ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Να παρθούν τώρα μέτρα στήριξης των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας

Να αποζημιωθούν πλήρως για τις ζημιές που υπέστησαν, ζητά από τον υπουργό Ανάπτυξης με επίκαιρη ερώτηση ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ
Να παρθούν τώρα μέτρα στήριξης των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Ανάπτυξης  

Θέμα: Να παρθούν τώρα μέτρα στήριξης των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας. Να αποζημιωθούν πλήρως για τις ζημιές που υπέστησαν. 

Χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες βρίσκονται σε απόγνωση από τις συνέπειες των καταστροφικών πλημμυρών στις περιοχές της Θεσσαλίας. Μετά από χρόνια κρίσης, lockdown, ακρίβειας, οι καταστροφές αυτές ίσως είναι το τελειωτικό χτύπημα, αφού σε πολλές περιπτώσεις είναι ολοσχερείς.

Τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση δεν επαρκούν στο ελάχιστο για να ορθοποδήσουν, ούτε καλύπτουν τις άμεσες ανάγκες της οικογένειάς τους. Δεν προβλέπεται κανένα επίδομα προκειμένου να εξασφαλιστεί η οικογενειακή επιβίωση και η εφάπαξ ενίσχυση έως 4.000 ευρώ είναι σταγόνα στον ωκεανό. Η πρόβλεψη για αποζημίωση των ζημιών στο 70% είναι προκλητική, δεν επαρκεί και οδηγεί σε νέα ομηρία στις τράπεζες. Η πρόβλεψη για τις αποζημιώσεις μηχανολογικού εξοπλισμού  (βάσει  τιμολογίου αγοράς και ετήσιου συντελεστή απόσβεσης 10%) αφήνει την πλειοψηφία χωρίς αποζημίωση. Σε κάθε περίπτωση, 15 μέρες μετά τις καταστροφές πολλοί είναι αυτοί που δεν έχουν δει ακόμα ούτε ένα ευρώ στήριξης. Πώς θα επιβιώσουν αυτοί και οι οικογένειές τους;

Με βάση την παραπάνω κατάσταση, επιβάλλονται μια σειρά άμεσα μέτρα όπως:

- Καταβολή μηνιαίας οικονομικής ενίσχυσης για 6 μήνες, ύψους 1.000 ευρώ

- Πλήρης καταγραφή των ζημιών. Άμεση εφάπαξ ενίσχυση 10.000 ευρώ. Καταβολή αποζημίωσης στο 100% των ζημιών (χωρίς αποσβέσεις και άνευ κατάθεσης τιμολογίων αφού τα πολλά έχουν καταστραφεί), ώστε να αντικατασταθούν μηχανήματα, εμπορεύματα, πρώτες ύλες, οχήματα κλπ.

- Απαλλαγή φόρου εισοδήματος μέχρι τις 31/12/24. Κατάργηση ΕΝΦΙΑ, τέλους επιτηδεύματος, απαλλαγή από όλα τα δημοτικά τέλη. Απαλλαγή από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης και επιδότηση τους από τον κρατικό προϋπολογισμό μέχρι τις 12/12/24. Αναστολή όλων των τρεχουσών ρυθμίσεων μέχρι τις 31/12/24 σε εφορία, τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία. Γενναία διαγραφή χρεών.

- Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, κατασχέσεις, πλειστηριασμοί κλπ πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης μέχρι τις 31/12/24.

- Επιδότηση ενοικίου επαγγελματικής στέγης για όσο διάστημα δεν λειτουργεί η επιχείρηση.

- Απαλλαγή λογαριασμών οικιακής και επαγγελματικής χρήσης σε ενέργεια, νερό, τηλεπικοινωνίες για ένα εξάμηνο. Φθηνά τιμολόγια μέχρι τις 31/12/24.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, πώς τοποθετείται η κυβέρνηση στα παραπάνω ζητήματα. 

Ο Βουλευτής

Μεταξάς Βασίλης