ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ καιρός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

"Τον τόπο αυτόν δεν τον χαρίζουμε σε κανέναν"

Ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής για τον αγώνα εναντίον του αιολικού πάρκου στο Μαυροβούνι του Δήμου Ρήγα Φεραίου
"Τον τόπο αυτόν δεν τον χαρίζουμε σε κανέναν"

Η Συντονιστική Επιτροπή του Αγώνα για την Αποτροπή της Εγκατάστασης Αιολικού Πάρκου στην περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου (Μαυροβούνι) ανακοινώνει τις ενέργειες που έχει επιτελέσει από της συστάσεως της (27-08-2023) έως και σήμερα:

(1) συνάντηση και ενημέρωση την 01-09-2023 με το Δήμαρχο κ. Δ. Νασίκα και τους υποψήφιους επί κεφαλής εκλογικών συνδυασμών του Δήμου Ρήγα Φεραίου,

(2) μετά από ενδελεχή έρευνα και γνωρίζοντας ότι ο χρόνος πιέζει για τη λήψη άμεσων νομικών ενεργειών, αποφάσισε και επέλεξε τους νομικούς εκπροσώπους, οι οποίοι θα αναλάβουν το πολύ σημαντικό και κρίσιμο για το μέλλον της περιοχής θέμα αποτροπής εγκατάστασης του αιολικού πάρκου και

(3) προετοιμασία για την τέλεση τριήμερης πολυθεματικής δράσης για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών, αλλά και του ευρύτερου κοινού. Η πολυθεματική δράση επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το τριήμερο 29, 30 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου του 2023, όμως λόγω της θεομηνίας αναβλήθηκε για το τριήμερο 20-22 Οκτωβρίου 2023.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι στη συνάντηση της 1-9-2023 με τον Δήμαρχο και τους υποψήφιους επί κεφαλής εκλογικών συνδυασμών του Δήμου Ρήγα Φεραίου υπήρξε σύμπνοια και ομοθυμία, τόσο από την πλευρά του Δημάρχου, όσο και από τους υπόλοιπους συνυποψηφίους του. Κατά τη συνάντηση ο Δήμαρχος δεσμεύθηκε για την κάλυψη των οικονομικών δικαστικών απαιτουμένων της υπόθεσης, καθώς και για την παράσταση, ως βασικός Φορέας στον αγώνα αυτό. Η δέσμευση αυτή είναι ενεργή, αφού βρίσκεται προς έγκριση της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου και είναι ένα γεγονός που επικουρεί ουσιαστικά το σοβαρό αυτό θέμα.

Για το άμεσο μέλλον έχει προγραμματισθεί γενική ενημέρωση και συναντήσεις με τους βουλευτές του νομού Μαγνησίας, καθώς και την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Επιδίωξη της Συντονιστικής Επιτροπής είναι στον αγώνα αυτό να συνταχθούν και να συμμετάσχουν και άλλοι τοπικοί και Πανελλήνιοι περιβαλλοντικοί, πολιτιστικοί, και επιστημονικοί Φορείς. Ήδη πολλοί έχουν εκφράσει την επιθυμία τους για ένταξη και συστράτευση σε αυτήν την προσπάθεια. Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί όλους τους Φορείς του Πηλίου σε συνάντηση και συνεννόηση, ώστε όλοι μαζί να βρούμε κοινή πορεία. Στόχος μας είναι η αποτροπή της εγκατάστασης της αιολικής βιομηχανίας στην πηλιορείτικη γη, καθώς και κάθε ενέργεια που προσβάλλει περιβαλλοντικά, πολιτιστικά, τουριστικά και ιστορικά την περιοχή μας.

Οφείλουμε να πούμε ότι το έργο που έχουμε επιτελέσει ως Συντονιστική Επιτροπή μέχρι σήμερα, εν σχέση με τον περιορισμένο χρόνο, είναι πολύ μεγάλο και σημαντικό. Πιο σημαντικό όμως είναι η προσπάθεια που καταβάλαμε όλοι μας να άρουμε τους μικροτοπικισμούς και τις ανώφελες μικροπροκαταλήψεις και να βρούμε κοινό τόπο και κοινή περπατησιά. Τα χωριά μας ιστορικά, γεωγραφικά, πολιτισμικά και περιβαλλοντικά βρίσκονται για αιώνες στον ίδιο δρόμο. Αυτός ο δρόμος είναι που μας ενώνει.       

Όλοι μας λοιπόν, προχωρούμε ενωμένοι με μια σκέψη. Ότι τον τόπο αυτόν δεν τον χαρίζουμε σε κανέναν.

Η Συντονιστική Επιτροπή

Σωτήριος Γκανάτσιος, Ελένη Παπαδημητροπούλου, Νικόλαος Λεφούσης, Ελένη Περγάντου, Ηλίας Τσούκας και Σοφία Βλαχοπούλου.