ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

"Ο λαός μπορεί να τιμωρήσει την πολιτική που «πνίγει» τις ζωές μας στη λάσπη"

Από την συγκέντρωση της Λαϊκής Συσπείρωσης στον Βόλο
"Ο λαός  μπορεί να τιμωρήσει την πολιτική που «πνίγει» τις ζωές μας στη λάσπη"
Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Τάσος Τσιαπλές

Αισιόδοξο μήνυμα,  ότι το σύνθημα «με τις ζωές μας, όχι με τα κέρδη τους!», θα ακουστεί ξανά και πιο δυνατά στις κάλπες της επόμενης Κυριακής τόσο στο δήμο Βόλου όσο και στην περιφέρεια Θεσσαλίας, έστειλε η συγκέντρωση της  «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον Βόλο.

Στη συγκέντρωση που έγινε στο αμφιθέατρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, μίλησαν ο Τάσος Τσιαπλές, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας και  ο Απόστολος Ριζόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Βόλου.

Στη συγκέντρωση το παρών έδωσαν ο Βασίλης Μεταξάς, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ και ο Γιώργος Χαρίτος μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Να μπει ένα τέλος στο «πάμε και όπου βγει»

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Τάσος Τσιαπλές, σημείωσε ότι, «η θλίψη και η οργή για τους άδικους θανάτους των συνανθρώπων μας, για τις τεράστιες καταστροφές σπιτιών, επιχειρήσεων, κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων καλλιεργήσιμων εκτάσεων, από τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν τον Βόλο, τη Μαγνησία και γενικότερα τη Θεσσαλία και προηγούμενα από τη μεγάλη πυρκαγιά, μπορεί να μετατραπεί σε καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής που ασκούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, η περιφερειακή και οι δημοτικές αρχές, με μαζική υπερψήφιση των ψηφοδελτίων της Λαϊκής Συσπείρωσης, για να μπει ένα τέλος στο «πάμε και όπου βγει».

Γιατί σήμερα δεν μπορεί να κρυφτεί το γεγονός, ότι η ανείπωτη τραγωδία που έπληξε διπλά τη Μαγνησία και την Θεσσαλία, δεν οφείλεται στον «κακό καιρό», όπως μας είχαν πει και στον ΙΑΝΟ και στην πυρκαγιά, αλλά ότι πρόκειται για ένα ακόμα προδιαγεγραμμένο έγκλημα, αφού η Μαγνησία και η Θεσσαλία, με ευθύνη της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, περιφέρειας και δήμων, παραμένουν εντελώς αθωράκιστες, λόγω της απουσίας ενός ολοκληρωμένου σχεδίου και σύγχρονων έργων αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη.

Για τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, για  την ΕΕ, την περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, τη δημοτική αρχή Βόλου και τις άλλες παρατάξεις, ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός και τα έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής προστασίας, η στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό των Τ.Υ, της Π.Υ, της Δ.Υ, της πολιτικής προστασίας θεωρούνται «κόστος», αφού δεν αποφέρουν μεγάλα και σταθερά κέρδη στο κεφάλαιο και γι’ αυτό δεν είναι επιλέξιμα ή γίνονται αποσπασματικά και με το σταγονόμετρο». 

(…) «Η ισχυρή βροχόπτωση φταίει που δεν έγιναν τα μεγάλα και μικρά φράγματα στη Θεσσαλία, τα έργα διευθέτησης στον Κραυσίδωνα, στον Ξηριά, στον `Αναυρο, ένα σύγχρονο αποχετευτικό σύστημα στο Βόλο και τα αντιπλημμυρικά στο Πήλιο;

Που το Τεχνικό Πρόγραμμα της περιφέρειας Θεσσαλίας για το 2024, που ψηφίστηκε από ΝΔ, Ελληνική Αυγή και με πονηρό λευκό από ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, απο τα 271,8, εκ. ευρώ, προβλέπει, μόλις 5,5 εκ. ευρώ για αντιπλημμυρικά, όχι πραγματικά, αλλά για αποκαταστάσεις ζημιών από προηγούμενα καιρικά φαινόμενα, ενώ δίνει 55 δις. ευρώ επιδοτήσεις σε επιχειρηματίες; 

Που από τα 2,17 δις. ευρώ του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-20, το κονδύλι για αντιπλημμυρικά ήταν μόλις 13,8 εκ. (0,58%);».

Δεν θα μας σώσουν οι συνυπεύθυνοι

Στη συνέχεια κάλεσε τον κόσμο «να μην εμπιστευτούν το κοινό ψηφοδέλτιο ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τώρα τον πολιτικό γυρολόγο καθηγητή-μπίζνεσμαν κ. Κουρέτα, ο οποίος όχι μόνο δεν είναι το αντίπαλο δέος στον κ. Αγοραστό, αλλά θα μπορούσε να είναι και στο ίδιο ψηφοδέλτιο, αφού στα κύρια ζητήματα έχουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, όπως αποδείχθηκε όλα αυτά τα χρόνια και στο Π.Σ με την στήριξη των προϋπολογισμών, των τεχνικών προγραμμάτων, είτε με ΥΠΕΡ, είτε με ΛΕΥΚΟ για τα μάτια του κόσμου.

