ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Να φτιάξουμε ένα Δήμο με σωστές υποδομές για το αύριο το δικό μας και των παιδιών μας

Του Μάριου Κολλάρια, κατοίκου Καναλίων, Υποψηφίου Δημοτικού Συμβούλου Δήμου Ρήγα Φεραίου με την παράταξη "Ανανέωση και Συνεργασία για το δήμο μας" με υποψήφιο Δήμαρχο τον Γεώργιο Παπαδάμ
Να φτιάξουμε ένα Δήμο με σωστές υποδομές για το αύριο το δικό μας και των παιδιών μας

Σε αυτές τις εκλογές όποια και αν είναι η αυριανή Δημοτική αρχή πρέπει να σεβαστεί το φυσικό περιβάλλον και να συνεργαστεί για το κοινό καλό του δήμου.

Επιβάλλεται να σηκωθούμε, επιβάλλεται να ορθοποδήσουμε, να εκμεταλλευτούμε και να διεκδικήσουμε κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια, να φτιάξουμε ένα Δήμο με σωστές υποδομές για το αύριο το δικό μας και των παιδιών μας, για ένα αύριο με ευημερία για τον τόπο μας, ένα αύριο που θα το χαιρόμαστε εμείς και ο κάθε επισκέπτης, ένα αύριο που θα θέτει γερές βάσεις για το μέλλον μας….

Η κακοκαιρία ‘’Daniel’’που έπληξε όλη τη Θεσσαλία, μας δίδαξε πως δε μπορείς να τα βάλεις με τη μανία της φύσης και πως τα έργα που έγιναν στο παρελθόν, δεν μπόρεσαν να αντέξουν τον μεγάλο όγκο νερού που έπεσε σε λίγα εικοσιτετράωρα. Η αλήθεια είναι πως, κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει κάτι ανάλογο ακόμη και αν οι μελέτες που είχαν γίνει και είχαν υλοποιηθεί, δεν είχαν αστοχίες.

Η πρόταση της παράταξής μας, στοχεύει πρώτον στη συμμετοχή των κατοίκων των περιοχών, που σίγουρα έχουν εμπειρίες χρόνων από παλιότερες πλημμύρες και γνωρίζουν καλά τη συμπεριφορά των χειμάρρων/ρεμάτων και μπορούν να υποδείξουν σε ποιες περιοχές και σε ποια σημεία υπάρχει πρόβλημα προκειμένου να αντιμετωπιστεί κατάλληλα, δεύτερον να χρησιμοποιηθούν αεροφωτογραφίες από τη Γεωγραφική Υπηρεσία του Στρατού και πληροφορίες από το Εθνικό Κτηματολόγιο όπου φαίνεται ξεκάθαρα ποια ήταν η συμπεριφορά των χειμάρρων/ρεμάτων από τα παλιότερα χρόνια και συγκεκριμένα από το 1945 και έπειτα.

Το αύριο είναι αβέβαιο και κανείς μας δε μπορεί να προβλέψει το τι μπορεί να συμβεί και αυτό μας το έδειξε η μετέπειτα διέλευση της κακοκαιρίας ‘’Elias’’ που έπληξε για μια ακόμη φορά τις περιοχές του δήμου μας, με πολλά περισσότερα προβλήματα, με πολλές καταστροφές σε οικίες, σε δρόμους, σε καταστήματα, σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις και σε ποιμνιοστάσια και για μια ακόμη φορά είχαμε απώλειες ζώων και ζωοτροφών.

Θα ήθελα να τονίσω πως για να μπορούμε να ατενίζουμε το αύριο με αισιοδοξία και να ονειρευόμαστε ένα Δήμο που να πρωτοπορεί σε όλα τα επίπεδα, πρέπει σαν αρχή να εξασφαλίσουμε τις σωστές υποδομές ως προς τις φυσικές καταστροφές, να διαχειριστούμε τα νερά με κάθε σεβασμό στη φύση και το φυσικό περιβάλλον, να προνοήσουμε την ασφάλεια των οικισμών αλλά και επενδύσουμε στην προστασία των δασών μας με αντιπυρικές ζώνες.

-Προτείνω για την περιοχή της Κερασιάς, την οριοθέτηση του χειμάρρου Κερασιώτη με την κατασκευή τοιχείων αντιστήριξης από οπλισμένο σκυρόδεμα (μπετόν αρμέ) σε όλη την έκταση του οικισμού και την πρόβλεψη προσβασιμότητας μηχανημάτων προκειμένου, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, να καθαρίζεται ο χείμαρρος από φερτές ύλες και μπάζα. Επίσης, η πρόταση αυτή να εφαρμοστεί και στη συμβολή  του χειμάρρου Κερασιώτη με τον Συλλεκτήρα Σ6 καθώς σε κάθε ισχυρή βροχόπτωση, σπάει και πλημμυρίζουν όλες οι γύρω εκτάσεις

-Προτείνω την άμεση κατασκευή του Σ7 και να γίνει οριοθέτηση όλων τον ρεμάτων σε όλη την λεκάνη απορροής από την Κερασιά μέχρι τα Κανάλια και στους χείμαρρους που κάθε χρόνο πλήττουν τις περιοχές μας ανεπανόρθωτα

-Κατασκευή/επισκευή όλων τον χειμάρρων εντός των οικισμών με μπετόν αρμέ/οπλισμένο σκυρόδεμα και να είναι ανοιχτά και όχι κλειστά, με κιουγκια που είναι αδύνατον να καθαριστούν με αποτέλεσμα όλοι οι δρόμοι των χωριών μας να είναι ρέματα που δημιουργούν προβλήματα και πλημμυρικά φαινόμενα όπως αποδεικνύεται.

-Σε μια επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε  στις περιοχές Κεραμιδίου και Βενέτου ύστερα από αίτημα των κατοίκων διαπιστώσαμε πως σε έργα οδοποιίας δεν έγινε σωστή διευθέτηση χειμάρρων και χαντακιών με αποτέλεσμα να έχουμε τεράστιες ζημιές και άσκοπες δαπάνες  του κράτους. Και αυτό συμβαίνει σε όλο το Δήμο.

Μάριος Κολλάρια, κάτοικος Καναλίων
Υποψήφιος Δημοτικός σύμβουλος Δήμου Ρήγα Φεραίου με την παράταξη "Ανανέωση και Συνεργασία για το Δήμο μας με υποψήφιο Δήμαρχο τον Γεώργιο Παπαδάμ