

Αυτούς προστατεύετε και με την τροπολογία για τις τριετίες

Αυτούς προστατεύετε και συνολικά με το νομοσχέδιο.

Δεν μπορείτε να προσφέρετε καμία απολύτως προστασία στο λαό. Εσείς και όσοι υπηρετούν το δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων (από όποιον δρόμο).

Όπως δεν προσφέρατε καμία προστασία στις πυρκαγιές και στις πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλία. Κι εδώ για προστασία μιλούσατε, μετά τον Ιανό. Για προστασία μιλήσατε και από τη ΔΕΘ.

Και για τρίτη εβδομάδα δεν μπορείτε να συμμαζέψετε σχεδόν τίποτα από τις  καταστροφές. Πιο πολύ σπέρνετε τον πανικό, κάνοντας ανεύθυνες και επικίνδυνες δηλώσεις, όπως με την ποιότητα του νερού στο Βόλο ή με την κατάσταση στον Παγασητικό.

Και αν δεν ήταν η οργάνωση και οι διεκδικήσεις του λαού,  των κατοίκων, όπως της Λάρισας, του Παλαμά που τα σωματεία των γιατρών έστησαν ιατρείο αλληλεγγύης γιατί τους έχετε εγκαταλείψει , των Μεγάλων Καλυβίων στα Τρίκαλα, της Μηλίνας, της Ζαγοράς που με τον αγώνα τους, με την πίεση που άσκησαν, σάς ανάγκασαν να διπλασιάσετε τα μηχανήματα που επιχειρούν  στην περιοχή

αν δεν ήταν η λαϊκή αλληλεγγύη μαζί με την οργάνωση και την πάλη των πληγέντων, θα ήταν ο κόσμος ακόμα χωμένος στις λάσπες, θα θρηνούσαμε κι άλλα  θύματα!

Το σύνθημα «μόνο ο λαός σώζει τον λαό» που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή σε όλη τη Θεσσαλία, που εκφράστηκε και σήμερα στην απεργία, στις μεγάλες συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις όπου ενώθηκαν εργάτες και αγρότες στο δρόμο, στον αγώνα, όπως έγινε στη συγκέντρωση στο Βόλο,

σας προβληματίζει. Σας προκαλεί και πανικό, όπως έδειξε στην ομιλία του ο υπουργός εργασίας.

Δεν θέλετε να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο ο λαός. Τον θέλετε εγκλωβισμένο στη λογική σας.

Τη λογική κόστους – οφέλους, του κέρδους. Αυτή που οδήγησε πριν τις πλημμύρες στην εγκληματική πολιτική της ανταποδοτικότητας, των επιλέξιμων έργων, που άφησε απροστάτευτο το λαό για άλλη μια φορά. Τη λογική που έχετε και τώρα, κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης.

Που για να προχωρήσει κάτι, το πιο απλό, χρειάζεται πάλι να πάει μπόλικο χρήμα στον μεγαλοεργολάβο, στην τεχνική εταιρία, να προσβλέπουν σε μεγάλο κέρδος για να ασχοληθούν, αλλιώς…

…αλλιώς θα κάθεστε και θα κοιτάτε, όπως κάνετε 16 μέρες τώρα που κάθεστε και κοιτάτε την γκρεμισμένη γέφυρα στο Πουρί του Πηλίου, όπου ένα χωριό βρίσκεται ακόμα εγκλωβισμένο, και σηκώνετε τα χέρια ψηλά!

Γιατί, για να φτιάξετε τη γέφυρα, πρέπει να βρείτε έναν μεγαλοεπιχειρηματία και να τον πείσετε ότι θα βγάλει ικανοποιητικό κέρδος αν ασχοληθούν. Και το τι σημαίνει  ικανοποιητικό κέρδος στις κατασκευές και ιδιαίτερα στις γέφυρες, μια χαρά το καταλάβαμε όλοι στο πετσί μας και ακόμα περισσότερο οι κάτοικοι στο νέο Δέλτα του Βόλου ή στον  Αλμυρό!

Εμείς, λοιπόν, δεν σας κατηγορούμε για ανικανότητα, όπως κάνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, για να κρύψουν την κοινή στρατηγική όλων σας.

Μια χαρά ικανοί είστε όταν πρόκειται για τα κέρδη των ομίλων! Εκεί αξιοποιείτε την τελευταία λέξη της τεχνολογίας! Με ένα κουμπί οι πλειστηριασμοί, κληρονομιά και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ!

Τρεχάτε ποδαράκια μου όταν είναι να νομιμοποιήσετε και να επεκτείνετε τα νέα εργασιακά γκέτο με τις 13 ώρες δουλειάς, 6 μέρες τη βδομάδα.

Και με τον ίδιο κυνισμό που λέγατε στις πυρκαγιές και τις πλημμύρες ότι όσοι έχασαν τη ζωή τους σκοτώθηκαν επειδή δεν υπάκουσαν στο 112, με τον ίδιο κυνισμό στέλνετε εργαζόμενους να σακατεύονται, να πεθαίνουν κυριολεκτικά στη δουλειά.

«Είναι επιλογή των εργαζομένων». Αυτό επαναλάβατε μαζί με άλλα πολλά που είπατε στη σημερινή συζήτηση!

Ε, λοιπόν, να πάρετε και το γνωστό παπαγαλάκι σας που έλεγε για το νομοσχέδιο ότι «θα κάνουν ουρά οι εργαζόμενοι για να δουλέψουν Κυριακή» και να πάτε να βρείτε τη μάνα του 28χρονου εργάτη στη Χαλυβουργία του Βόλου που σκοτώθηκε την Κυριακή που μας πέρασε πάνω στο μεροκάματο. Να πάτε στην οικογένεια και στα παιδιά του 38χρονου εργαζόμενου που πάλι την ίδια μέρα, Κυριακή, σκοτώθηκε στο Καρνάγιο της Αγ. Κυριακής και να τους τα πείτε. Εκεί να πάτε να κάνετε μάθημα για την ελεύθερη επιλογή!

Και στη διάλεξη περί ελευθερίας που θα κάνετε, να πείτε και πως γίνεται στη Χαλυβουργία να έχουμε κάθε λίγο και λιγάκι θανατηφόρα, μόλις πριν από ενάμιση μήνα πάλι σκοτώθηκε εργάτης εκεί. Και πριν από κάποιους μήνες, πάλι. Να δικαιολογήσετε πως γίνεται στα ναυπηγεία να έχουμε κάθε τόσο ατυχήματα, επίσης θανατηφόρα.

Εκεί να πάτε και να τους πείτε για τις ευεργετικές επιδράσεις της δουλειάς των δεκατριών ωρών και 6 μερών τη βδομάδα και πως «ο εργαζόμενος ισχυροποιεί τη θέση του» με το νομοσχέδιό σας, όπως διατείνεστε!

Εμείς, το λέμε ξανά: όχι μόνο θα το καταψηφίσουμε, αλλά θα είμαστε στην πρώτη γραμμή μαζί με τους εργαζόμενους, τα σωματεία και τα συνδικάτα, για να ανατραπεί. Μαζί με την πολιτική σας και το σύστημά σας.