Ούτε φυσικά είναι απάντηση η ψήφος στο ψηφοδέλτιο της κ. Τζανακούλη, η οποία προέρχεται κι αυτή από τη ΝΔ και προσπαθεί να λειτουργήσει ως ανάχωμα εγκλωβισμού αγανακτισμένων ψηφοφόρων από τον κ. Αγοραστό, εντός της συντηρητικής παράταξης και του συστήματος, η οποία έχει τη στήριξη από επιχειρηματικά και άλλα συμφέροντα, μιας και αυτή υπηρετεί την ίδια αντιλαϊκή στρατηγική με τους κ. Αγοραστό και Κουρέτα. 

Ποτέ δεν στήριξαν πραγματικά όλοι αυτοί, τους αγώνες των εργατών, των αγροτών και ΕΒΕ, των συνταξιούχων, της νεολαίας, κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική, αλλά είναι υποστηρικτές της, υποστηρικτές της καπιταλιστικής ανάπτυξης, της ιδιωτικοποίησης της παιδείας και της υγείας, της ενέργειας, των υποδομών, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, της εγκατάστασης των αμερικανικών βάσεων στην περιοχή και τη χώρα μας, της συμμετοχής στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, την αντιμεταναστευτική πολιτική ΕΕ και κυβερνήσεων.

Στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής 8 Οκτώβρη, να ψηφίσουν μαζικά το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια, γιατί ήταν η μόνη δύναμη που έδρασε ως πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση, ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ, των κυβερνήσεων, της περιφέρειας-δήμων, στο αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Διοίκησης, κάτι που αναγνωρίζουν κατ’ ιδίαν και αντίπαλοι μας».

Αυτοί που άφησαν ανοχύρωτο το Βόλο έχουν ονοματεπώνυμο

Στη συνέχεια στο βήμα της συγκέντρωσης ανέβηκε ο Αποστόλης Ριζόπουλος, που σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Ο Βόλος μετράει τις πληγές του! Μετατράπηκε σε απέραντο ποτάμι λάσπης για δεύτερη φορά μέσα σε είκοσι μέρες.  Μέσα δυο ώρες!  Παλιό Λιμεναρχείο, Νεάπολη, Αγ. Ανάργυροι, Αγριά, Αλυκές, Νέα Καλλιθέα, χιλιάδες καταστήματα και σπίτια, ακόμη και το κέντρο του Βόλου «πνίγηκαν» στα νερά και στη λάσπη. Πάει χαμένος όλος ο αγώνας των ανθρώπων, που προσπάθησαν να ορθοποδήσουν από τις προηγούμενες καταστροφές.

Φωνάζαμε! Ξεμπαζώστε τα ρέματα! Τον Κραυσίδωνα, τον Ξηριά, τον Άναυρο, το ρέμα Ματσάγγου στην Αγριά. Θα μας πνίξουν! Καθαρίστε τα φρεάτια και τη λάσπη!Μας διαβεβαίωναν ότι όλα είναι εντάξει! Όλα υπό έλεγχο! Φύτευαν και λουλούδια και έβαζαν χριστουγεννιάτικες καμπανούλες!

Ε! Φτάνει πια! Αυτοί που άφησαν ανοχύρωτο το Βόλο και απροστάτευτους τους κατοίκους έχουν ονοματεπώνυμο. Η καταστροφή έχει τις υπογραφές του Μπέου, του Αγοραστού, του Μητσοτάκη! Έχει τη βούλα όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ, που με τις «βέλτιστες πρακτικές» της, λέει για την αντιμετώπιση κινδύνων πλημμύρας ότι είναι «οικονομικά αποδοτικότερο να προστατευτούν εκείνοι με τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία από το να προστατευτούν εκείνοι που είναι φτωχοί και με πενιχρά περιουσιακά στοιχεία».

Όλοι αυτοί με την απάνθρωπη πολιτική τους εδώ και χρόνια «παίζουν στα ζάρια» τη ίδια τη ζωή του λαού».

Να μην πέσει ο  λαός στις  «παγίδες» των ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ

Στη συνέχεια ο Αποστόλης Ριζόπουλος τόνισε ότι «δεν πρέπει να αφήνουμε έξω από το κάδρο των ευθυνών τους σοσιαλδημοκράτες επίδοξους διεκδικητές της δημοτικής αρχής. Ξεπέρασαν κάθε όριο! Έφτασαν στο σημείο να δίνουν  «μαυρογιαλούρικες» υποσχέσεις για κοινωνικά επιδόματα, το «Παπαπέτρος pass», όπως έχουμε καταγγείλει.

Η «Συμμαχία για τον Βόλο» και ο Ν. Παπαπέτρος, ο μπροστινός του ΠΑΣΟΚ των μνημονίων, του ΣΥΡΙΖΑ των μνημονίων και τώρα του νέου αμερικανόφερτου φρούτου, του Κασσελάκη, καθώς επίσης και των άλλων (από)κομμάτων μιας χρήσης, τους αποδεδειγμένα χρήσιμους στη στήριξη του σάπιου συστήματος, της πολιτικής του «κόστους – οφέλους», της ΕΕ.

Όλων αυτών που έχουν βάλει τη σφραγίδα τους σε όλο το αντιλαϊκό μείγμα για τη ζωή του λαού μας, στις απειλητικές παγίδες σε κάθε «στροφή» μιας επικίνδυνης καθημερινότητας, στην επιλεκτική ικανότητα του αστικού κράτους στην πρόληψη των καταστροφών, στην προστασία στους χώρους δουλειάς, στην υγεία, στην πρόνοια, στην εκπαίδευση, στην εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους οικονομικούς – ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Με «δημιουργική ασάφεια», είναι και δεν είναι, μπορεί «να μολύνει και να μη μολύνει», χωρίς «ιδεοληψίες και αγκυλώσεις για την ιδιωτικοποίηση του νερού», που είναι και δεν είναι με την ΑΓΕΤ, που «εικάζεται … ή φημολογείται» ότι ρυπαίνει και που ποτέ δεν την έχουν στοχοποιήσει! Που είναι και δεν είναι με τη δημόσια υγεία, αλλά θα διευκολύνουν τη μετακίνηση των ασθενών, αν γίνουν δημοτική αρχή, να χρυσοπληρώνουν στις ιδιωτικές κλινικές και νοσοκομειακές υποδομές, με γνωστούς μετόχους και από την πόλη μας,  για θεραπείες και χειρουργεία.

Αποτελούν την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος! Γι’ αυτό δεν αναφέρονται στην αντιδραστική και αντιλαϊκή πολιτική που ακολούθησαν οι  κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στην τοπική διοίκηση.

«Ξεχνούν» να μιλήσουν για την μείωση της χρηματοδότησης, για τους πάνω από 30 δις € κλεμμένων πόρων από την τοπική διοίκηση, τη διπλή φορολογία του λαού με τα ανταποδοτικά, τις ιδιωτικοποιήσεις και την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών, την αποκέντρωσή τους, στις Συμπράξεις με τον Ιδιωτικό Τομέα (ΣΔΙΤ), στην έλλειψη προσωπικού, στις εργασιακές συνθήκες «λάστιχο», στην απουσία μέτρων πολιτικής προστασίας, κ.ά. Για παράδειγμα: Είναι ή δεν είναι με τη δέσμευση των οικοπέδων μεγάλης ακίνητης περιουσίας για να γίνουν κοινόχρηστοι χώροι, σχολεία, νηπιαγωγεία, αθλητικοί χώροι;

Μπαινοβγαίνουν στις δικαστικές αίθουσες, για να κάνουν δήθεν αντιπολίτευση, υπερασπίζοντας την αστική νομιμότητα. Τους νόμους του αστικού κράτους που κόβονται και ράβονται στα συμφέροντα των ομίλων. Αυτούς τους νόμους που έφεραν την καρκινογόνα καύση, το LNG, που παραδίδουν το περιβάλλον στα πράσινα αρπακτικά, που βάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν με ψίχουλα από το πρωί μέχρι το βράδυ, με έως 13 ώρες δουλειά την ημέρα, που βάζουν το «χωροφύλακα» με ιδιώνυμα απέναντι στις κινητοποιήσεις του λαού, που νομιμοποιούν την εκμετάλλευση, την ακρίβεια, τη φοροληστεία, τους αναπτυξιακούς νόμους που χαρίζουν εκατομμύρια στους λίγους από το ιδρώτα των πολλών. Προσανατολίζουν σε «νομικά μέτρα», όπως με το LNG, επιχειρώντας να βάλουν ταφόπλακα στο ριζοσπαστικό κίνημα και στις κινητοποιήσεις του λαού του Βόλου, απέναντι στα περιβαλλοντικά εγκλήματα στην πόλη μας, που απειλούν τη υγεία και τη ζωή του.

Απέναντι στο «μαύρο» του υβριστή και χυδαίου Μπέου, απέναντι στο «μαύρο» της αντιλαϊκής πολιτικής του Παπαπέτρου και των κομμάτων των μνημονίων που τον στηρίζουν, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ,  ρίχνουμε στην κάλπη το κόκκινο γαρύφαλλο της "Λαϊκής Συσπείρωσης".  

Τώρα, να δώσουμε τη μάχη! Η οργή των Βολιωτών θα γίνει αγώνας, θα γίνει τιμωρία στη δημοτική αρχή και στις κυβερνήσεις που τον έπνιξαν, με ψήφο στη «Λαϊκή Συσπείρωση».